Ники,какво е ума според теб?По начина по който тук се изказваш за ума ми идва да те попитам,къде се намира той тогава?И друг път го споменаваш в постовете си,явно си много убеден в това което казваш,че е така.
Гена , посред мен умът е нещото, което е съзнателно но не толкова, колкото у теб , което може да го наблюдава, или какато го наричаме АЗ. Умът може да прави проекции за теб самия, умът може да прави планове, да решава задачи ред други работи, но той е манипулируем, ако ти е правило впечачатление. Т.е. можем да му въздейсвтаме с много повторения и накрая той приема друга програма. Да кажем нещо отрицателно за него става нещо положително. Умът е това, което не може да обхване света такъв какъвто е. Затова и ние не можем да знаем всичко на този свят, но същият този ум си мисли, че това което той знае е истината в чести случаи. Или това е съставянето на гледна точка (позиция), която винаги е невярна, колкото и очевидно другите (околония свят) да твърдят, че тя е вярна. В същото време ми прави впечатление , че всички ние разпознаваме мислите си и ги изказваме или ги изписваме. Може ли умът сам да разпознае мислите си? Според мен в природата този процес е малко вероятен, защото ножът не може сам да се отреже и ръката не може сама да се ръкостисне примерно. С какво провокираме мислите си докато мълчим и изведнъж умът започва да бълва мисли (пица, яде ми се, онзи е пич, онази е готина). Пълни безмислици. Никой според мен не може да бъде господар на мислите. Но пък може да се идентифицира с тях или да не се идентифицира с тях. Тук въпросът, който може би може да излезе е
Кой може да се идентифицира с ума или да не се идентифицира? Един вид има извършител на действие , ако ме разбираш. Въпросът според мен остава в тишината на всеки един от нас.
Ама Ники! Защо непрекъснато отделяш ума от останалото и все го слагаш в челните редици? Ума само обяснява, той е нещо като преводач между душата и съзнанието.
Алиса, напълно съм съгласен с поста ти и вадя само това от него, спрямо което искам да подчертая. Умът е само дума. Не съм убеден, че го има

. Но така знаем по една или друга причина. Нека да наречем УМ това, за което сме свикнали да знаем. Не деля умът от всичко друго, то е част от нещо цяло. Акцентирам върху него, защото на умът могат да му дойдат идеи, които не ни харесват, а в същото време ние си мислим че мислите сме ние, вярваме ме им като най-висш закон, само защото сме свикнали така. Пропускаме само едино нещо, че милисекунди преди да им повярваме ние сме ги видяли и едва после сме решили да се плашим от тях, а им се радваме и т.и т.н. И пак радва се , плаши се ума иначе като наблюдатели ние сме в нещо като завършен процес на Пеат примерно

. Вземи техниката позитив, какво прави тя - според мен просто изпразва възможностите на умът по дадена тема и идва пак онова дето се появява,като умът се изчерпи .
Yandra написа:
Обаче все още ми е трудно да изпреваря ума си, но работя по въпроса.
Остави го да те изпреварва безгранично, той нали това иска. Дори следващия път, като те заизпреварва дори не му обръщай внимание.
"Същността на "философията" е в това, човек да живее така, че щастието да зависи колкото се може по-малко от външни фактори"
Епиктет