Една година по-късно...

Леле, доста от описаните тук подробности ги бях забравила.
И така, към момента нямаме никакви проблеми с кварталните наши кучета. Ако ги забелязва, то не е свързано със страх или сигурност. Иначе за тях сме достигнали етапа да не й правят впечатление. Но! Има все пак едно "но", което ме накара да потърся тази тема и да я изтупам от праха, както се казва.

Сега Надето изпитва панически страх от
малки кучета. Малко - значи малко на размер, не на възраст. Това не е от скоро, явно страхът, върху който работихме преди 1 година, просто се е трансформирал, по-скоро е променил обекта. И тук не може да се пренебрегне моето бездействие по въпроса толкова дълго време.

Факт, признавам. Случайни неща обаче няма, така че явно си има причина да се заема с ТЕС за страха на Надето от малки кучета точно сега.
Пробвала съм, де. Не съм седяла съвсем със скръстени ръце. Дори пробвах да я потупвам в моменти, когато този страх е най-силен. Не успявах. Разпитвах, обяснявах, напомнях, рационализирах. Без резултат. Викаме на малките кученца "зверове" с идеята да преувеличим заплахата, която те излъчват. Нямаше очаквания ефект - и Надето си им вика "зверове" и бяга от тях с неописуеми крясъци.
Искам да споделя една случка - на път към ДГ зърваме ние на около 15 м встрани от нас едно малко кученце. При което Надето се спира, гледа го в упор (тя е просто като хипнотизирана от страх щом види "звяр") и ме пита: "Това коте ли е или куче?"

Аз отговорих: "Коте е!" При което тя си продължи спокойна по пътя. След като се отдалечихме, й казах, че това, разбира се, беше куче. И че този неин въпрос означава, че нея я е страх не от самото животно, което е било там, а от нейната представа за него. Стана ми много интересно.
Сега, след като прочетох за конкретните ни действия през миналата година, я викнах пред компютъра и й пуснах момиченцето (линкът от първия пост). Превеждах й, тя се потупваше. Ще видим дали ще раздвижим пластовете, и този път ще карам докрай.