Принципно, нямам болести или емоционални страдания, а каквото имах, го изчистих още миналото лято, когато исках да видя как действа

Свикнала съм периодично да си казвам декларацията за благополучие, и общо взето съм доволна от живота си

До момента, в който кръстосахме шпаги с кандидат-свекървата. По много причини живеем при тях (слава богу, поне на различни етажи). Проблемът ми е с нея - много властна жена, свикнала на всички да нарежда и всички да й дават отчет. На ден поне по 2 пъти се качва да ме проконтролира какво правя, виси по един час ми изнася философии за хобитата й (които не ме вълнуват) или се опитва да ме строява и мен да изпълнявам някакви задачи. Всеки път трябва да я осведомявам къде, кога, докога и защо излизам, и трябва да й искам позволение, също като едно време в училище "Госпожо, ходи ми се до тоалетната, може ли да изляза?"
Всичко това, разбира се, ме изкарва от релси или по-скоро занемявам

Другото, което ме дразни е, че ме счита за компаньонка - било й скучно, нямала с кой да си говори или счита, че аз, като една добра снаха, трябва щом стана, да сляза и да й предложа услугите си. Понеже аз не го правя, тя се разсърдва и се цупи по цял ден.
Не желая да я променям, не желая и себе си да променям; страхувам се, че ако започна разговор, ще се разсърди още повече и ще стане нетърпимо. Не искам да карам мъжа ми да влиза в конфликт с нея, защото е над 60 годишна и всички у тях й треперят, заради сърдечните й проблеми и не й възразяват за нищо.
Не ме интересува здравето й, нито светогледите й, единственото, което искам е да ни остави да си живеем спокойно.
Бях се отчаяла направо и се сетих за ТЕС, като за последен способ да се въздейства на ситуацията. Четох, четох из форума и намерих
Изчистване на отношение към човек, предмет, ситуация., но седя и си мисля: не искам да променям себе си, заради друг човек.
Някой има ли идеи как да подходя към ситуацията? Не се съмнявам, че с ТЕС мога да постигна резултат, просто не съм сигурна как да си формулирам нещата