доста е простичко, но ми е малко трудно да го обясня с думи, защото е по-скоро усещане. ще опитам
наричам го живот в тялото, защото открих че в по -голямата част от времето не живея изцяло в тялото си (насочвам вниманието и енергията си към частите на тялото, които използвам в момента и не усещам напълно останалите - например сега докато пиша към ръцете и главата, и съм склонна да изолирам краката като усещане за тях) или заемам някаква позиция в тялото си с която съм свикнала (която при мен се оказа нещо като сфера около мен, която обаче не обхваща краищата на тялото ми - усещам се по-малка?). Като казвам 'аз заемам' и 'насочвам вниманието си' имам предвид съзнанието и енергията си, т.е къде усещам че се намирам? Т.е може би мога да го формулирам като през цялото време да усещам цялото си тяло и то отвътре без да излизам от контура
когато го постигнах първия път си помислих, че всъщност съм тялото ми е точно по мярка на енергията ми (или обратното) и че съзнанието ми/енергията ми е направено да обитава тялото ми - така възприемам външния свят с цялото тяло и съм много по-отворена към него и като резултат усещам какво наистина става тук и сега и реагирам тук и сега, а не с наложени модели. за мен личната ми революция е в подхода - винаги съм се опитвала да постигна спокойствие, отвореност и яснота на съзнанието и съм очаквала като резултат да го постигна и с тялото, но сега осъзнавам колко много съм подценявала интелигентността на тялото и че когато съм в него възприемам света по-много различен начин - всъщност именно това да живея в тялото ми води и до отвореност на съзнанието, защото сетивата, чувствата и разумът работят едновременно и оттам идва това спокойствие и увереност, усещането да 'знам'
не знам доколко това което усетих първия път е възможно да се пренесе наистина в реалност, в ежедневния живот, за мен в момента не е - усещането беше сякаш цялата съм изпълнена със себе си (като енергия) и усетих много ясно кое е границата на мен въз физическия свят - кожата. Ако почна да се старая през цялото време да го правя и освен това живея - общувам, обичам, работя и т.н това е изтощителна концентрация. и затова си измислих по-прост начин - да усещам през цялото време крайните точки на тялото ти (върха на пръстите на краката и ръцете и върха на главата, все едно разпъвам платно вътре, закачено за тези точки и то само придобива обем и заема формата на тялото ми и от самосебе си започвам да усещам и някои от нещата които стават вътре в него - мускули, топлината на кръвта ми) и така да съм сигурна че съм горе долу равномерно разпределена вътре, а това не е трудно. няма акт на насилие върху тялото и усещането е че съм пълна с енергия и съм щастлива.
Това 'разпъване' на енергията вътре в мен, освобождава много енергия и ми дава възможност за много по-пълноценно възприемане на външния свят, обаче води до много съпротиви - причините поради които аз не искам да живея тук и сега, както и естествената съпротива на статуквото ('аз съм свикнала да е по-друг начин'). интересно е че усещам много по-силно неща с които си мислех че свикнала и изобщо нищо не усещам (изненадах се каква искрена радост усетих когато кацнахме със самолет преди няколко седмици, което иначе изобщо не забелязвам, както и се изненадах колко ми е е неприятно и какви съпротиви предизвиква, когато усещам, че тялото ми се отделя от земята, което също иначе изобщо не усещам, и други такива). усещането и към хората се промени - виждам ги много по-ясно и усещам ги и общувам не по-малко по навик.
Може би вътре в тялото просто усещам истинските си чувства и реагирам спрямо тях, някак си премахва навика и свикването с нещата
и с ПОтата и кризите е така - усещам много по-силно всичко, но и много по-бързо преминава през мен. аз от години живея с един страх, който се появява когато не се чувствам сигурна в дадена ситуация - че ще бъда винаги сама, страх че ще умра, ако остана сама (може и заради това да не съм искала толкова години да живея вътре в тялото си) и бях стигнала с ТЕС до една случка когато съм била на 3-4г и се учех да плувам с баща ми в един басейн, който държеше кол от ръба на басейна и аз хванала се за кола плувах с крака. Изпуснах се от кола и започнах да се давя, но баща си говореше с някой и не ме видя известно време. и тази случка вече я бях чистила с ТЕС и даже напоследък този страх толкова е намалял, че почти не се сещам за него, но животът в тялото ме отведе пак там - беше вледеняващо, всяка клетка и частица и от тялото ми се вледени от смразяващ ужас, имах чувството че в стаята е станало -15 градуса. много по-силно отколкото когато съм се фокусирала върху определено чувство в момента, но и много по-ясно тялото ми осъзна че тук и сега аз всъщност не умирам, жива съм и че тук и сега аз вече мога да се справя дори да съм сама. Даже си помислих тогава, че това е начинание за екстремисти

и че аз тормозя тялото си, не го обичам като му причинявам това, но после осъзнах че тялото е много по-умно и по-силно от съзнателните ми избори и никога не би позволило да усети повече болка и страх отколкото може да понесе.
не знам колко ясно го описвам, ще споделям как е животът ми в тялото
Сиси