Освобождаване от нужди
Освобождаване от нужди
Принципно, всички наши емоции, и положителни и отрицателни са породени от 6 нужди:
1. Нужда от сигурност
2. Нужда от разнообразие
3. Нужда от одобрение
4. Нужда от занчимост/уникалност/да сме различни/да сме индивиди.
5. Нужда от любов ( да даваме и получаваме)
6. Нужда от приобщаване към нещо по-голямо от нас (група, бог, кауза и т.н.)
Ако тези нужди бъдат ТЕсани и изчистени, човек става неутрален и непривързан към това, което му се случва и изведнъж пред него се откриват неподозирани възможности.
Да се постигне такава непривързаност е цел и на медитацията в йога и в други духовни учения.
Тя може да бъде постигната с ТЕС като работим върху отделните емоции, които изпитваме ( и положителни и отрицателни).
Да точно така, и положителните емоции ни пречат да бъдем пълноценни, защото те също ни ограничават.
Тази тема се разглежда по-подробно на семинара ми за напреднали и се работи по въпроса практически.
Когато сме привързани към положителна емоция свързана с дадено събитие, предмет, човек, ние така здраво се държим за нея, и толкова се страхуваме да не я загубим, че не си позволяваме да изпитаме още по-силни позитивни емоции.
Вторият начин да станем независими, неутрални и непривързани към събития, ситуации, предмети и хора е да се запитаме:
Емоцията която изпитвам в момента от каква нужда е породена?
(Виж 6-те нужди по-горе!)
И след това да ТЕСаме тази нужда!
Трети вариант. Задаваме си въпроса от втори вариант. Осъзнаваме нуждата, но чистим емоцията, след като вече сме направили връзката между нужда и емоция.
Някой може да запита: "А защо изобщо да чистим тези нужди?"
Самият факт, че изпитваме нужда означава, че нямаме това от което се нуждаем и че искаме да го имаме.
Когато се освободим от нуждата, ще се освободим и от чувството за липса, което от своя страна отваря вратите за получаване на желаното.
Изглежда парадоксално, но е истина. Пробвайте и ще се уверите сами!
1. Нужда от сигурност
2. Нужда от разнообразие
3. Нужда от одобрение
4. Нужда от занчимост/уникалност/да сме различни/да сме индивиди.
5. Нужда от любов ( да даваме и получаваме)
6. Нужда от приобщаване към нещо по-голямо от нас (група, бог, кауза и т.н.)
Ако тези нужди бъдат ТЕсани и изчистени, човек става неутрален и непривързан към това, което му се случва и изведнъж пред него се откриват неподозирани възможности.
Да се постигне такава непривързаност е цел и на медитацията в йога и в други духовни учения.
Тя може да бъде постигната с ТЕС като работим върху отделните емоции, които изпитваме ( и положителни и отрицателни).
Да точно така, и положителните емоции ни пречат да бъдем пълноценни, защото те също ни ограничават.
Тази тема се разглежда по-подробно на семинара ми за напреднали и се работи по въпроса практически.
Когато сме привързани към положителна емоция свързана с дадено събитие, предмет, човек, ние така здраво се държим за нея, и толкова се страхуваме да не я загубим, че не си позволяваме да изпитаме още по-силни позитивни емоции.
Вторият начин да станем независими, неутрални и непривързани към събития, ситуации, предмети и хора е да се запитаме:
Емоцията която изпитвам в момента от каква нужда е породена?
(Виж 6-те нужди по-горе!)
И след това да ТЕСаме тази нужда!
Трети вариант. Задаваме си въпроса от втори вариант. Осъзнаваме нуждата, но чистим емоцията, след като вече сме направили връзката между нужда и емоция.
Някой може да запита: "А защо изобщо да чистим тези нужди?"
Самият факт, че изпитваме нужда означава, че нямаме това от което се нуждаем и че искаме да го имаме.
