Здравейте!
За ТЕС научих преди няколко дни. Удивлявам се от това, което чета във форума.
Но за раждането имам повечко впечатления. Ще ви кажа това, което знам като акушерка, а пък вие почувствайте, дали е от полза.
Родилни болки се усещат в периода на разкритие. Стресиращите ситуации в този период, ни правят по-чувствителни към тях.
Когато главичката започне да се показва (врязване) вече не говорим за разкритие, то е станало. Болката отстъпва на друго едно усещане - велики и неудържими напъни за ... акане. Усещането е, че "изакваме" бебето. За това, как се напъва и диша в този период, сигурно ви е известно, чели сте.
Затова си мисля, че в периода на разкритие може да се стои във водата. Личния ми опит е, че и да няма вана, само един душ много помага.
Но, когато се стигне до периода на изгонването на плода (когато главата започне да се вижда) е по-добре това да става извън водата. Както казва mayadob, трудно се ака в морето. Като си помисли човек и в природата няма подобно явление - млекопитаещо да влиза във водата, за да изгони плода. Считам, че е излишно да се удължава "мокрия" период за бебето, което и без това ще трябва да се адаптира за живот на сухо в един следващ момент.
Извън водата, родилката лежи, бебето и плацентата са на едно ниво и се избягва преливане на кръв от и към бебето, а пъпната връв се прекъсва след като отминат пулсациите в нея. Това, според мен е най-оптималния момент, за да не се претовари кръвоносната му система с прекален обем кръв, а и да не се лиши от тези последни дози кръв.
Изгонването на плацентата също става само с един-два напъна. Няма болка. Затова, нека да става на сушата!
Когато си мисля за естествено раждане, все си представям, как са ставали нещата преди да се наложи медицинското раждане. Ами, женският индивид (човек или друго млекопитаещо) се води от инстинкт и намира едно сухо, топло, закътано, отдалечено от шум и навалица място.
А и да не забравяме за земната гравитация, към която са приспособени функциите на телата ни.