Бременност
Мисля, че се вманиачавам. Направих си няколко подобни сесии:
Въпреки, че толкова време не мога да се справя с бялото течение, аз избирам да се успокоя и да намеря друга гледна точка.
Въпреки, че се страхувам, че така и няма да се излекувам напълна, аз избирам да съм благодарна за това, което вече постигнах.
Въпреки, че съм преуморена и нямам сили вече да се боря, аз избирам да ссъм благодарна за силното и здраво тяло, което имам
- Не мога да се справя с бялото течение
- Опитах какво ли не
- Не се сещам за нищо повече, което мога да направя
- Няма да мога да се излекувам
- Ако можех, вече щях да съм го направила
- Много съм изморена
- Нямам сили вече
- Чувствам се пренавита и претоварена
- Даже не съм сигурна, че искам да се излекувам
- Може би просто се преструвам?
- Не мога да се излекувам
- Не искам да се излекувам
9Г
- Не искам да се занимавам повече с това
- Но мога да се фокусирам върху нещо друго
- Избирам да съм благодарна на тялото си
- То е идеално във всеки момент
- Благодарна съм за силното и здраво тяло, което имам
- Щастлива съм, че с всеки момент ставам все по-силна и по-здрава
- Усещам как животът тече през мен и сме едно цяло
- Толкова е хубаво да можеш да се наслаждаваш на себе си
- Толкова е хубаво да се радваш на живота
- Благодарна съм на тялото си, че функционира перфектно
- Аз съм в синхрон със себе си и с природата
- Аз съм напълно здрава
Въпреки, че толкова време не мога да се справя с бялото течение, аз избирам да се успокоя и да намеря друга гледна точка.
Въпреки, че се страхувам, че така и няма да се излекувам напълна, аз избирам да съм благодарна за това, което вече постигнах.
Въпреки, че съм преуморена и нямам сили вече да се боря, аз избирам да ссъм благодарна за силното и здраво тяло, което имам
- Не мога да се справя с бялото течение
- Опитах какво ли не
- Не се сещам за нищо повече, което мога да направя
- Няма да мога да се излекувам
- Ако можех, вече щях да съм го направила
- Много съм изморена
- Нямам сили вече
- Чувствам се пренавита и претоварена
- Даже не съм сигурна, че искам да се излекувам
- Може би просто се преструвам?
- Не мога да се излекувам
- Не искам да се излекувам
9Г
- Не искам да се занимавам повече с това
- Но мога да се фокусирам върху нещо друго
- Избирам да съм благодарна на тялото си
- То е идеално във всеки момент
- Благодарна съм за силното и здраво тяло, което имам
- Щастлива съм, че с всеки момент ставам все по-силна и по-здрава
- Усещам как животът тече през мен и сме едно цяло
- Толкова е хубаво да можеш да се наслаждаваш на себе си
- Толкова е хубаво да се радваш на живота
- Благодарна съм на тялото си, че функционира перфектно
- Аз съм в синхрон със себе си и с природата
- Аз съм напълно здрава
По-добре здрав и богат, отколкото беден и болен
Бебо си расте, коремчето - също
Вече станаха почти + 12 кг и оня ден си правих снимки и като гледам доста съм се поомазнила, ама това ще го мислим после...
На ключичното дишане му свикнах и го правя почти всекидневно при тесане на бялото течение, което ту намалява, ту се увеличава...
Покрай всичките книги, които си взех за бременност и раждане, попаднах на една особено полезна - Painless Childbirth. Откакто я чета, се чувствам много по-спокойна за раждането и много по-добре като цяло.
Поръчах си басеин и си го чакам да пристигне. Трябва да видя какво още ще ми трябва, че време не остана...

На ключичното дишане му свикнах и го правя почти всекидневно при тесане на бялото течение, което ту намалява, ту се увеличава...

Покрай всичките книги, които си взех за бременност и раждане, попаднах на една особено полезна - Painless Childbirth. Откакто я чета, се чувствам много по-спокойна за раждането и много по-добре като цяло.
Поръчах си басеин и си го чакам да пристигне. Трябва да видя какво още ще ми трябва, че време не остана...

