Здравейте!
Искам в тази тема да споделям как ще боря и, надявам се, как
ще преборя страха от кучета у моята дъщеря, която е на 4 години и 5 месеца.
Страхът й не е отскоро и аз съм й правила няколко пъти ТЕС директно на нея, няколко пъти съм й правила ПРОКСИ, но резултат очевидно няма.

Щом види куче, й пада пердето, дето се вика, и е неуправляема в желанието си да избяга от него. В подобни моменти може дори да изскочи на улицата, нещо, което при нормални обстоятелства никога не би направила самичка. Честно казано, от това ме е най-много страх мен лично. Иначе и аз не си падам много по кучетата, не изгарям от желание да ги лаская и да имам по-близък контакт, но и не ги мразя и по принцип не изпитвам страх от тях. Виж, котки не обичам еднозначно, но това е друга тема.
На базата на наученото на семинара за напреднали и съветите, които получих лично от Иван, за които благодаря сърдечно, започнах да я разпитвам по-настойчиво за този страх. Попитах я на какво й прилича. Тя отначало каза "на нищо", след това каза: " На цифрата 2. На цифрата 5."

ОК. Питах я иска ли да се потупаме, за да се премахне този страх, тя отговори, че не иска, защото страхът пак ще си го има... Тъй като забелязах, че тя проявява интерес към клипчетата с ТЕС на компютъра, й предложих да й намеря някакво специално за страх. Тя се съгласи. Намерих й това:
http://www.youtube.com/watch?v=wiJ5J406zAI и й го пуснах. Тя го гледа, повтаря с момиченцето, аз й превеждам. Истината е, че й превеждам избирателно... Не знам доколко съм права, ама... на детето не й е минавало през акъла, че може да се страхува от тъмного, защо да й го "предлагам"?

Тук съм отворена за съвети! Снощи тя самата поиска да й пусна "клипчето за страха" и го прави с ентусиазъм. Това й беше за втори път. От първия ефект нямаше, защото вчера през деня пак бягаше от кучетата навън.
Ще продължавам и ще споделям. Както и ще съм благодарна на всякакви идеи и съвети, които ви хрумнат или сте изпитали!