Влошаване на паметта и концентрацията

Мнения и резултати на практикуващи или изпитали върху себе си силата на ТЕС. Както и въпроси и коментари към тях.
Bogdana
Участник
Мнения: 2
Регистриран на: 10 Фев 2020 12:27

Влошаване на паметта и концентрацията

Мнение от Bogdana »

Здравейте! Моля за съвет по моя проблем с паметта и концентрацията.
Осъзнах необходимостта сама да си помогна, "да се издърпам за косата" от блатото на депресията и да заживея пълноценен живот. Преди месец намерих ТЕС и интуитивно усетих, че това е моето лечение, моят инструмент. Започнах да прилагам техниката още преди да се снабдя с книгата на Иван, опирайки се само на прочетеното и видяното в нета. След като се"въоръжих" и с книгата нямаше какво да ме спре. Получих бързи резултати - отървах се от няколкомесечни болки в стъпала, главоболие и "приспах" остра фаза на Розацея. Последно се надявам да съм преборила завинаги. Но това, което ми се изплъзва, и с милиметър даже не отбелязвам прогрес, е ужасната липса на концентрация и влошената памет. Проблемите с паметта започнаха в най-тежката фаза на депресията. Сякаш мозъкът ми беше прегрял и не правеше разлика между болезнените спомени и ежедневните задачи и се мъчеше да трие всичко наред. Една година се опитвах да се справя с депресията сама. Пробвах похвати от позитивната психология, техники за релакс, медитация и т.н. Без особен резултат. Реших, че нямам повече време за губене, изтощена бях, страхувах се, че ще полудея и отидох на психотерапевт. Последва една година с антидепресанти и неуспешна психотерапия. Първоначално се подобрих драстично в много отношения, но после не помръдвах. Спрях лекарствата преди два месеца и половина. Нямах прояви на зависимост или нещо подобно. Хем бях по- добре от преди година, хем не бях все още аз. А тази лоша памет ми създаваше много проблеми. Като започна депресията не работех, но имах доходи от Трудовата борса. Тя изтече и започнах работа. Като видях как се дъня, колко грешки правя и как бера срам, намерих предтекст и напуснах работа. Дадох си малко време да се поосвестя, успокоя и т.н. и пак пробвах на друга работа. Пак същото! Ужасно е! Стягам се само като се сетя, колко усилия хвърлям да запомня нещо елементарно за мен преди... Докато траеше обучителният ми период що годе ме търпяха и ме толерираха, но усещам вече, че колегите губят търпение и са разочаровани от мен. Носеше ми се славата на отличен професионалист и те очакваха такъв човек в екипа си. Всеки ден на работата за мен е изпитание. Страхувам се да не се издъня отново, да не видя отново многозначителните погледи на почуда и раздразнение от моята некомпетентност, коментари и т.н. Стягам се токова много докато съм в офиса, че не мога да си взема дълбоко дъх. В къщи съм спокойна, но пак много забравям. Изумявам близките ми и ги плаша.
Та да се върна на въпроса ми: Как да си помогна за паметта и концентрацията? Тесах спомени от ученическите ми години, когато съм се чувствала конфузно, за това че не съм знаела нещо и съм се притеснявала по същия начин както сега, тесах директно влошената ми памет, тесах взаимоотношенията ми с колежките. Но не, нищо. Моля, дайте идеи в каква посока да направя промяна.

ivangp
Site Admin
Мнения: 4535
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Re: Влошаване на паметта и концентрацията

Мнение от ivangp »

Здравей Богдана и добре дошла във форума!
Прекрасно е, че си открила ТЕС и че работиш ежедневно върху проблемите си.
С упорита работа няма как да не успееш.
Но не винаги нещата се случват бързо, както при проблемите, с които вече си се справила.

За проблемите с паметта и концентрацията - Има нещо, което искаш да забравиш, да не си спомняш. Търси в тази посока.
Кога си си казала, че еди какво си не би искала да ти се бе случвало или никога вече не би искала да ти се случи или по-добре да забравиш, че ти се е случвало и т.н.
Търси случки с този контекст. Особено в периода преди и по време на депресията.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.

Bogdana
Участник
Мнения: 2
Регистриран на: 10 Фев 2020 12:27

Re: Влошаване на паметта и концентрацията

Мнение от Bogdana »

Благодаря, Иване! И за посрещането и за съвета! :)
Прав си, наистина имах преди време тежки нощи, в които спях по 1-2 ч. на нощ. Повтарях си как ми се иска да заспя, да спя дълго и отморяващо и като се събудя, споменът за лошото да се е изпарил от главата ми и животът ми пак да си бъде предишния.
Но се заемам веднага с ТЕС-а ! :D
Ще докладвам при първи резултати!

Публикувай отговор