Pepita, мислех да ти те питам някои неща на лични, надявам се, че нямаш нищо против тук да споделиш твоя опит

Ще дам кратко въведение и после ще кажа какво предприех аз.
Кратко въведение.
Това, което излагам тук е от книгата Водолечение с автор Луи Куне. Луи Куне е писал преди 120 години. Той разглежда всяко болестно проявление като натрупани чужди вещества в организма. Чуждите вещества могат да излезнат по три направления - от кожата чрез потене, през червата, през бъбреците. Ако не успеят да излезнат, остават някъде вътре и в най-лошия случай изсъхват. С изсъхването можем да си обясним много слабите хора, които са задръстени с чужди вещества, тоест много болни.
Чуждите вещества се движат в организма под въздействието на ферментационни процеси. Изсъхналите вещества трябва първо да се размекнат, за да могат да се движат.
Имайки предвид това Луи Куне предприема следните оздравителни процедури - сауна, студена баня на корема, студена баня на половите органи, слънчеви бани. В някои случаи препоръчва и компреси с глина. Всички тези процедури са в комбинация със строга диета. Неговата теория е, че хората са плодоядни.
Тук съм преиначила оригиналните имена на процедурите.
Ето и как Луи Куне описва процедурите. Давам ги и с оригиналните им имена:
Студена баня на корема (Коремообтривна баня).
Стаята е добре стоплена. Болният сяда в корито или леген така, че да са потопени тазът до хълбоците и коремът до пъпа. Водата в коритото е 19-20 градуса. С парче ленен плат се обтрива корема надолу и настрани от пъпа. Краката и тялото нагоре да не изстиват и, ако трябва да се покрият с вълнено одеало. Времетаене 10-15 минути за начинаещи, повече за напреднали. За деца - няколко минути. След банята цялото тяло да се загрере хубаво чрез движение или обличане, завиване.
Студена баня на половите органи (Обтривноседяща баня)
Стаята е добре стоплена. Болният сяда на столче. Отпред има легенче със студена вода 10-15 градуса. С парче ленен плат се загребва хубаво от водата и се обтриват външните полови органи. Мъжете държат пениса си с едната ръка нагоре и обтриват кожата отвън. Жените прекратяват процедурата по време на мензис. Времетраене 10-60 минути според възрастта и силите на организма.
Сауна (Парна баня).
Болният ляга на решетесто легло. Под леглото има три метални купи с вода, всяка купа е върху спиртник и се нагрява до 80-100 градуса. Болният е покрит с вълнено одеало. Лежи по гръб, после по корем. Времетраене 15-30 минути, за деца по-малко. След сауната да се направи студена баня на корема или на половите органи.
Това е описанието на пълната парна баня, има и частични парни бани, които засягат само някоя част от тялото.
Слънчеви бани. Луи Куне дава подробни описания как да се правят пълни или частични слънчеви бани. Във всички случаи главата и/или част от тялото се покрива с дебели зелени листа, например от тиква.
Променям имената на процедурите, защото така ми звучат по-естествено за нашето съвремие.
-----------------------------------------------------------------------
Ето и как изпълнявам процедурите.
Студена баня на половите органи. Самата процедура е проста, но на мен ми се стори сложно да пълня легенче, от което да изгребвам вода с кърпа. Луи Куне е въвел тази процедура, защото на половите органи има много нервни окончания. Тогава аз си казах, че то и акупунктурни точки ще има. И, както се е стигнало до ТЕС, така преиначих процедурата по следния начин. Пълня едно шише със студена вода от чешмата. Сядам на тоалетната и бавно се поливам с водата така, че постоянно да тече от пубиса надолу, но да не се излива наведнъж. Литър и половина за 5 минути. Не използвам кърпа, а потупвам с ръка и правя положителни и утвърждаващи визуализации. Представям си се такава, каквато искам да бъда. Ето защо мястото на тази тема е в ТЕС пространството

Студена баня на корема. Отново се зареждам с шише студена вода и сядам на тоалетната. Поливам си корема от пъпа надолу и настрани. От време на време разтривам с една естествена гъба за баня.
Когато правя студените процедури съм с чорапи и добре облечена отгоре - нещо вълнено или яке. За корема пише, че водата трябва да е по-топличка - 20 градуса, но аз ползвам студената от чешмата. Вкъщи ми задават въпроса какво ще стане с яйчниците ми, но отговарям, че е само за 10 минути и после се загрявам хубаво. Всъщност по-рядко правя тази баня. По-неудобно е, много се оливам с вода.
За храненето. Луи Куне е категоричен, че хората са плодоядни и, че неговият метод работи само в комбинация с диета.
Но самият той описва съвършено здравия човек, като си вади изводи по частично здрави хора. Той не познава напълно здрав човек, значи и той самият не е бил такъв. Методът му явно е мощен, но може да се доодурдисва.