Искам да споделя как измислих да подкрепям дъщеря ми, която тези дни държа изпити по БЕЛ и математика след 7 клас - както за национално външно оценяване, така и за кандидатстване в елитните гимназии.
Че задължително сутринта преди изпита настоявах да прави благополучието, е излишно да споменавам, нали?

А към момента, когато се очакваше да започне изпитът - тест с 25 въпроса/задачи за 60 мин., а след кратка почивка и 2 модул за 90 мин. - аз засядах и започвах следното:
1. ТЕС на мен за това, че се притеснявам от факта, че в момента е на изпит, който е определящ за бъдещето й
2. ПРОКСИ
Искам да споделя напомнящите фрази, които използвах. Форматът на "благополучието" се оказа доста удобен за тази цел и ето какво излезе:
За изпита по БЕЛ:
Благодарна съм за това,
- че се чувствам сигурна и самоуверена;
- че тестът е лесен за мен и знам отговорите на всички въпроси;
- че съм спокойна и не чувствам грам притеснение или напрежение в тялото;
- че съм сигурна в правилността на отговорите, които посочвам;
- че правилно разбирам въпросите и отбелязвам правилния отговор;
- че интуицията ми помага, ако изпитвам съмнение или колебание;
- че правя най-доброто, на което съм способна, и давам всичко от себе си;
- че времето ми е напълно достатъчно;
- че вярвам, че всички отговори, които посочвам, са правилни.
За математиката:
същите като по БЕЛ, но леко преформулирани от гледна точка на това, че тук са задачи, а не въпроси. А също така следните:
- Благодарна съм на интуицията ми,
--- която ми показва верния път;
--- която не ме остави нито веднъж в колебание;
--- че е плътно до мен и ми нашепва в ушенце какво трябва да правя;
--- която не ме остави нито за миг;
- Благодарна съм за това, че съм подготвена и мога да поема по пътя, който ми показва интуицията, и двете да стигнем до края;
- Благодарна съм за това, че правилно разбирам условието, правилно подхождам към решението, правилно решавам и правилно записвам правилния отговор;
- Благодарна съм за това, че сме си дружки с иунтуцията и аз я разпознавам, слушам и изпълнявам съветите й;
- Благодарна съм, че съм достатъчно подготвена, за да разбера какво ми казва интуицията и да продължа по този път до края;
- Благодарна съм, защото имам необходимите знания и подготовка;
- Благодарна съм на себе си, че не загубих самообладание и вяра в себе си;
- Благодарна съм на късмета си, че се паднаха именно задачи, които решавах последно и които знам и разбирам добре.
Тъй като правя такова ПРОКСИ поне час нонстоп

Резултат:
И на двата изпита дъщеря ми не е била притеснена. Дори и да е имало наченки на паника в началото, после се е успокоявала и е започвала да работи спокойно и уверено. Постигнатите резултати са много добри, които ще споделя след излизане на официалните оценки на 11.06. Тя знаеше, че ще й правя прокси, така че, предполагам, това допълнително е допринесло за овладяване на емоцията.
Дано съм била полезна!