Вчера си представях раждането. Беше много силна и истинска визуализация, просто като на филм, и всичко беше остро и ярко. Напоследък много често сънувам бебето си, най-вече, че го кърмя. Самото раждане не съм сънувала, но толкова често си го представям, че понякога имам чувството, че вече съм родила 

В една тема помолих майка, която скоро роди вкъщи да напише според нея какво е необходимо да се набави за подготовка. Ето какво предлага тя:http://forum.bg-mamma.com/index.php?top ... msg9604346
За добра подготовка също можеш да потърсиш и книгата Spiritual midwifery на Ина Мей Гаскин (не зная как й се пише името на английски) и също Unassisted childbirth, в която се споменава за ТЕС, доколкото разбрах. Втората част на книгата Spiritual midfifery си е направо ръководство за акушерки. Но авторката не е лекар.
Аз правя едни много хубави визуализации на раждането. Представям си как влизам при бебето (по метода Силва) и наблюдавам раждането от там. Много е приятно. И визуализацията е толкова ясна, че през деня си я припомням като кратко филмче по много пъти.
Правя поглед отвътре, защото външната ситуация още не мога да си я представя - дали ще е вкъщи, на гости или в болница.
За добра подготовка също можеш да потърсиш и книгата Spiritual midwifery на Ина Мей Гаскин (не зная как й се пише името на английски) и също Unassisted childbirth, в която се споменава за ТЕС, доколкото разбрах. Втората част на книгата Spiritual midfifery си е направо ръководство за акушерки. Но авторката не е лекар.
Аз правя едни много хубави визуализации на раждането. Представям си как влизам при бебето (по метода Силва) и наблюдавам раждането от там. Много е приятно. И визуализацията е толкова ясна, че през деня си я припомням като кратко филмче по много пъти.
Правя поглед отвътре, защото външната ситуация още не мога да си я представя - дали ще е вкъщи, на гости или в болница.
Благодаря, Мая
Да пейстна списъка тук за по-прегледно (за мен)
Засега не съм напреднала много откъм инвентар, трябва да призная. Мислех си за найлони и някакви водонепропускливи чаршафи, но не съм гледала. Всъщност намерих в интернет, но мисля, че сайтът е американски, и просто доставката ще е нерентабилна.
Иначе имам малки парчета, от тези медицинските (нещо от порядъка на 50х50см), нещо подобно на лигнин и други по-малки непропускливи или полупропускливи покривалца.
Мястото на действието така или иначе ще е кухнята, чиито под е покрит с плочки, така че няма драма. Поръчах си басеин, ще сложа едно надуваемо легло, макар да не ми е съвсем ясно какво точно ще правя на него
Та него ще е добре да го покрия с нещо, предполагам
Също ще си приготвя швейцарската топка да се чекна на нея при необходимост.
Кърпи и подобни има в изобилие, но трябва наистина да приготвя това, което смятам, че ще трябва, за да не се суетим в последния момент.
За бебчо имам клипси, но нямам ножица, така или иначе няма да прерязвам веднага пъпната връв, може след няколко часа като ида в болницата, там да ми я прережат
Шапчица имам. Имам и една гумена круша за аспириране, макар че ми е малко мътно с аспирирането - веднага ли се прави, задължително ли е?! В смисъл, че бебето като изплаче, значи диша, или аз нещо не схващам...
Благодаря за книгите, ще ги потърся, не знам обаче ако ги няма в библиотеката, дали ще могат навреме да дойдат от амазон...
Аз чета Painless childbirth, Heart and Hands, Active birth и The birth partner съм я връчила на мъжа ми.
От тях като че ли първата и третата намирам за по-полезни за мен.
Unassisted Childbirth - това ли имаш предвид?
За метода на Силва имам книга, обаче нямаше кой да я прочете
Иначе в резултат на четенето на първата книга имах много силни визуализации, направо видения и като цяло ми се отразява много добре. Освен това си взех едно CD за медитация, което не знам доколко ми помага все още
Днес тесах страха си, че бебето е с главата нагоре и отдясно. Макар че то много се върти и знам, че се обръщат в последния момент. Между другото, като слушам холосинк сидито в първите може би десет минути бебето много шава. Днес спа обаче през половината време, после се акивизира. Като цяло в последните две седмици визията ми за раждането е доста избистрена и повечето страхове са всъщност доста повърхностни. Малко ми е неприятен и неясен момента с отиване до болницата след това
Иначе аз самото раждане си го представям много ясно. Имам две версии - за дневно и нощно раждане, макар че смятам, че ще закача и деня и нощта, защото предполагам, че ще се протои няколко часа. Представям си радостния момент, в който бебето излиза от мен и аз се разплаквам, а преди това го напътствам и окуражавам.
Представам си как след раждането заспиваме тримата гушнати за кратко (а може и за по-дълго
). Бебчо сигурно ще е изморен
По отношение на бялото течение, вчера стигнах до обобщението, че всеки път се повтаря едно и също нещо, а именно - започвам да тесам някаква идея, с някаква настройка и в началото има подобрение, след което влошаване и после нещата си продължават по старому, до следващата идея, следващата настройка, следващото подобрение и после пак влошаване... в момента мисля какво да предприема по-нататък
Все пак има някакъв напредък и той е, че понеже тесах много притеснения, свързани с него, някак си не ми пука чак толкова вече, и повече се дразня, че съм зациклила, отколкото на самия факт май
Днес правих водни бани по Луи Куне, от тези, кото си описала тук. Много добре ми се отразиха в жегата
А ти би ли описала визуализацията си на наблюдаването на раждането отвътре?

