Плесен http://www.kolibka.com/2.html
Това е филм за това, което знаете и много повече за онова, което не знаете за плесента - мразена и обожавана, убиваща и спасяваща, приказно красива, но и отблъскваща, тайнствена и вечно жива. Ще научите за ролята й в човешката история, както и в живота на всеки от нас. За по-голяма автентичност някои плесенни култури са отглеждани в импровизирана лаборатория в снимачното студио. Нещо повече, по време на снимките е открито средство за борба с най-страшната от плесените - Черната плесен (Аспергилус нигер), известна още като "Проклятието на Тутанкамон" и смятана за неунищожима. Създателите на "Внимание, храна!" и "Великата тайна на водата" и този път са на висотата на професионализма си и ни предлагат поредната среща с непознатото в света около нас. Мислите, че е достатъчно да изрежете плесенясалата част от продукт и можете спокойно да изядете останалото? Тогава вижте този филм...
Осторожно, еда! (I, II) / Внимание, храна! ( I, II) (2008)
http://zamunda.net/details.php?id=15700 ... rtcomments Във всеки град, темпа на живот води до т.нар. "хапване в движение" - удобно, защото е бързо и вкусно. Но едва ли някой си задава въпроса за последствията от този начин на хранене. Продуктите от вида "бързо хранене" са не само бързи и икономични, но и много вкусни. В много от тях обаче се слагат химически добавки, които усилват вкуса и с тях се свиква по същия начин, както с кокаина. Последиците обаче са винаги едни и същи - унищожаване на здравето. Най - добре познатата такава добавка е MSG. Затлъстяването и сърдечните атаки са именно последствия от любовта към хамбургерите и пържените картофи.
Food, Inc. / Храна ООД (2008)
http://www.kolibka.com/2.html
Още един филм, след който на храната си ще гледате по малко по-различен начин.
В първата си част филмът се фокусира върху индустриалното производство на месо (пилешко, говеждо и свинско), определяйки го като нечовешко и икономически и екологически неустойчиво. Във втората част вниманието се премества върху индустриалното производство на зърнени култури и зеленчуци с акцент върху царевицата и соята. В третата и последна част представя икономическата и правна мощ на основните корпорации от бранша, чиито принципи са осигуряването на евтина, но некачествена храна; масивната употребата на химически продукти като пестициди и торове, които са петролни деривати, както и популяризирането сред населението на нездравословни навици за хранене.
Sugar - The Bitter Truth / Захарта - Горчивата истина (2009) http://www.kolibka.com/2.html
Това е една лекция на Робърт Лъстиг, професор по педиатрия от катедрата по ендокринология на Калифорнийския университет на тема "ЗАХАРНАТА ФРУКТОЗА". Един дълбок анализ на високо академично ниво, за структурата и последствията от консумацията на захар, описващ истинското лице на тази ОТРОВА.
Като диетолог мога да кажа, че това са важни филми за нашата храна и препоръчвам да се гледат от всеки.
Като диетолог мога да кажа, че това са важни филми за нашата храна и препоръчвам да се гледат от всеки.
Mysteries of the Sacred Universe http://video.google.com/videoplay?docid ... 5584368796#
Decoding Ancient Cosmologies http://www.sciencereligionbooks.com/cosmology.jpg
Все още не са качени никъде.
Тези два филма са много полезни.