ТЕС за друг човек - ПРОКСИ

Техники и подходи, които можете да използвате като допълнение или заместител на ТЕС.
Публикувай отговор
nikimm
Майстор
Мнения: 804
Регистриран на: 29 Мар 2009 15:24

Мнение от nikimm »

Енита, няма рецепта според мен колко често да го правиш! Има значение силата на твоето намерение, с което го правиш, там именно е твоята намеса. :D Правейки прокси за него може да си затвориш очите примерно и да си предствавиш пред себе си (визуализираш го) и действаш интуитивно. Каквото ти дойде на ум за него, така развиваш и себе си, а на него най -малкото не му вредиш! Tака чистиш докато смяташ, че това което интуитивно усещаш че той чувства изчезне. Иван беше дал един хубав пример чрез метода Силва. Предствяш си го и отделните проблемни части от човека могат да се оцветят в различни цветове(като проблемните са по-наситени). Идва ми на ум да изчистиш неволята си към него. Ако страдаш по някакъв начин от някакво негово състояние е хубаво да го изчистиш, много често след изчистването на твоето отношение се изчиства и другия и нещата тръгват т.е. той ще е отворен да прави нещо за себе си дори и през теб!
ivangp
Site Admin
Мнения: 4567
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Мнение от ivangp »

Енита, спри да си губиш времето в мисли и търсене на начини да въздействаш на някой, който не желае да му се въздейства и използвай същото това безценно време и енергия за да работиш върху себе си.

Ако се бе изчистила по отношение на проблема на приятеля ти, нямаше да изпитваш нужда да му помагаш. Не говоря за желание, а за нужда.
Работи върху това! Т.е. върху себе си.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
Енита
Участник
Мнения: 24
Регистриран на: 25 Юли 2010 18:59

Мнение от Енита »

Знам за непоисканото добро, но не е ли естествено, ако някои страда, да искаш да му помогнеш :? Тесвах се за неприемането на избора на другия,може пък да не съм успяла да го направя успешно. Ако това, което пишеш, е така, какъв е смисъла на съществуването на Прокси /ако изключим децата и изключително тежко болните/? Извини ме, но не разбирам какво влагаш в разликата между желание и нужда. Надявам се това да не е спам във форума, а да послужи и на други, дано да не греша.
NadyaNG
Участник
Мнения: 6
Регистриран на: 31 Юли 2010 12:53

Мнение от NadyaNG »

Здравейте и от мен - още една новачка с много ентусиазъм, а също така и с много въпроси (все пак вчера за пръв път прочетох книгата на Иван)
Не знаех в коя тема точно да пиша, колебаех се между тази и темата за предизвикателството. Но да не се разливам в много обяснения. Накратко решила съм да пробвам Предизвикателство за проблемите на децата си, но понеже са малки и доста палави, не мисля, че ще успея да ги накарам активно да участват в процеса и затова се насочих към прокси. Дори преди малко направих първия си опит. Проблемът е, че ми отне страшно много време (около 2 часа) и не знам 24 часовото денонощие ще ми стигне ли за 10 пъти :? . При това днес е почивен ден, а като ходя на работа едва ли ще имам време за повече от 3 пъти дневно. Чудя се дали не се престаравам, в смисъл че проксито не ми отне толкова време, колкото изчистването на собствените емоции преди това. Чудя се трябва ли да го правя всеки път?
Като чета другите участници във форума как пишат за направените от тях прокси-та изглежда толкова лесно и бързо, а на практика не е точно така. Дали не съм се заела с непосилна за мен задача :( Моля споделете с мен опита си - искам да разбера дали само на мен ми отнема толкова време. Надявам се след няколко опита да се справям по-бързо.
Е, доскоро - отивам да направя поредната "порция" ТЕСания
ivangp
Site Admin
Мнения: 4567
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Мнение от ivangp »

При два часа ТЕС явно се престараваш с прокси-предизвикателството.
Плюс това си първата за която съм чувал да прави прокси - предизвикателство, така, че си пионерка в областта и по-скоро ние ще се учим от теб отколкото ти от нас.
Отвори си отделна тема в РЕЗУЛТАТИ И МНЕНИЯ и пиши там как я караш и какви са резултатите.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
ivangp
Site Admin
Мнения: 4567
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Мнение от ivangp »

Енита написа:какво влагаш в разликата между желание и нужда.
Нужда=необходимост да направя нещо. (принуда,задължение, трябва да го направя, ако не го направя съм лош, недостоен, несъстрадателен, безчувствен, лош приятел, егоист, не достатъчно .....нещо си...... човек.)

