Дневникът ми (desko)

Мнения и резултати на практикуващи или изпитали върху себе си силата на ТЕС. Както и въпроси и коментари към тях.
Публикувай отговор
nironisun
Участник

Мнение от nironisun »

"Влязох" преди няколко дни в тема ти, Деско, току - що я дочетох. Много се радвам за теб и за хората, които са били наоколо и са те "ръчкали" с полезни съвети. Тепърва се ориентирам в ТЕС, имам книгата и... малко разходки в сайта. Историята ти ме заинригува, а какво стана с челюстта? Надявам се всичко да е наред! Хубаво е, че Ви има! Дерзайте! :D
Не бързам за никъде
Alisa
Майстор
Обратна връзка:

Мнение от Alisa »

Деско, аз виждам човек силно нуждаещ се от обич, благодарност и признание. За да и трепериш, значи не трябва да преглъщаш, да се овладяваш и потискаш емоциите и мислите си, а да ги приемеш, да я приемеш и да живееш спокойно.
Спретни си ревизия на чувствата и мислите по този конкретен повод и почвай да работиш!
:D
КОЙ, АКО НЕ ТИ?! КОГА, АКО НЕ СЕГА?!
paraboloid
Напреднал

Мнение от paraboloid »

Класически случай снаха-свекърва. За какво по-точно искаш помощ? Четейки писмото, аз, честно казано, изпитах съчувствие към тази жена. Не мога да ти дам съвет по отношение на техники, но житейският ми такъв, след като съм била и снаха, и свекърва, е: приеми себе си, приеми и другия човек; опитай да погледнеш света с неговите очи и не забравяй, че времето буквално лети и няма да се усетиш как един ден твоят син ще ти цъфне ухилен в къщи с неговото момиче и ...кръгът се затваря. Ако до тогава не си се приела, то ще изпадаш в същите кризи, но от снахата.
Alisa
Майстор
Обратна връзка:

Мнение от Alisa »

desko
..не знаеш миналите истории. Май ти харесва да имаш история! За ТЕС!
Нямам намерение да обяснявам, ще го преодолея и това.Ти жертва ли искаш да си, така ли се харесваш?! Ще се потесам и ще видя дали въобще ще се занимавам да и отговарям.това добре, но звучи като- ще потесам за да отбия номера, за да не се чувствам гузна че не го правя, а не за да свърша наистина работа. Знам, че ако и отговоря, ще станат още по-големи скандали и пак до никъде няма да се стигне. Само опънати нерви ще имаме.На това му се казва програмиране на отрицателна програмка
Хайде на работа, ама истинска!
:wink:
Alisa
Майстор
Обратна връзка:

Мнение от Alisa »

Деско, защо ми се сърдиш? Чела съм ти историята и я знам. Забележи, че това, че не ти помагам по начина по който ти очакваш, не значи че това не е помощ, която да ти помогне да си решиш проблема! Нима не искаш страничен и външен, необременен поглед, защото бидейки вътре в играта ти го нямаш?
Аз ти посочвам това, което аз виждам четейки написаното от теб "мръсните камъни", така както аз го разбирам. Ако можеш да го приемаш и да ти е полезно, добре! Ако не можеш, пак добре, ще си се помотаеш по твоя си начин и ще си намериш пътя.
Ти се хващаш за писмото, аз за принципа. Писмото е просто поредната тресчица, която да те отклони от пътя, от това да вникнеш в същността на генералния проблем. Тази тресчица -писмо, идва, за да ти покаже ти къде си. Ако не искаш да разбереш това, каквото и друго да ти кажа, ще бъде лъжа, с цел просто да те успокоя и да ти замажа очите.
Виждам че напредваш, че работиш и за това ти помагам, защото оценявам желанието и напредъка ти! А написаното от мен не те задължава с нищо!
:D
ivangp
Site Admin

Мнение от ivangp »

Отстрани, без да се знае гледната точка на всички замесени е трудно да се дават съвети.
Ето какво аз виждам - три жени, които се изживяват като жертви и които се страхуват да си кажат нещата право в очите и да се изяснят.
Майка ти се изживява като жертва, че някой я е накарал да си продаде апартамента, свекърва ти - че се е почувствала виновна, без никой всъщност да я вини, ти, че свекърва ти се държи така необяснимо.

Решението - моето - понеже обичам простите неща и ясните взаимоотношения - събирам трите семейства, твоето , майка ти и баща ти и свекърва ти и свекър ти. Използвам Калоян като лост в случая да постигна това, което искам да постигна, т.е. заплашвам ги, че ако не ми играят по свирката няма да виждат Калоян. Доколкото разбирам това тях най-силно ги трови. Сядаме и слагаме картите на масата. Всеки да си каже ясно и открито какво мисли, кой на кого е виновен и за какво. Риск - да стане говорилня и доникъе да не се стигне, да се намразите още повече. Това няма значение. Казвам им, че това име шанса да си изкарат всички скрити емоции и че втори няма да има. След като се наговорите и и евентуално изясните, поставям улитматум - от тук нататък без недомлъвки, ако някой иска нещо да каже на друг, да го казва директно в очите или няма повече да виждат Калоян. В къщата на всеки важат негоите правила. Т.е. в къщата на вашите важат техните правила и когато отивате на гости у тях се съобразявате с техните правила, в къщата на свекърва ти - техните правила, когато сте на гости у тях се съобразявате с техните правила. У вас важат вашите правила и който и да идва се съобразява с вашите правила. Непоискани съвети относно възпитанието на Калоян се забраняват. Същото се отнася и за непоискани съвети относно отношенията между вас с мъжа ти, както и за това как си поддържаш, чистиш къщата, какво готвиш и т.н.

