Alisa написа:
Ти познаваш хора, на които някой е обяснил заболяването им с "Чернобил", по-скоро! А същото важи и за детето. А преди "Чернобил", като се роди дете с по-къс крак, с какво са го обяснявали?-Майка вещица, общувала с духовете в гората?, Че дяволът е слязъл на земята под формата на книга?!...Че еретиците са почнали да се кръстят?!...Ако всички се раждахме с един по-къс крак, кое щеше да е изключението и как щеше да бъде наричано то, с какво ли би било обяснено?
Не казвам, че когато се появи дете с аномалия, става дума винаги за облъчване с радиация. Или че всяко дете, изложено на облъчване, ще се роди с аномалия. Но когато при голям процент от определена група хора, в живота на които се е случила внезапно една единствена промяна, се появят масово тумори и аномалии, съвсем логично е, че тези проблеми имат пряка връзка с въпросната промяна. И не е нужно да познавам всички разболели се, за да знам, че радиацията е основен фактор в тяхното заболяване. (примерът на Иван с мишките, обаче, ми хареса

..и вярвам, че е истина). Никой не си е измислил тези разболявания, те са се случили. Аз просто не мога да изпадна в тоталния солипсизъм и отричане на обективни закономерности, които изглежда са твоя философия

...Все пак, за да може да се води смислен диалог, е нужно да се отчитат логичните закони на езика и здравия разум (имам предвид абсолютния минимум на зачитането им). Поне на мен иначе ми е трудно
...............
............
...............
Въпросът е откъде тръгва мисленето, че радиацията не е полезна за тях?
Alisa написа:Навярно от там, от където тръгва всичко, довело ни до този момент. От това, как човекът, като явление композира този свят, в който се позиционира.
А не мислиш ли, че просто Господ е задал света и телата ни така, че някои неща да ни вредят, а други да са полезни за нас (с вариациите и изключенията, разбира се). Да, дал ни е вратички, които сами да открием, за да се измъкнем, но не мисля, че човекът е гигантът, който определя правилата на цялата вселена.
...............