Да пейстна списъка тук за по-прегледно (за мен)
Засега не съм напреднала много откъм инвентар, трябва да призная. Мислех си за найлони и някакви водонепропускливи чаршафи, но не съм гледала. Всъщност намерих в интернет, но мисля, че сайтът е американски, и просто доставката ще е нерентабилна.
Иначе имам малки парчета, от тези медицинските (нещо от порядъка на 50х50см), нещо подобно на лигнин и други по-малки непропускливи или полупропускливи покривалца.
Мястото на действието така или иначе ще е кухнята, чиито под е покрит с плочки, така че няма драма. Поръчах си басеин, ще сложа едно надуваемо легло, макар да не ми е съвсем ясно какво точно ще правя на него

Кърпи и подобни има в изобилие, но трябва наистина да приготвя това, което смятам, че ще трябва, за да не се суетим в последния момент.
За бебчо имам клипси, но нямам ножица, така или иначе няма да прерязвам веднага пъпната връв, може след няколко часа като ида в болницата, там да ми я прережат

За предпазване от зацапвания:
- голямо парче найлон за покриване на мястото, което сте избрали - легло, диван, под - може да бъде завеса за баня, но тя е плътна и е по-подходяща за пода, а за леглото е по-добре да се вземе от тънкъя найлон, който се продава в строителните магазини за предпазване на мебели при боядисване
- стар чаршав или от импрегнираните чаршафи (2 са ок за покриване на спалня) за еднократна употреба (от санитарните магазини)
- "памперси за възрастни" - импрегнирани парчета за еднократна употреба с размири 50х50 или 80х50 или каквито има (пак от санитерните магазини) - примерно 10 бр. - удобни са за постилане навсякъде, където искате да седнете или да клекнете или пък да си подложите нещо
- купа за плацентата - ако ще я замразявате, пластмасова купа от китайстите магазини е ок, ако ще правите "лотос" - по-добре стъклена, добре почистена
за майката:
- хавлиени кърпи - 50х30 или по-големи - удобни са за правене на компреси - 2-3 са ок
- дамски превръзки - ако все още някъде се намират от онези без "крилца" "сфери" и "гелове" - т.е. минимум химия - добър избор за първите дни - 1 пакет, после може да си мините на предпочитаните други
- пликчета за еднократна употреба - достатъчно големи, за да поемат все още неприбралия се корем; когато коремът се поприбере ще можете да си ползвате удобно ваше бельо
за бебето:
- ако ще прерязвате пъпната връв - добре наточена ножица - изварена или дезинфектирана със спирт и пламък; клипси (1 е достатъчен, но не знам дали се продават по еденично) или стерилни конци (от санитарните магазини) или конци за зъби без аромати и вакса
- ако ще е "лотос" или прегаряне - потърсете си инфо в нета - има достатъчно Smile
- малка памучна шапчица, тъй като най-много топлина новородените губят от главата
- бебешка хавлийка покрита с тензухено парче (кожата на бебето е много деликатна) за завиване на бебето
Благодаря за книгите, ще ги потърся, не знам обаче ако ги няма в библиотеката, дали ще могат навреме да дойдат от амазон...

