Брошура, запознаваща с ТЕС
Брошура, запознаваща с ТЕС
От известно време работя по оформянето на една брошура. Предназначена е за хора, които никога не са чували за ТЕС и няма да прочетат книгата, само защото някой горещо я препоръчва.
Реших да я разпечатвам в домашни условия, докато се установи видът й. Ако някой друг иска да я ползва, да си я редактира, разпечатва, каквото иска. Все още не е оформена в някакъв формат.
Пускам текста за обсъждане и редактиране.
Реших да я разпечатвам в домашни условия, докато се установи видът й. Ако някой друг иска да я ползва, да си я редактира, разпечатва, каквото иска. Все още не е оформена в някакъв формат.
Пускам текста за обсъждане и редактиране.
Техниката за емоционална свобода (ТЕС) е инструмент, който най-често се използва за самопомощ.
Техниката е:
напълно безопасна
изключително мощна
удивително проста
История
ТЕС е създадена през осемдесетте години на миналия век от Гари Крейг (американец, инженер), който е ползвал разработките на д-р Роджър Калахан (американец, психолог), който пък е черпил от традиционната китайска медицина.
В България ТЕС се разпространява от 2006 г.
Оригиналното наименование е Emotional Freedom Technique (EFT).
Кратко описание на ТЕС
Най-общо техниката се състои в това да човек да си потупва някои акупунктурни точки, докато говори за даден проблем.
От това проблемът се изчиства. Има и друго, което лесно се научава при подробно запознаване с ТЕС.
Приложения на ТЕС
От името Техника за емоционална свобода става ясно, че с техниката се работи върху емоционални проблеми. Така е, но не само.
ТЕС намира приложение при справяне с всякакви ситуации и проблеми:
нежелани емоции
физически неразположения
зависимости
болки
бърза помощ
междуличностни конфликти
сценична треска
предстоящи важни събития
интеграция в общество
личностно развитие
ниско самочувствие
дислексия
и всеки друг личен проблем, за който някой би се сетил
Когато няма проблем
ТЕС намира приложение и при:
утвърждаване на желано качество
подобряване на спортни постижения
увеличаване на желани емоции
профилактично изчистване
постигане на желание
Времетраене
Едно стандартно прилагане на ТЕС продължава 2 минути. В началото може да отнема повече − от 2 до 10 минути.
Време за решаване на даден проблем с ТЕС
Времето за решаване на даден проблем зависи много от човека и от проблема.
Има случаи, при които дългогодишна емоционална травма или фобия се изчиства за за няколко минути. Но това не е правило.
Нормално е емоционална травма да се изчисти за около час-два. Но може да отнеме и няколко сеанса.
Нормално е болка някъде в тялото да мине за едно или 2-3 прилагания на ТЕС. Ако болката е хронична, тя изчезва за известно време и след това отново се появява − тогава се работи по нея повече, може би месец, два. Зависи.
Нормално е фобия да се изчисти за около час. Или за няколко сеанса.
Нормално е първите симптоми на настинка да се тушират с няколко прилагания на ТЕС. И настинката да не се развие.
Нормално е сериозно хронично неразположение да се изчисти от един месец до една година.
Нормално е сериозно нараняване да се овладее за минути.
Нормално е емоционалните проблеми да се изчистват по-бързо от физическите (не е задължително).
Много бързо може да се усети резултат от техниката. Но едно по-задълбочено изчистване предполага системна работа.
Предимства на ТЕС
Безопасност.
Техниката е напълно безопасна.
Дори ако някой прави ТЕС за проблем, който няма, това не може да му вреди.
ТЕС е безопасна и при бременни, бебета и малки деца.
Бързина.
Ефектът от ТЕС обикновено е неочаквано бърз. Често хората мислят, че им е минало от само себе си и не свързват това с ТЕС.
Простота.
Техниката е толкова проста, че често хората я подминават с насмешка.
Гъвкавост
В комбинация с други методи ТЕС усилва желания ефект и намалява евентуална вреда от тях.
Вътрешно противоречие.
Много проблеми не могат да бъдат решени с никакъв подход, защото има вътрешно неосъзнато противоречие, което се противопоставя на работата върху тях. ТЕС първо изчиства това вътрешно противоречие и после помага за решаване на проблема. Затова ТЕС успява там, където други инструменти и методи не могат.
Позитивни и негативни фрази
Вълната на позитивното мислене оставя впечатление, че мисленето за проблема е лошо и не трябва да се прави. Оказва се обаче, че мисленето за нещо лошо в комбинация с потупване по точките трансформира лошото в добро и отваря мирогледа. Светът остава същият, но човек стига до нова гледна точка, от която се чувства свободен.