Когато се освободим от нуждата, ще се освободим и от чувството за липса, което от своя страна отваря вратите за получаване на желаното.
Изглежда парадоксално, но е истина. Пробвайте и ще се уверите сами!
Последно промяна от ivangp на 05 Май 2013 09:30, променено общо 2 пъти.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
Ами например имам някакъв визуален дефект, да кажем крив нос.
Искам да си изправя носа.
Като се гледам в оледалото чувствам раздразнение, не се харесвам, страх, че няма да ме харесват жените, страх че ще ми се присмиват и т.н.
Всяка една от тези емоции е породена от нуждата ми за одобрение.
Всичките ми емоции в горния пример извират от това, че самият аз не се одобрявам, т.е. липсва ми собственото ми одобрение.
Започвам да ТЕСам това, че не се одобрявам.
Като се приема и одобря такъв какъвто съм и кривият ми нос няма да ме дразни вече и всички гореописани емоции няма да ги има.
Сега стана ли ясно?
Искам да си изправя носа.
Като се гледам в оледалото чувствам раздразнение, не се харесвам, страх, че няма да ме харесват жените, страх че ще ми се присмиват и т.н.
Всяка една от тези емоции е породена от нуждата ми за одобрение.
Всичките ми емоции в горния пример извират от това, че самият аз не се одобрявам, т.е. липсва ми собственото ми одобрение.
Започвам да ТЕСам това, че не се одобрявам.
Като се приема и одобря такъв какъвто съм и кривият ми нос няма да ме дразни вече и всички гореописани емоции няма да ги има.
Сега стана ли ясно?
Иване, днес стигнах до момент, в който съм дете може би 3-4 годишен. Майка ми и баща ми закъсняват за детската градина и гарсината затваря. взема ме учителката. Усещането у мен е, че за да не ме взеат, с тях се е случило нещо лошо. На това защо спрях и се увъртях! Защо ми е мъчно, защо се чувствам изоставен, защо си мисля че на родителите, които закъсняват задължително се е случило нещо лошо и аз оставам сам в живота?????????? Как ли може да се чувствам, каква може да бъде алтернативата за едно дете.? Представих си, че учителката говори с майка ми и тя казва, че ще закъснее. После взех тел , за да чуя майка ми и тя ми казва че ще закъснее. Искам да чуя баща ми за да се уверя че е наистина така, защото все още си мисля че нещо крият от мен. Не са искрени и двамата. И оставам с чувството, че крият от мен нещо лошо. Нещо на което не искат да съм свидетел. Защо не им вярвам???????
Отговорите са си у мен но все пак ми се ще да видя мнение от отстрани. Може би съм емоционално въвлечен в ситуацията и не виждам нещо очевидно.

"Същността на "философията" е в това, човек да живее така, че щастието да зависи колкото се може по-малко от външни фактори"
Епиктет
Епиктет
Когато изпитваме някаква емоция към някой и тя е поредена от някаква нужда ,тогава декларацията каква трябва да е?
Пример:
Изпитвам гняв към мъжа ми,че не ми обръща нужното внимание и този гняв е породен от нужда от любов,то декларацията такава ли трябва да бъде?
"Въпреки,че имам нужда от любовта на мъжа ми,аз напълно......"
Пример:
Изпитвам гняв към мъжа ми,че не ми обръща нужното внимание и този гняв е породен от нужда от любов,то декларацията такава ли трябва да бъде?
"Въпреки,че имам нужда от любовта на мъжа ми,аз напълно......"
"В даденият от теб пример би трябвало да е:
Въпреки,че изпитвам гняв към мъжа ми, който е породен от незадоволената ми нужда от любов ,аз напълно......"
Но помисли добре, дали незадоволената нужда е от любов или от сигурност,
Гневът обикновено е свързан с желанието ни за контрол, което пък е свързано с нуждата ни от сигурност.
Или пак с желанието ни за одобрение, внимание от страна на другите, което пак може (но не е задължително) да избие към желание за контрол.