Аз чета Painless childbirth, Heart and Hands, Active birth и The birth partner съм я връчила на мъжа ми.
От тях като че ли първата и третата намирам за по-полезни за мен.
Unassisted Childbirth - това ли имаш предвид?
За метода на Силва имам книга, обаче нямаше кой да я прочете

Иначе в резултат на четенето на първата книга имах много силни визуализации, направо видения и като цяло ми се отразява много добре. Освен това си взех едно CD за медитация, което не знам доколко ми помага все още

Днес тесах страха си, че бебето е с главата нагоре и отдясно. Макар че то много се върти и знам, че се обръщат в последния момент. Между другото, като слушам холосинк сидито в първите може би десет минути бебето много шава. Днес спа обаче през половината време, после се акивизира. Като цяло в последните две седмици визията ми за раждането е доста избистрена и повечето страхове са всъщност доста повърхностни. Малко ми е неприятен и неясен момента с отиване до болницата след това

Иначе аз самото раждане си го представям много ясно. Имам две версии - за дневно и нощно раждане, макар че смятам, че ще закача и деня и нощта, защото предполагам, че ще се протои няколко часа. Представям си радостния момент, в който бебето излиза от мен и аз се разплаквам, а преди това го напътствам и окуражавам.

По отношение на бялото течение, вчера стигнах до обобщението, че всеки път се повтаря едно и също нещо, а именно - започвам да тесам някаква идея, с някаква настройка и в началото има подобрение, след което влошаване и после нещата си продължават по старому, до следващата идея, следващата настройка, следващото подобрение и после пак влошаване... в момента мисля какво да предприема по-нататък

Днес правих водни бани по Луи Куне, от тези, кото си описала тук. Много добре ми се отразиха в жегата

А ти би ли описала визуализацията си на наблюдаването на раждането отвътре?
Arethuse, а защо смяташ, че това бяло течение е ненормално? Имаш ли някакви други оплаквания? По принцип към края на бременността е нормално да се засилят флуидите в организма, в този смисъл и течението, може да си е в реда на нещата 
За въртенето на бебо, аз също имах такъв проблем - моето бебе се въртеше нон стоп - едната ми лекарка от месец ми обяснява, че това е защото продължавам да карам кола, аз обяче нямаше как да спра - сега от седмица не карам и бебето веднага се намести - още на втория ден надолу с главата и оттогава не е мръднало. Гледам като седя да не му притискам много главата - това което тя каза е, че го боли затова се върти като го натискам. Сега го усещам, че е надолу по хълцането - все на едно и също място, долу ниско в корема ми
Не знам дали караш, но ако да, имай го предвид
Иначе може би позите или и аз не знам, аз правих тези упражнения известно време - стоенето с глава по-ниско от таза, които помагат бебето да застане както трябва
и гледам да спя на ляво, за да е натам гръбчето му - все пак земното притегляне 
Иначе и ТЕС разбира се - да застане бебето в най-добрата позиция, но предполагам това няма какво да го споменавам

За въртенето на бебо, аз също имах такъв проблем - моето бебе се въртеше нон стоп - едната ми лекарка от месец ми обяснява, че това е защото продължавам да карам кола, аз обяче нямаше как да спра - сега от седмица не карам и бебето веднага се намести - още на втория ден надолу с главата и оттогава не е мръднало. Гледам като седя да не му притискам много главата - това което тя каза е, че го боли затова се върти като го натискам. Сега го усещам, че е надолу по хълцането - все на едно и също място, долу ниско в корема ми

Иначе може би позите или и аз не знам, аз правих тези упражнения известно време - стоенето с глава по-ниско от таза, които помагат бебето да застане както трябва

Иначе и ТЕС разбира се - да застане бебето в най-добрата позиция, но предполагам това няма какво да го споменавам