Освен това има разновидност на ТЕС, при която се потупва и се говорят позитивни утвърждения. С което позитивното се постига.
Малко е странно, но е така.
При потупване с негативното то се изчиства.
При потупване с позитивното то се постига.
Подробно описание на ТЕС
ТЕС може да се научи по няколко начина:
1. В България има двама души, които са написали книги.
− Единият е Иван Петърнишки. Книгата му се казва „Техника за емоционална свобода” на издателство Феникс.
− Другият е ...
2. Има три преведени книги
− Обещанието на енергийната психология, автори Дейвид Фейнстейн, Дона Идън, Гари Крейг
− Техника за емоционална свобода for Dummies, автор Хелена Фоун
− Техники за емоционално освобождаване, автор Хорст Бенеш
3. В Интернет свободно се разпространява ръководството на Гари Крейг на английски. Намира се на сайта http://www.emofree.com/
4. В Интернет има много видео клипове с описание на ТЕС. Разпространяват се свободно и лесно се намират с търсене по думата „EFT”
5. Провеждат се практически семинари. В България за сега семинари се провеждат от трима души и една организация. Това са Иван Петърнишки, Веселин Михайлов, Ценка Местанска, Институт за интегрално развитие. За всеки по-конкретно информация се намира в Интернет.
6. ТЕС може лесно да се научи от познат, който вече я знае.
Резултати
Все повече хора в България работят с ТЕС. Практикуващи споделят резултатите си и намират подкрепа във форума на Иван Петърнишки - www.emozdrave.info/forum
Техниката е:
напълно безопасна
изключително мощна
удивително проста
История
ТЕС е създадена през осемдесетте години на миналия век от Гари Крейг (американец, инженер), който е ползвал разработките на д-р Роджър Калахан (американец, психолог), който пък е черпил от традиционната китайска медицина.
В България ТЕС се разпространява от 2006 г.
Кратко описание на ТЕС
Най-общо техниката се състои в това да човек да си потупва някои акупунктурни точки, докато говори за даден проблем.
От това проблемът се изчиства. Има и друго, което лесно се научава при подробно запознаване с ТЕС.
Приложения на ТЕС
От името Техника за емоционална свобода става ясно, че с техниката се работи върху емоционални проблеми. Така е, но не само.
ТЕС намира приложение при справяне с всякакви ситуации и проблеми:
нежелани емоции
физически неразположения
зависимости
болки
бърза помощ
междуличностни конфликти
сценична треска
предстоящи важни събития
интеграция в общество
личностно развитие
ниско самочувствие
дислексия
и всеки друг личен проблем, за който някой би се сетил
Когато няма проблем
ТЕС намира приложение и при:
утвърждаване на желано качество
подобряване на спортни постижения
увеличаване на желани емоции
профилактично изчистване
постигане на желание
Времетраене
Едно стандартно прилагане на ТЕС продължава 2 минути. В началото може да отнема повече − от 2 до 10 минути.
Време за решаване на даден проблем с ТЕС
Времето за решаване на даден проблем зависи много от човека и от проблема.
Има случаи, при които дългогодишна емоционална травма или фобия се изчиства за за няколко минути. Но това не е правило.
Нормално е емоционална травма да се изчисти за около час-два. Но може да отнеме и няколко сеанса.
Нормално е болка някъде в тялото да мине за едно или 2-3 прилагания на ТЕС. Ако болката е хронична, тя изчезва за известно време и след това отново се появява − тогава се работи по нея повече, може би месец, два. Зависи.
Нормално е фобия да се изчисти за около час. Или за няколко сеанса.
Нормално е първите симптоми на настинка да се тушират с няколко прилагания на ТЕС. И настинката да не се развие.
Нормално е сериозно хронично неразположение да се изчисти от един месец до една година.
Нормално е емоционалните проблеми да се изчистват по-бързо от физическите (не е задължително).
Много бързо може да се усети резултат от техниката. Но едно по-задълбочено изчистване предполага системна работа.
Предимства на ТЕС
Безопасност.
Бързина.
Ефектът от ТЕС обикновено е неочаквано бърз. Често хората мислят, че им е минало от само себе си и не свързват това с ТЕС.
Простота.
Техниката е толкова проста, че често хората я подминават с насмешка.
Гъвкавост
В комбинация с други методи ТЕС усилва желания ефект и намалява евентуална вреда от тях.
Вътрешно противоречие.
Много проблеми не могат да бъдат решени с никакъв подход, защото има вътрешно неосъзнато противоречие, което се противопоставя на работата върху тях. ТЕС първо изчиства това вътрешно противоречие и после помага за решаване на проблема. Затова ТЕС успява там, където други инструменти и методи не могат.