Липсата на любов обикновено не предизвиква гняв, а тъга или чуваство за безпомощност.
Не съм чувал някоя жена да казва:
Мамка му и гадно копеле, как може да не ме обича, иде ми да му откъсна топките!
Или нещо от сорта.
Според мен ти поставяш неправилно знак за равенство между вниманието от страна на мъжа ти и любовта му към теб.
Това е много често срещана грешка.
Коригирането й обикновено се състои в осъзнаване на следното:
Това, че един човек не изразява любовта си по начина, по който ти мислиш че трябва да бъде изразена любовта му, не означава, че не те обича с цялото си сърце.
Но това е една дълга тема.
Първоначално ТЕСай с каквото ти идва наум като връзки между емоции и нужди, но не спирай на повърхността. Задълбавай по навътре. Мисли и анализирай, но задължително с прилагане на ТЕС.
Само да мислиш и анализираш е безпредметна загуба на време и нерви.
Въпреки,че изпитвам гняв към мъжа ми, който е породен от незадоволената ми нужда от любов ,аз напълно......"
Но помисли добре, дали незадоволената нужда е от любов или от сигурност,
Гневът обикновено е свързан с желанието ни за контрол, което пък е свързано с нуждата ни от сигурност.
Или пак с желанието ни за одобрение, внимание от страна на другите, което пак може (но не е задължително) да избие към желание за контрол.
Липсата на любов обикновено не предизвиква гняв, а тъга или чуваство за безпомощност.
Не съм чувал някоя жена да казва:
Мамка му и гадно копеле, как може да не ме обича, иде ми да му откъсна топките!

Или нещо от сорта.
Според мен ти поставяш неправилно знак за равенство между вниманието от страна на мъжа ти и любовта му към теб.
Това е много често срещана грешка.
Коригирането й обикновено се състои в осъзнаване на следното:
Това, че един човек не изразява любовта си по начина, по който ти мислиш че трябва да бъде изразена любовта му, не означава, че не те обича с цялото си сърце.
Но това е една дълга тема.
Първоначално ТЕСай с каквото ти идва наум като връзки между емоции и нужди, но не спирай на повърхността. Задълбавай по навътре. Мисли и анализирай, но задължително с прилагане на ТЕС.
Само да мислиш и анализираш е безпредметна загуба на време и нерви.
Мари, спокойно и аз съм така. Толкова имам за ТЕС и незнам от къде да почна, просто незнам кое първо да подхвана.(и за това все отлагам)
Иване, само да питам дали е правилно това: Проблема ми е, че на една бемка на брадичката ми растат косми и си падат сами и пак растат, но не съм така родена, от няколко години се появиха. Та фразата така ли е?
Въпреки, че изпитвам срам когато ме гледат в брадичката, аз ....
И по колко пъти на ден да я правя? Има ли общо с предизвикателството където се прави по 10 теc-а?
Иване, само да питам дали е правилно това: Проблема ми е, че на една бемка на брадичката ми растат косми и си падат сами и пак растат, но не съм така родена, от няколко години се появиха. Та фразата така ли е?
Въпреки, че изпитвам срам когато ме гледат в брадичката, аз ....
И по колко пъти на ден да я правя? Има ли общо с предизвикателството където се прави по 10 теc-а?
Аз виждам поне 2 възможни варианта; нужда от одобрение и/или нужда от контрол = сигурност.Не е ли тук нуждата от одобрение,както писа Иван по-горе.
Не знам коя е в случая, само Стела може да каже. Може да са и двете.
Декларацията може да е:
"Въпреки че се срамувам от бенката си, което е породено от нуждата ми от одобрение, аз напълно и безрезервно приемам, обичам и одобрявам себе си такава каквато съм."
или
.....................и избирам да се освободя от тази нужда сега.
Или нещо от сорта
Последно промяна от ivangp на 25 Ное 2010 21:21, променено общо 1 път.