Да бе Гена, прав си , няма такова нещо като спасител, гуру, водач..и т.н. и да и Кришнамурти е прав и всички са прави...
Лично аз много уважавам едни други източни мъдреци, йоги, открадвайки тяхната философия и развивайки я като свой метод / не го е срам!!!/ днес имаме системата на Норбеков, които даже ти не можеш да отречеш, че си е чудесна- суфите.Основното в тяхната философия е достигане на просветление, докато живееш обикновен живот.Не там някъде сам в планината, а сред хората, докато се прехранваш и отглеждаш децата си.За тях всеки който срещнат по пътя си е учител-няма значение кой, всеки от тях приема другият отсреща за свой гуру, водач,спасител-днес, тук и сега.Точно кагато открих ТЕС, попаднах на семинари на крия йога-от фондация изкуството да живееш, няма да ти давам линк, ти си оправен ,стига да искаш ще ги намериш.Семинара беше "Изкуството на дишането", струва към 40лева , четиридневен е, и да мога да го препоръчам на всеки.По време на семинара се изучават дихателни техники-бастрика, уджай и други, като са съчетани с леки физически упражнения от йога и доста психологически игри.Бях учудена от това, че човек, минал 4-то ниво при самият Норбеков, може да има и да, имаше и интерес и полза от семинара.Там в резултат на "дълбоката"/ или дългата, не съм много сигурна в термина../ крия, медитация, при която чрез дишане стигаш наистина доста надълбоко и която за мен е същото като холотропното дишане изживях едно от първите си освобождавания...по нататък няма да разказвам, нямаше оргазми тъй че не е интересно...
Та Гена, що ти го споделям това надълго и нашироко/още повече че нямаше оргазми?!/.Знаеш ли как се поздравяват суфите когато се срещнат, вместо здравей си казват"Джейгурудев". На една друга тяхна сбирка, която я воеше едно момче от Индия, Нидал, обясни значението на този поздрав."Джей" -означавало да победи, "гуру"-учител, по-скоро енергията, която всеки има, енергията с който запомняш, учиш,знаеш,обясняваш какво знаеш /щот всеки ти е учител, нали така, всеки нещо знае/"дев" -това била онази веселост, игривост, закачливост, забавност ,енергията с който се забавляваш/ и нея всеки я има.Та Нидал рече, че най-добрите учители са тези, който успяват да предадат това което знаят, т.е.гуру-енергията им е силна, но съчеавйки я с точно толкова силна "дев"- енергия, тъй като тогава най-добре се помни от отсрещният.И с това мисля че и ти си съгласен-колкото ти е по-весело, по-приятно, толкова по-лесно се помни.Та затова поздравът с всеки срещнат е "Да победи забавният гуру в теб", та аз да мога да получа най-ценното от тази среща.
А и както четох на времето при Монро-според извънземните хуморът, смехът бил най-доброто средство за освобождаване от напрежение на всички системи-това само съм го чела, още не съм го проверила при извънземните ,но живи да сме...

Гена, исках да ти споделя, че предпочитам философията на суфите, пред писанията на Кришнамурти, и че съм много благодарна на Норбеков за това че им я е откраднал тази философия и си е направил своя система-за пари разбира се, и на "Икуството да живееш, също искам да благодаря, въпреки че и те са направили същото-няма ти разправям за кви пари ...само един пример-получих покана за събрането в Германия през юни, в която ми обясняваха,че срещу 1000евро мога да прекарам 1 час при Шри Шри рави..и виждаш ли този час се равнявал на 5 години духовно развите...кво му плащаш.

Уф, Гена ,благодаря ти, направо се насподелях.