Да, това е книгата.
Защо мислиш да ходиш в болница с бебето?
Една приятелка, която роди детето си вкъщи, отиде с детето в болница малко след раждането и след това съжаляваше. С второто дете въобще не отидоха. Сега чакат трето
Аспирирането не е задължително. Клер Лопринци - една акушерка от Хаваите, която беше в България - каза, че слагат бебето с лицето надолу, легнало по корем на корема на майката и главата му виси между краката й. Така изтичало всичко, ако изобщо има нещо в носа и устата.
А мислила ли си за пелени? И за естествена бебешка хигиена изобщо? Аз щях да поръчвам от интернет, но една приятелка ще ми даде нейните.
Визуализацията по Силва по принцип се състои в това да си представиш даден човек и да влезнеш в него. Да разгледаш органите му отвътре и да пооправиш нещо, ако трябва.
Аз си представям, че влизам в себе си. Стигам до матката, после до бебето. Говоря му. Започва раждането и наблюдавам как излиза. Тук ми помага един видео материал с анимация на раждането. Когато бебето излезне и го сложат на корема или на гърдите ми, отново влизам в тялото си, за да видя отлепването на плацентата. И проследявам излизането й.
Най-трудно ми е да си представя себе си. Затова започвам като си представям нашата къща отвън. Качвам се по стълбите, влизам у нас, после в спалнята, виждам се на леглото и тогава влизам в себе си. Отвътре вече е лесно.
Защо мислиш да ходиш в болница с бебето?
Една приятелка, която роди детето си вкъщи, отиде с детето в болница малко след раждането и след това съжаляваше. С второто дете въобще не отидоха. Сега чакат трето

Аспирирането не е задължително. Клер Лопринци - една акушерка от Хаваите, която беше в България - каза, че слагат бебето с лицето надолу, легнало по корем на корема на майката и главата му виси между краката й. Така изтичало всичко, ако изобщо има нещо в носа и устата.
А мислила ли си за пелени? И за естествена бебешка хигиена изобщо? Аз щях да поръчвам от интернет, но една приятелка ще ми даде нейните.
Визуализацията по Силва по принцип се състои в това да си представиш даден човек и да влезнеш в него. Да разгледаш органите му отвътре и да пооправиш нещо, ако трябва.
Аз си представям, че влизам в себе си. Стигам до матката, после до бебето. Говоря му. Започва раждането и наблюдавам как излиза. Тук ми помага един видео материал с анимация на раждането. Когато бебето излезне и го сложат на корема или на гърдите ми, отново влизам в тялото си, за да видя отлепването на плацентата. И проследявам излизането й.
Най-трудно ми е да си представя себе си. Затова започвам като си представям нашата къща отвън. Качвам се по стълбите, влизам у нас, после в спалнята, виждам се на леглото и тогава влизам в себе си. Отвътре вече е лесно.
Ами всъщност аз не ща да ходя в болницата
Но мъжът ми сигурно ще иска.
И без това му е трудно да схване раждането вкъщи (но все пак тряба да кажа, че се справя учудващо добре засега
) Всъщност не ми е ясно (не съм се интересувала още) как и къде "се записва" бебето. Просто в мислите ми е по-важно да си организирам раждането, и не съм проверила. Но има време, де.
За аспирирането и аз си го представях нещо такова, но всички почти комплекти за домашно раждане, които съм срещала, съдържат такава круша. И затова си помислих, че трябва да се използва
За пелени... съм мислила. Ама засега само дотам. Не знам какви пелени имаш предвид всъщност, аз съм решила да си шия, ама това ще стане след Нова Година най-вероятно. За естествена бебешка хигиена (имаш предвид изхождането на бебето, а не ползване на папмерси, в които да го оставиш да се нааква и напишква имаш предвид, нали?) също съм мислила и смятам да я прилагам. Тук ще отворя една малка скоба, да се похваля, че открих топлата вода с естествената бебешка хигиена преди много време (7-8 години), когато племенничката ми беше бебе. Беше лято и бяхме на вилата един куп жени, по-точно аз, леля ми, братовчедка ми (майката на детето), и другата ми братовчедка... и бебето... и дето има една дума - много баба - хилаво дете, на това дете дупето беше постоянно зачервено и подсечено и биваше мазано с всевъзможни неща, от което положението разбира се никак не ставаше по-добро, напротив. И понеже беше лято и беше горещо, а аз наскоро бях в цикъл ми хрумна гениалната идея
, че детето очевидно се подсича от памперса, в който беше по цял ден... а вече можеше да ходи и си тичаше по двора... добре че успях да ги убедя поне през деня да го оставят да си тича по голо дупе и голяма работа, като се напишка... после забелязах, че ака и пишка горе долу по едно и също време, но това беше вече прекалено много от моя страна... Но все пак детето спря да се подсича
(каква изненада!
)
Интересни визуализации
Може да пробвам и аз 

