Ако човека, който ми е предизвиквал нещо в миналото го няма вече, значи вече не може да ми го предизвика. Ако някакъв факт ми е предизвиквал нещо в миналото, но съм го заменила с друг като него, но добър за мен, то за мен това е решен конфликт.
Това което ти причинява проблеми и конфликти не са хората и фактите, а твоята интерпретация на постъпките на хората и фактите.
Когато ТЕСиш някакъв факт или случка с даден човек ти не променяш човека или факта , а своето отношение към тях. Това че даден факт или човек вече не съществува, не значи, че си променила отношението си към подобни факти или хора. А имено това трябва да постигнеш. Да промениш отношението си. Затова и трябва да работиш с всички негативни случки, хора, факти от миналото които са ти повлияли. Т.е. които ти си интерпретирала като негативни. Това ще ти помогне в бъдеще да нямаш негативни реакции към подобни хора , случки и факти.
Мързелът мори!
Всяко голямо пътуване се състои от малки стъпки.
Тази сутрин си мислех за децата ми и това, кой начин на възпитание би довел до "по-малко ТЕС в бъдеще".
Следният начин на възпитание - ти можеш, всичко зависи от теб. В твоя живот ти решаваш какво искаш и можеш да постигнеш всичко, което пожелаеш, важното е да осъзнаеш, че можеш, че няма от какво да се страхуваш и че твоите мисли формират твоята реалност.
Ти си достатъчно добър, харесван и обичан заради това което си, за уникалността и неповторимостта си. Тези които успяват в живота са не красивите, умните , талантливите, надарените и богатите, а хората със собствено мнение, които имат упоритостта да следват целите си и отстояват убежденията си въпреки привидната съпротивата на масите, клишетата и обстоятелствата.
Една от най-често срещаните грешки на всеки родител е да се опитва да предпази децата си от всякакви грешки, проблеми и болести в живота. Като по този начин ги лишава от възможност за създаване на увереност в собствените сили, формиране на характер, избор на собствен жизнен път, уроци и личностно израстване.
Следнаият цитат го илюстрира прекрасно:
.............Нямах никакъв опит и бях студентка - нито знаех точно как нито имах много време да му обръщам особено внимание....................В момента големия ми син е страшно устойчив и неподатлив на тъга, вина и т.н., непокорен и много уверен в себе си, някакси силен и изглежда супер щастлив.
Една история в тази връзка:
" Eдин човек вървял по пътя и видял на земята един пашкул от който една гъсеница се опитвала да се измъкне през миниатюрна дупчица която била прогризала. След като я наблюдавал няколко минути как се гърчи и мъчи, човекът решил да й помогне и разкъсал пашкула. От него изпълзяло грозно и уродливо създание с тяло на гъсеница и сплескани зачатъци на криле на гърба. В желанието си да й помогне, човекът всъщност попречил на гъсеницата да се превърне в красива и волна пеперуда, защото измъкването през тясната дупка на пашкула служи за изцеждане на течност от крилете за да могат те да се разтворят напълно."
Поуката(за мен)- когато помагаш на някого (без да е поискана помоща ти), не се знае колко вредиш. Може би го лишаваш от едничкия му шанс за свобода и красота.
Страданието е нужна предпоставка за всяка трансформация.
Не се тревожи за проблемите през които ще минат децата ти. Те са нужни за тяхното израстване.
Всичко което не ги убива ги прави по-силни.
А това което ги убива е просто катализатор на друг вид трансформация.(последното е трудно за умствено храносмилане от повечето хора).
"When I find myself in times of trouble
mother Marry comes to me
speaking words of wisdom
Let it be, Let it be!"
Beatles