Желание=искам да направя нещо, но и да не го направя пак съм ОК.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
NadyaNG
Участник
Мнения: 6
Регистриран на: 31 Юли 2010 12:53

Мнение от NadyaNG »

ivangp написа:При два часа ТЕС явно се престараваш с прокси-предизвикателството.
Мисля, че вече писах, но повече време ми отнема изчистването на собствените ми емоции към проблемите на децата ми, отколкото самото прокси. Исках да попитам някоя от другите майки как успяват да го направят, все пак като става дума за собствените ти деца е малко трудно да нямаш лично отношение.
А добрата новина е, че следващите три пъти ми отне по половин час. Дано да не се обезкуража през работната седмица, когато ще съм по-заета. :roll:
nikimm
Майстор
Мнения: 804
Регистриран на: 29 Мар 2009 15:24

Мнение от nikimm »

Аз съм баща на дъщеря. Отглеждаме дъщеря ни основно аз и жена ми! Когато съм и правил прокси е имало случаи , в които съм бил освободен от проблема на дъщеря ми! Не винаги е ставало , но е ствало! Иван ме беше посъветвал в такива случаи да тесвам с прокси дъщеря ми и после себе си. Жена ми не иска да практикува ТЕС и за това не мога да говоря за нея, все пак тя е майка! При нея чувствата може би да са по-силни, нямам идея !
"Същността на "философията" е в това, човек да живее така, че щастието да зависи колкото се може по-малко от външни фактори"
Епиктет
DG
Участник
Мнения: 45
Регистриран на: 03 Апр 2011 06:50

Мнение от DG »

Привет от мен!Искам да ви попитам, когато правя ТЕС на дъщеря ми...Трябва да тесвам всички свои чувства, които изпитвам към нейния проблем нали, не чувствата ми изцяло?Защото ежедневието ми е напрегнато и надали ще мога да тесвам всичко, което ми е развалило настроението...
Искам да тесам това, че започна да заеква. Прави едно ъъъ, което аз правя, когато съм притеснена и ме е страх да говоря. А причините, поради които го правя аз, както и тя, са много.
bulgi
Участник
Мнения: 70
Регистриран на: 03 Фев 2007 21:24

Мнение от bulgi »

Според мен, първо трябва да изчистиш причините поради, които го правиш ти, после твоето отношение, че дъщеря ти е започнала да го прави и след това да й правиш прокси на нея.
Alisa
Майстор
Мнения: 2043
Регистриран на: 12 Май 2010 22:17
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от Alisa »

DG,
правя ТЕС на дъщеря ми.
Значи, че ти я потупкваш директно по нейните точки и при това положение не е необходимо първо ти да се честиш.Ако правиш ПРОКСИ, обаче, трябва първо ти да си изчистиш отношението към нейния проблем. Друг е въпросът ,че ти заекваш и тя също :idea: нейното може да е копиране на поведение а може да е онаследен проблем(отношение), който се проявява като заекване. При това положение е по-важно ти да се изчистиш и така поне на половина решаваш и нейното заекване, а твойто напълно! :D
КОЙ, АКО НЕ ТИ?! КОГА, АКО НЕ СЕГА?!
versilna
Участник
Мнения: 13
Регистриран на: 02 Фев 2011 16:30

Мнение от versilna »

Започнах да правя прокси на сина ми, заради нервните тикове, които си ги има отдавна. Но сега станаха много интензивни и бих казала дори страшни /поне за мен, като го гледам/. Визуализирах и като в просъница видях да излиза от него нещо като бодил, по-точно стебло от роза с огромни бодили по него. Същевременно тиковете бяха на макс, след известно време, през което правих прокси, той ми съобщи нещо, което не озадачи казвайки "Бебето умря!". Тогава имаше значително подобрение и си казах, че съм успяла, тиковете почти не се забелязваха. Спрях да правя прокси и реших, че нещата са се оправили. Но уви, сега нещата пак са зле, както преди и най-интересното е че, наблюдавам същите тикове и в негов приятел, но в по-лека форма.
ivangp
Site Admin
Мнения: 4567
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Мнение от ivangp »

Питай го, защо има тикове, какво чувства, защо е казал това за бебето и т.н. ТЕСай всичко, което ти каже! :idea:
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
Alisa
Майстор
Мнения: 2043
Регистриран на: 12 Май 2010 22:17
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от Alisa »

Случайно, да са гледали нещо заедно?- филмче, новини...друго с "умиращо бебе"?!
КОЙ, АКО НЕ ТИ?! КОГА, АКО НЕ СЕГА?!
Аватар
Angel_K
Напреднал
Мнения: 332
Регистриран на: 07 Май 2010 17:23
Местоположение: България
Обратна връзка:

Мнение от Angel_K »

Alisa написа:Случайно, да са гледали нещо заедно?- филмче, новини...друго с "умиращо бебе"?!
Не съм открил топлата вода , но по сина ми който е на 5г. съдя , че "филмчета" по CartoonNetwork , не му влаят добре и много копира от там.
И се сетих за 25тия кадър.
http://www.google.com/search?client=ubu ... 8&oe=utf-8
25тия кадър е открит много отдавна и се ползва яко :-)
Има го в клипче на Бъгс Бини дори от 1942г. колко ли скрити кадъра има с днешните възможности на компютъра а :-)
Не съм параноик , но съм на мнение , че нищо не е случайно :-)

Да не говорим . че аз не мога да гледам CartoonNetwork с квадратните глави и т.н.
Сега бившата ми жена каза , че му е ограничила телевизията и всякакви игрички на PC в който има насилие. Играел по-малко Тарзан и Марио , въпреки , че може да мине и без тях , но е лесния вариант когато искаш ти да си правиш нещо а детето да не е залепено до теб , пускай го на PC или пусни TV и си ТИ.
Т.Е. Alisa e на прав път и ти е дала :idea:

ТV е голям "учител" и то доста успешен за съжаление!
Опитай ТЕС - тупни се тук и там няма да ти навреди. :-) ;-)
http://tec.a4obg.com
Публикувай отговор