nikimm написа:
Vqra, радвам се наистина за теб.

Само искам да кажа, че не съм много съгласен с Хемингуей. Добро-лошо!!!! ХУбаво го правиш ти , а лошо пак ти , да кажем определено събитие. Ако нещо се запълва го правиш пак ти осъзнато или не. Ако е нещо по-добро пак е твоя избор.
Положително или отрицателно са неразделни части от всичко, просто ние придаваме важност на положителното примерно и правим всичко възможно да избягаме от отрицателното, а двата полюса имат нужда един от друг така да го кажем

.
Ники, привет!
Доста е парадоксална тази тема обаче. От една гледна точка съм съгласна с теб. Да, ние сме отговорни за всичко случващо се по света, защото влияем енергийно. Отговорни сме, че пеперудата в Япония дава леко завой вляво, заради нашата енергия и т.н. От друга гледна точка обаче, ако се считаме отговорни за всяко събитие, това не е ли нужда от контрол, която би трябвало да се ТЕС-а? Ако ние сме отговорни за всичко, Астрологията отпада ли?
Мисля, че Хемингуей не е знаел за ТЕС/МЕС и т.н. психологични техники за влияние на подсъзнанието. Имал е предвид, че нещата се случват и Живота е низ от положителни и отрицателни събития.
Според мен е казал с други думи, че времето лекува емоциите породени от лоши събития, но емоциите от хубави - не, и че те могат да бъдат излекувани само от събитие с по-голям положителен интензитет.
Това същото, но с други думи, каза и Иван на семинара за напреднали, относно събитието Маяк.
Да, ние можем да повлияем на интензитета на емоциите, и ние сме тези, които придаваме на дадено събитие + или - заряд и можем да променим знака, ако пожелаем. Но това аз разбрах едва след като срещнах ТЕС, Иван и всички техники, които научих от него, за което му благодаря. До този момент емоциите просто ме нападаха и не можех по никакъв начин да им повлияя, както и на мислите, които ги предшестваха. Т.е. старите програми си се включваха, без значение дали ми харесва или не това. Именно заради това техники като ТЕС, ТАТ и др. ми допадат, тъй като позволяват да допуснеш лошите мисли, и въпреки това ги лекуват. Защото колкото и да следвах съветите на Кехоу за прогонване на отрицателните мисли и интегриране на положителни, лошите мисли въпреки старанието ми, ме нападаха отново и отново, ден след ден...
Как ще правиш лошо ти? Каква е твоята вина, например, за смъртта на баща ти? Без да задълбаваме в някакви по-сложни причинно следствени връзки, от дадена гледна точка, ти не си отговорен за случилото се? Ако се чувстваш отговорен, ще означава, че имаш нужда от контрол, която трябва да премахнеш?
Ако ми кажеш сега, че можеш да си избереш как да се чувстваш в такъв момент, няма да ти повярвам.
Да, съгласна съм с теб, че ние придаваме + или минус значение на дадено събитие, и че абсолютната нула е най-добре /т.е. дебилската зона/ . Така е с всичко.
Всяка една добродетел, ако представим на скалата с плюс и минус, става недостатък. Ако вземем например пестеливостта, това е добродетел в зоната около абсолютната нула. Ако тръгнем към плюса по оста в един момент тази пестеливост става скъперничество, т.е. не е добре. Ако тръгнем в посока минус, е разхищение, т.е. пак не е добре. Абсолютната нула, златната среда е нещото към което се стремим, с техники или без.
Но смъртта или раздялата с хора, на които сме придавали огромно значение, няма как да не ни повлияе свръх отрицателно. Щото няма как да си щракнем с пръсти и да си кажем, че нищо лошо не се е случило, ако то все пак се случи. Мисля, че нямаме контрол над това да изпитваме свръх положителни и свръх отрицателни емоции. Можем обаче след това с различни техники да се стремим да ги неутрализираме.