Значи според теб Бог(цялото/чистата енергия) не осъзнава величието си и себе си и поради това
решава(което означава, че мисли, а това от своя страна предполага съзнание = той/тя/то съзнава, че не осъзнава=противоречие) да се материализира като се раздроби на милиарди материални форми, някои от които еволюират (това го подразбрах от изречението за чехълчето, т.е. ти допускаш теорията за еволюцията, която принципно противоречи на теорията за божието творение), които от своя страна в своята еволюция и прераждания трябва да осъзнаят, че всъщност са не само материални, а и енергийни форми, т.е. божествени.
Т.е. чистата енергия решава, че за да осъзнае собственото си величие тя трябва да премине през материална реализация в която да осъзнае, че всъщност е енергия и осъзнае ли го да се превърне отново в енергия.
Ще направя една аналогия за да илюстрирам по-ясно противоречието, което аз намирам в тази теория.
Аз решавам, че за да осъзная себе си(величието си такъв какъвто съм) от голо човешко същество трябва да започна да се обличам с различни дрехи, за да осъзная, че дрехи не са ми нужни и че колкото и да се обличам с дрехи отдолу(в същността си) аз все съм си гол.
Ако аз осъзнавам, че трябва да премина през
А за да осъзная
Б, аз вече съзнавам (имам идея/концепция за)
Б, което от своя страна елиминира необходимостта от преминаване през
А.
Малко сложно стана обяснението но с няколко прочитания вярвам, че ще бъде разбрано.

Накратко, според мен, в тази теория няма логика.