Позитивни и негативни фрази
Вълната на позитивното мислене оставя впечатление, че мисленето за проблема е лошо и не трябва да се прави. Оказва се обаче, че мисленето за нещо лошо в комбинация с потупване по точките трансформира лошото в добро и отваря мирогледа. Светът остава същият, но човек стига до нова гледна точка, от която се чувства свободен.
Освен това има разновидност на ТЕС, при която се потупва и се говорят позитивни утвърждения. С което позитивното се постига.
Малко е странно, но е така.
При потупване с негативното то се изчиства.
При потупване с позитивното то се постига.
Подробно описание на ТЕС
ТЕС може да се научи по няколко начина:
1. В България има двама души, които са написали книги.
− Единият е Иван Петърнишки. Книгата му се казва „Техника за емоционална свобода” на издателство Феникс.
− Другият е ...
2. Има три преведени книги
− Обещанието на енергийната психология, автори Дейвид Фейнстейн, Дона Идън, Гари Крейг
− Техника за емоционална свобода for Dummies, автор Хелена Фоун
− Техники за емоционално освобождаване, автор Хорст Бенеш
3. В Интернет свободно се разпространява ръководството на Гари Крейг на английски. Намира се на сайта http://www.emofree.com/
4. В Интернет има много видео клипове с описание на ТЕС. Разпространяват се свободно и лесно се намират с търсене по думата „EFT”
5. Провеждат се практически семинари. В България за сега семинари се провеждат от трима души и една организация. Това са Иван Петърнишки, Веселин Михайлов, Ценка Местанска, Институт за интегрално развитие. За всеки по-конкретно информация се намира в Интернет.
6. ТЕС може лесно да се научи от познат, който вече я знае.
Резултати
Все повече хора в България работят с ТЕС. Практикуващи споделят резултатите си и намират подкрепа във форума на Иван Петърнишки - www.emozdrave.info/forum
Последно промяна от mayadob на 11 Юни 2010 22:57, променено общо 7 пъти.
И на мен много ми хареса 
Мая, към предимствата на ТЕС е добре да добавиш и още нещо - гъвкавост - а именно, че ТЕС може да се съчетава без проблем с много други енергийни техники, което води до постигане на забележителни резултати и т.н.
Също така, 'обучителни семинари' е по-добре да се замени с 'практически семинари'. Защото 'обучителен' предполага, че задължително трябва да си посетил семинар за да можеш да работиш с ТЕС...
А аз смятам обратното - че за да посетиш семинар е желателно да имаш основни познания и умения в приложението на ТЕС.
Казвам го с ясното съзнание, че не съм била на семинар досега, но не мога да си представя да отида и съвсем нищо да не знам...

Мая, към предимствата на ТЕС е добре да добавиш и още нещо - гъвкавост - а именно, че ТЕС може да се съчетава без проблем с много други енергийни техники, което води до постигане на забележителни резултати и т.н.
Също така, 'обучителни семинари' е по-добре да се замени с 'практически семинари'. Защото 'обучителен' предполага, че задължително трябва да си посетил семинар за да можеш да работиш с ТЕС...
А аз смятам обратното - че за да посетиш семинар е желателно да имаш основни познания и умения в приложението на ТЕС.
Казвам го с ясното съзнание, че не съм била на семинар досега, но не мога да си представя да отида и съвсем нищо да не знам...
Я да си кажа кое не ми звучи добре.
Проблемите, които съм изброила:
И също примерите
Проблемите, които съм изброила:
Това е всичко, което се сетих, но ми се струва, че може да се допълни. Тук сте вие.нежелани емоции
душевни терзания
физически неразположения
болки
бърза помощ
междуличностни конфликти
предстоящи важни събития
интеграция в общество
личностно развитие
и всичко друго, за което някой би се сетил
И също примерите
Струва ми се, че има и друго, за което не се сещам и което си струва да се напише.Има случаи, при които дългогодишна емоционална травма или фобия се изчиства за 5 минути (най-много). Но това не е правило.
Нормално е емоционална травма да се излекува за около час-два. Но може да отнеме и няколко сеанса.
Нормално е болка някъде в тялото да мине за едно или 2-3 прилагания на ТЕС. Ако болката е хронична, тя изчезва за няколко часа и след това отново се появява − тогава се работи по нея повече, може би месец, два. Зависи.
Нормално е фобия да се излекува за около час.
Например ТЕС и зависимости:
ТЕС е мощно средство за премахване на навици и копнежи към кафе, шоколад, храни и безалкохолни напитки.