Така се зачитат правата на всички, има ясни правила и ясни взаимоотношения. Старите спират да се бъркат в живота на младите и обратно и всички знаят какво лседва от дадено поведение.

Този план е приложим при положение, че седнете с мъжа ти и се съгласите, да го изпълните. И трябва наистина някой сгафи ли, да се спира достъпа до Калоян.
Не е лесно да се направи, свързано е с доста негативни емоции (за ТЕСане), но за мен е най-краткият и прост път до целта. Повтарям, че не е най-лесният.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
MAG2001
Майстор

Мнение от MAG2001 »

ivangp:
Повтарям, че не е най-лесният.
Деско, според мен този е най-лесния...

По-трудния е да промениш собствено си отношение..в края на краищата-ти обичаш, детето си, и съпруга си обичаш..той обича теб, и детето ти обича, ти обичаш майка ти, тя обича теб и детето, съпруга ти обича майка си, майка му обича него и детето...и би следвало всичко да е просто, нали.

И сама казваш че това е дълга, повтаряща се история..ТЕСай отношението си.ТЕСай като четеш писмото, псувай, реви, падсмивай се , присмивай и се, пак псувай, ТЕСсай всечки подобни случки..и виж докъде ще те заведе това..ама направи нещо да промениш собственото си отношение .Твоето.Щото ти си тази дето ги предизвиква нещата, нещо там вътре в теб, спомен, убеждение нагласа и т.н..

И един ден на тва кой кво казал и кой къв акъл ти давал как да си гледаш детето и как да си чистиш къщата само ще се усмихнеш и ще кажеш нещо от рода "иии, тва страшна идея, хубаво, ама сега не ме уствойва, виж Калоян каква рисунка направи, виж сина ти какво ново нещо измисли..."

Иначе на лоста дупе да му е яко...
За всичко има място под Слънцето!
E тва е истината...
http://www.youtube.com/watch?v=DO1Bh7rZ ... re=related
MAG2001
Майстор

Мнение от MAG2001 »

Деско, не ми се сърди, не искам да ти звуча и аз като даваща акъл, въпреки че точно това си правя в момента като се погледна, ама още променяне на отношението иска..в поста ти има доста неща които можеш да ги ползваш и като декларации и като материал за ТЕС
Успех! :D :D :D
За всичко има място под Слънцето!
E тва е истината...
http://www.youtube.com/watch?v=DO1Bh7rZ ... re=related
ivangp
Site Admin

Мнение от ivangp »

Нямам идея защо става така. Свързано е с някакава емоция, но каква, само ти можеш да кажеш.
ivangp
Site Admin

Мнение от ivangp »

И сега какво смяташ да правиш по въпроса, да седиш и да се чудиш това ли е причината или не? Или какво?
ivangp
Site Admin

Мнение от ivangp »

Не чакай да ти изскочи отговора, а ТЕСай всички идеи, които ти идват, т.е. всички възможни отговори, които ти хрумват!
Последно промяна от ivangp на 28 Юли 2012 14:33, променено общо 1 път.
ivangp
Site Admin

Мнение от ivangp »

Имаш много за чистене. Проблемът не е свекървата, а твоята реакция към свекървата. Вина няма никой. Отговорност за реакциите си носи всеки. Само с разговора няма да свърши всичко според мен. Сядай си на д...то и се скъсавай от ТЕС!
Аватар
гената
Майстор

Мнение от гената »

Деси,Иван е прав и добре правиш,че наблюдаваш реакциите си.Но всичко това едно по едно трябва да чистиш,че то явно и ти и мъжът ти сте чакали повече от необходимото нещо да се случи,а във вас доста емоции са се понатрупали.Кураж и воля дано да имаш и затиснеш тази свекърва,да не ти е в главата само.Май много страх и притеснения има за ТЕС?Страхуваш се според мен какво ще направиш или кажеш и как ще реагира и какво ще ти каже тази свекърва.Ако има и нужда от одобрение,изчисти я!Дали няма и страх от контрол,затова че свекървата ти иска да влезне в една твоя територия и да диктува тя каквото каже,без да се съобразява със вас,че все пак сте майка и баща.
Успех!
Някои успяват,защото такава е съдбата им.Повечето успяват,защото такова е решението им.
Анатол Франс
Аватар
гената
Майстор

Мнение от гената »

Деси,случва ти се за да научиш нещо.Няма случайни неща,както и може би да се научиш да приемаш нещата не по този начин,а по друг.Нали знаеш,че ако гледаш само на това като на нещо лошо и неприятно,то няма да забележиш другата страна,а именно тази положителната.Бъди силна и смела!Недей да си задаваш въпроса с какво си допринесла,излишно е защото тя си е такъв характер.Иска да покаже,че е властна и да унижава,а това по начина по който ти ги виждаш нещата може би и да те кара ти самата да изпитваш чувство на вина,което е твоя грешка.Приеми я такава каквато е,и не търси причина и проблем в себе си за нейното поведение.Ако толкова време се случва все едно и също нещо,замисли се къде грешиш и защо този урок се повтаря само! :idea:
Някои успяват,защото такава е съдбата им.Повечето успяват,защото такова е решението им.
Анатол Франс
Аватар
гената
Майстор

Мнение от гената »

Аз започнах да си пиша декларациите на лист и ги чета.По принцип си записвам по няколко и почвам.Ако по време на тес ти излизат други неща,защо не опиташ да спреш и да си напишеш новите неща,да не ги забравяш и така дори и да се съберат повече,после почваш и караш наред.Давам си сметка как се чувстваш,на мен след известна пауза ми се налага пак яко да започна да работя,няма да ми се размине.:)
Анатол Франс
Публикувай отговор