Криста, всичко е вярно.
Най-големият лечител е ума. Тялото е фармацевтична компания, която може да произведе всеки химикал, който й е нужен за да се излекува, стига ума да позволи това да се случи.
Според данни на статистиката всеки продукт, техника, метод за лечение има около 30% плацебо ефект. Какво означава това?
Че независимо какво се прилага като лечение около 30% от хората, върху които се прилага, ще се повлияят положително от лечението.
Плацебо ефектът е свързан с вярата на пациента в лечението.
Така че всичко опира до вяра.
Да предположим, че съм някакъв известен лечител или пък да кажем професор с много титли, т.е. притежавам атрибутите нужни за спечелване доверието на хората. И да речем измисля метод за лечение, който е да кажаем - 30 дни, всеки ден да се откъсват по 10 листа от трепетлика и да се накъсват на 4 части, като след всяко скъсано листо се правят три поклона на изток (това сега си го измислих) и сътворя едно правдоподобно обяснение защо се прави имено така
( малко камъни в градината на Алиса и Вяра, които все искат да си обясняват нещата / или да им ги обясняват)

.
Сега ако приложа този метод върху 100 човека, около 30 ще имат резултат. Взимам тези 30 и ги моля да напишат препоръки за метода. Те пишат колко им е помогнал, колко е прост и лесен и т.н.
Пускам тези препоръки като доказателство, че методът работи. Сега вече ако го приложа на 100 човека, повече от 30% ще повярват че работи, тъй като са чели препоръките на други, които вече са го пробвали + моите титли и репутация = яко убеждение и вяра.
И да кажем сега 40% ще имат резултати. Естествено публикувам книга с резултати на тези 30% от първата група + 40% от втората. За останалите 70% и респективно 60% нищо не казвам.
Изведнъж методът ми придобива популярност и се утвърждава като нов лечебен метод - "Листата на Петърнишки" и вярата в него, както и резултатността му започва да расте.
Хората започват да говорят за него с думи от рода на -"Ти
знаеш ли ....еди какво си.
Аз знам че ако късаш листа 30 дни ..." и т.н.
Не - "Аз четох еди какво си, а
аз знам".
В повечето случаи тези дето казват, че знаят, дори не са пробвали метода. Само са чели за него и са повярвали на прочетеното.
И всичко това е постигнато само поради един плацебо ефект върху 30% от населението. Статистически факт (за който и аз съм чел, не знам дали е точно така). Затова винаги казвам, че
знам, че не знам.
Друго което съм чел, е че базирано на тази статистика за плацебо ефекта, е признаването на дадено лекарство за ефективно.
Прието било, след двойни изследвания на сляпо, т.е. когато хората приемащи лекарството не знаят какво приемат ( половината приемат лекарството, а другата половина безобидни хапчета, които само приличат на лекарство), да се признава лекарството за ефективно само ако над 50% имат ефект. Т.е. ако от 100 души приемащи истинското лекарство, при два различни опита с различни хора, поне 51 човека имат положителен ефект, лекарството се приема за действащо.
Пълна идиотщина според мен.
Защо ли?, защото при всяко нещо което правим има 50% вероятност за успех. Или ще стане или няма да стане = 50/50.
Затова и на пазара е пълно със скъпи и недействащи лекарства с неясни странични ефекти.
Както и да е.
Да сумирам идеите в този ферман, който изписах:
Всичко може да даде лечебен ефект, стига да повярваш в него.
Свикнали сме да вярвам на авторитети и на масвото мнение.
Това, че вярваме в нещо не го прави абсолютна истина.
Ние не знаем, само избираме да вярваме.
Защо харесвам и популяризирам ТЕС?
Защото дори при абсолютни новаци има над 80% успех.
Това е успеваемост непостижима за повечето методи за алтернативна медицина, личностна промяна, психотерапия и себеусъвършенстване.
При повечето техники и подходи успеваемостта е в рамките на 60%.
(Пак статистика взета от интернет, не съм я проверявал и няма как да знам дали е така)
Личният ми опит показва, че над 80% успеваемост при ТЕС за начинаещи е факт.
За напредналите успеха се качва до над 95%.
За майсторите до над 99%.
Не казвам 100%, защото нищо не е 100% по принцип в живота, според мен.
А и винаги съществува човешкият фактор и свободната воля, които не могат да бъдат контролирани или манипулирани дори и с ТЕС.
На семинарите си и в личните сесии, които провеждам давам гаранция, че ако ТЕС не проработи за някого, (т.е. той не види ефект на подобрение в симптомите и отношението към проблема си) му връщам парите.
Кога за последен път чухте подобно обещание от някой лекар, психолог, психиатър, психотерапевт, лечител, екстрасенс и т.н.?
Е като напреднете в ТЕС ще можете и вие да го давате.