За аспирирането и аз си го представях нещо такова, но всички почти комплекти за домашно раждане, които съм срещала, съдържат такава круша. И затова си помислих, че трябва да се използва

За пелени... съм мислила. Ама засега само дотам. Не знам какви пелени имаш предвид всъщност, аз съм решила да си шия, ама това ще стане след Нова Година най-вероятно. За естествена бебешка хигиена (имаш предвид изхождането на бебето, а не ползване на папмерси, в които да го оставиш да се нааква и напишква имаш предвид, нали?) също съм мислила и смятам да я прилагам. Тук ще отворя една малка скоба, да се похваля, че открих топлата вода с естествената бебешка хигиена преди много време (7-8 години), когато племенничката ми беше бебе. Беше лято и бяхме на вилата един куп жени, по-точно аз, леля ми, братовчедка ми (майката на детето), и другата ми братовчедка... и бебето... и дето има една дума - много баба - хилаво дете, на това дете дупето беше постоянно зачервено и подсечено и биваше мазано с всевъзможни неща, от което положението разбира се никак не ставаше по-добро, напротив. И понеже беше лято и беше горещо, а аз наскоро бях в цикъл ми хрумна гениалната идея

Интересни визуализации

Имам го от малка (6 годишна някъде). През годините няколко пъти съм се преглеждала и изследвала... Няколко пъти съм пила Нистатин (интересно е да се отбележи, че ми бяха предписвани противогъбични таблетки и глобули без да се направи анализ на течението, тоест да се установи наличие на гъбичкиartexa написа:Arethuse, а защо смяташ, че това бяло течение е ненормално? Имаш ли някакви други оплаквания? По принцип към края на бременността е нормално да се засилят флуидите в организма, в този смисъл и течението, може да си е в реда на нещата
Иначе може би позите или и аз не знам, аз правих тези упражнения известно време - стоенето с глава по-ниско от таза, които помагат бебето да застане както трябваи гледам да спя на ляво, за да е натам гръбчето му - все пак земното притегляне

За въртенето на бебо - аз не карам, но много се движа и с кола и с автобус, а също и ходя - просто ходя на работа, а живея на 25 км от града, така че всеки ден имам близо два часа път, и ако реша и някъде другаде да ходя, то се събира. Упражнения за наместването на бебо не съм правила още, защото мисля, че е рано и че има време да се намести, но просто като чета разни книги и статии и се сещам. Моят бебчо още откакто го усещам в корема си стои отдясно. ПОнякога усещам, че се обръща с главата надолу, но все си е отдясо. Започнах да си мисля, че природата си знае работа и сигурно така трябва да бъде

Стъпалата и глезените ми изведнъж придобиха абсолютно нехуманоидна форма - подуха се, ама яко
Не съм виждала такова нещо, още по-малко съм предполагала, че ще видя на себе си
Тесах малко, ама засега ефект не виждам
Ще продължавам да тесам тази вечер и дано утре положението е по-добре.

Тесах малко, ама засега ефект не виждам

Ще продължавам да тесам тази вечер и дано утре положението е по-добре.
Един час седене нагоре с краката + ТЕС + масажи + свеждане на менюто до месо, трева и вода + масажи в студена вода нормализираха положението. Тази сутрин усещах десния си глезен леко изтръпнал, както вчера, когато беше подут. Тесах това, както и очакването, че днес пак ще се подуя. Засега краката ми изглеждат почти все едно са си моите. 

Днес подуване нямаше.
Все още има едно странно чувство в десния глезен, което всъщност не съм тесала
но като цяло съм добре. Походих и постоях права известно време, като гледах докато стоя да не съм неподвижна и се повдигах на пръсти през повечето време. Доволна съм.
Напоследък бебчо започна да се движи по-спокойно и контракциите ми понамаляха, не са така силни, продължителни и чести както преди.

Все още има едно странно чувство в десния глезен, което всъщност не съм тесала

Напоследък бебчо започна да се движи по-спокойно и контракциите ми понамаляха, не са така силни, продължителни и чести както преди.