Аз нищо не разбирам от хранене, задавала съм си въпросите, които си задаваш и на част от тях съм си отговорила, но просто така, интуитивно. Това са моите отговори, после пробвах и се чувствам много по-добре от преди. Другото не ми е толкова важно – какво казва науката, диетолозите, какви възможности предлага цивилизацията ... предпочитам собствния си опит.
Та за мен няколко неща изглеждаха така, както са написани тук от опит много преди да попадна на ivangp, a от този форум разбрах, че не само аз чувствам нещата така:
Аз съм месоядна – организма ми се стреми към месо. Бидейки това най-важната за мен храна, редно е да обърна на нея най-голямо внимание. За мен също е факт, че при термична обработка много от най-ценните съставки в храната (не само в месото) се унищожават (с изкючение на малко термостабилни такива). Което прави свеждането на термичната обработка до минимум съвсем лигично, особено по отношение на най-важната за мен храна, месото. Сигурна съм дори, че още с изтичането на кръвта от убитото животно се губи част от това, което би нахранило организма ми най-добре, та като казваш за хващане с голи ръце, и това за мен има основание, друг е въпроса, че съм си позагубила ловните умения с вековете

... искам само да кажа, че и без да залитаме можем да се подоближим до природата и да видим как ще се почувстваме. Знам че преди много време, когато не е имало още лекарства за психичните болести, на тези хора са им предписвали да ядат сурово месо.
Извън месото – това, което знам за зърнените е, че в световен мащаб се шири непоносимост към глутена и броя на хората с такава непоносимост все повече нараства (съвсем не само при децата). Тази непоносимост съвсем не винаги се изразва в цюлеакия (самото заболяване), при повечето хора е в по-лека и незабележима латентна форма, но и те образуват антитела срещу глутена. Тези антитела са много близки по-строеж до антителата, които образуваме при автоимунни заболявания и усложняват нещата при тези заболявания. Затова първото нещо, което се изважда от хранителния режим при такива хора е глутена. Но това никога не ме е спирало да си хапвам зърнени – сега просто опитах да не си хапвам и какво да ти кажа .... все още смятам, че си заслужава. Сега рекламата на Активия ми се струва смешна ... или тъжна, не знам. Макар че принципно човек се чисти от глутена около 6 месеца и аз все още съм далеч от изчистване, пък и дали изобщо ще успея да стигна до там ...
Подобно е положението и с млякото и млечните, и и там нещата съвсем не касаят само малките деца, както сме свикнали да четем и чуваме. Просто те са по-крехки и неадаптирани и при тях картината се вижда по-ярко.
Далеч съм от претенцията, че знам някакви абсолютни истини, защото такива няма. Просто за сега се радвам на факта, че се чувствам лекичка като перце и пълна с енергия, както и на факта, че ако утре реша, че някаква храна ми липсва ще започна да си я хапвам ....