Основната рецепта е ефективен инструмент, с който разполагате 24/7 за овладяване на копнежа при моментни състояния и внезапна атака на зависимостта. Системното й приложение разширява силата на ТЕС и ви освобождава завинаги от вредния навик.
ТЕС е сигурен и надежден метод и за преодоляване на зависимости към никотин и хазарт, в съчетание с медицинско лечение помага и за справяне с абстиненция при зависимост към дрога... Това обаче са дълбоко вкоренени енергийни модели, които изискват продължителна и упорита работа, както и намесата на ТЕС-терапевт за постигане на видими резултати.
Формулирах го така, че да звучи максимално убедително и достоверно за хора, незнаещи за ТЕС и които тепърва ще се запознаят.
ТЕС е мощно средство за премахване на навици и копнежи към кафе, шоколад, храни и безалкохолни напитки.
Основната рецепта е ефективен инструмент, с който разполагате 24/7 за овладяване на копнежа при моментни състояния и внезапна атака на зависимостта. Системното й приложение разширява силата на ТЕС и ви освобождава завинаги от вредния навик.
ТЕС е сигурен и надежден метод и за преодоляване на зависимости към никотин и хазарт, в съчетание с медицинско лечение помага и за справяне с абстиненция при зависимост към дрога... Това обаче са дълбоко вкоренени енергийни модели, които изискват продължителна и упорита работа, както и намесата на ТЕС-терапевт за постигане на видими резултати.
Формулирах го така, че да звучи максимално убедително и достоверно за хора, незнаещи за ТЕС и които тепърва ще се запознаят.
Последно промяна от Essence на 08 Май 2010 07:01, променено общо 2 пъти.
АЗ бих променил това;

Както и това:Има случаи, при които дългогодишна емоционална травма или фобия се изчиства за няколко минути. Но това не е правило.
Нормално е емоционална травма да се излекува за около час-два работа с ТЕС. Но може да отнеме и няколко сеанса.
Нормално е болка някъде в тялото да мине за едно или 2-3 прилагания на ТЕС. Ако болката е хронична и изчезва за известно време, а след това отново се появява − тогава се работи по нея повече, може би месец, два. Зависи.
И това.Предимства на ТЕС
Безопасност.
Също така, не знам къде ще се разпространява тази брошура и кой ще я чете, но по-добре замести навсякъде думата лечение с изчезване/премахване и т.н. За да си нямаш евентуални проблеми.История

Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
са ключовете за успех във всяко начинание.
Всъщност се постарах да премахна думи като заболяване, болест и лечение, но явно са останали. В началото бях сложила доста.
Съгласна съм с предложенията. Ще ги отразя.
Мисля да я давам на хора, които проявяват интерес. Приятели и познати. От една страна не е подходящо това да го говоря, когато стане дума. От друга страна е добре да си го четат на спокойствие. Или да го покажат на техни познати, на които те не биха могли да го разкажат.
Съгласна съм с предложенията. Ще ги отразя.
Мисля да я давам на хора, които проявяват интерес. Приятели и познати. От една страна не е подходящо това да го говоря, когато стане дума. От друга страна е добре да си го четат на спокойствие. Или да го покажат на техни познати, на които те не биха могли да го разкажат.
Есенс, харесва ми това, което си написала за зависимостите. Но бих ги сложила между другите изброени. Добавих ги в изброяването на проблмите. И искам да напиша за колко време е нормално да се чистят. Но не съм рабитила до сега със зависими.
Иване, може ли да се каже за колко време или сеанса е нормално да се изчисти зависимост?
Иване, може ли да се каже за колко време или сеанса е нормално да се изчисти зависимост?
Цигарозависим устройва ли те? Мога да ти предоставя моя мъж да експериментираш с него!mayadob написа:Есенс, харесва ми това, което си написала за зависимостите. Но бих ги сложила между другите изброени. Добавих ги в изброяването на проблмите. И искам да напиша за колко време е нормално да се чистят. Но не съм рабитила до сега със зависими.

"Не се отказвай от една мечта заради времето, което ще отнеме осъществяването ѝ. Времето така или иначе си минава."

Напротив, иска! Дори работи над това сам (не много, но има известен резултат - понамали количеството цигари, които изпушва).
Сега пак го питах, конкретно даже, дали иска да ти е опитното зайче, и той отговори: "О, с удоволствие!". Така че, товой е!
Сега пак го питах, конкретно даже, дали иска да ти е опитното зайче, и той отговори: "О, с удоволствие!". Така че, товой е!

"Не се отказвай от една мечта заради времето, което ще отнеме осъществяването ѝ. Времето така или иначе си минава."