Ябълков оцет

Информация за здравословен начин на живот.
mayadob
Яка ТЕСла
Мнения: 1398
Регистриран на: 29 Мар 2008 18:32

Ябълков оцет

Мнение от mayadob »

Вяра, заповядай официално да пишеш за това как ползваш ябълковия оцет. Ето една статия:
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1703083
Чисти всичко, изсветлява, действа като хербицид, обезмирисва, разкрасява, пази стъклата на колата от замръзване - това не е преглед на етикетите на 101 мистериозни шишенца от килера, а само някои от забравените свойства на най-обикновения оцет.
Проверете съветите на сп. "Ол ю" и ще се уверите в неочакваните ефекти от тази иначе слаба киселина. В нейно лице имаме наистина безценен помощник, много по-евтин от специализираните продукти. Който освен това е и екологично чист - безценно предимство, ако някой от семейството има алергия.

1. Отлепва и премахва остатъците от етикети
Няма смисъл да чоплите с нокти - и да ги съсипвате, в борбата с упоритите листчета върху всяка чашка и чинийка от прекрасния сервиз или която и да е друга придобивка. За да отстраните остатъците от етикети по новите вещи, намажете с оцет, оставете за няколко минути да подейства и отстранете с леко търкане.

2. Почиства основно хладилника
Разтвор едно към едно оцет и вода върши чудесна работа за връщане на фабричния вид на рафтовете и стените на хладилния шкаф. Също така премахва качествено следите и остатъците от мухлясали продукти. Общото хигиенизиране на хладилника може да стане и със сода за хляб, но за плесенясалите места тя не помага, докато оцетът се справя.

3. Измива потъмнели от кафе и чай съдове
Повечето чаши от оцветяващите топли напитки се измиват добре в миялна машина и по тях не оставят тъмни петна, които им придават занемарен и нехигиеничен вид. Но ако все пак забележите издайнически следи, изпитайте в действие смес от равни части оцет и сол. Използвайте за почистването само меката част на кухненската гъба, да не засилите прекалено абразивното действие с грубата повърхност.

4. Премахва миризми от пластмасови кутии
Съвременният работещ човек рядко има възможност да пазарува и готви всеки ден, затова го прави накуп през уикенда и често съхранява провизиите в пластмасови кутии за бърза консумация през седмицата. Но 90 на сто от тези съдове "попиват" миризмата на храна и тя остава да напомня за съдържанието дори след измиването. Отстраняването на неприятния дъх може да стане лесно с обтриване с памучна кърпа, напоена със силен неразреден оцет. Не изплаквайте. След като изсъхне и миризмата на оцета се изпари, с нея ще си е отишъл и досадният дъх на лук например. Отпада нуждата да имате двойни комплекти кутии - за сладки десерти и за миризливи манджи.

5. Убива микробите в мокрите помещения
Напръскайте с неразреден оцет около мивката и тоалетната чиния, където по принцип се задържат повече бацили, и забършете до сухо с леко влажна кърпа. Предимството е, че върши работа, евтино е и няма токсични изпарения. За по-плътно покритие с малко течност използвайте шише с пулверизатор, не е задължително да е ново, може да запазите за втора употреба някое от изразходван препарат.

6. Застрахова блузи и ризи от петна под мишниците
Отблъскващите петна от дезодорант по дрехата могат да се отстранят с леко изтъркване с напоена с малко оцет чиста кърпа.

7. Лъсва тоалетната чиния и мивката
Вечерта изсипете 1-2 чаши светъл дестилиран оцет в тоалетната чиния или фаянсовата мивка и оставете да подейства през нощта, без да отмивате. На сутринта само минете с четката и изплакнете.

8. "Дим да го няма" за лекето от килима
Направете паста от 2 с.л. светъл оцет и 1/4 чаша сол или същото количество сода за хляб. Втрийте в петното на килима и оставете да изсъхне. На следващия ден остатъците се изсмукват с прахосмукачка. Препоръчително е първо да се тества върху малка площ от опакото на настилката, за да няма неприятни изненади.

9. Рециклира четки, засъхнали с боя
Ако детето ви редовно забравя да измие четките си за рисуване, знаете колко е трудно да се отстрани остарялата и засъхнала боя. Обикновено четката свършва в кошчето, независимо колко скъпа е. Е, следващия път пробвайте да я спасите. Накисването в чаша с оцет за час помага изненадващо добре. След това се почиства и изплаква хубаво на течаща вода. Същата рецепта върши работа и при засъхнали или много захабени бояджийски четки.

10. Придава блясък на кранчета и сифони
Избършете мръсното кранче на чешмата или "слушалката" на душа с кърпа, напоена с оцет. Ако водата е варовита и по хромираните части остават засъхнали бели капки, минете с мека гъба, напоена със смес от равни количеста оцет и сол. Обикновено по 2 с.л. са достатъчни. Избършете накрая с чиста кърпа за идеален блясък.

11. Отблъсква мъхчетата от дрехите
Ако използвате сушилня, добавете половин чаша оцет на финалното изплакване на дрехите в пералнята, за да не полепват по тях мъхчета по време на съхненето в барабана.

12. Освежава захабени чорапи
Старите или много мръсни чорапи могат да придобият по-пазарен вид след накисване в оцетен разтвор. Една чаша се разрежда в малък леген с вряла вода и чорапите или други изложени на пот елементи от облеклото, например спортен екип, се оставят за през нощта. На сутринта са във видимо по-добър вид.

13. Лустросва кожени чанти и обувки
Една светла дамска чанта се цапа доста, независимо колко качествена и скъпа е, особено през летните месеци, когато бива оставяна на всевъзможни места на открито. Почистването обаче невинаги е лесно и рядко обикновената мокра кърпичка върши работа. За да върнете безупречния вид на кожените аксесоари, използвайте леко разреден бял оцет.

14. Безпощаден към плевели между плочките
Изсипете оцет върху плевелите и нежеланата трева, които завземат междуплочковото пространство в двора и повдигат настилката. Важно е течността да стигне до корените, затова може първо да орежете стърчащите върхове, които ще спират струята.

15. Тонизира оклюмали букети
Можете да съживите увяхващия букет, като му добавите по 2 с.л. ябълков оцет и 1 с.л. захар на всеки 250 мл вода във вазата. Веднага щом пийнат от коктейла, цветята ще живнат.

16. Спира сърбежа при ухапване от комар
Напоете памуче в оцет и поставете върху ухапано от комар - ще спре да ви сърби, стига да не сте разчесали до кръв. Освен това дезинфекцира.

17. Избелва зъбите за холивудска усмивка
Измиването на зъбите веднъж седмично с оцет избелва редичката и дава самочувствие да се усмихвате без притеснение. Като бонус премахва лош дъх.

18. Удължава живота на маникюра
Преди да положите лака за нокти, обтрийте с памуче, напоено в дистилиран ябълков оцет. Идеално чистата повърхност ще помогне маникюрът да изкара по-дълго от обичайното, независимо колко чинии ще измиете.

19. Замества препарат срещу замръзване на стъклата
Едва ли има човек, който си мечтае за стъргането на леда от предното стъкло на колата в 7 часа сутринта, както често се случва тези дни. Можете да го избегнете или значително да облекчите усилията, като си направите домашна течност против замръзване от три части оцет и една част вода. Първо почистете стъклата обаче, за да не се замаже мръсотията.

20. Дава блясък на линеещата козина
Повечето породи кучета притежават по природа лъскава козина. Но и тя губи блясък в сезона на линеенето. Тогава идват на помощ специалните шампоани за домашни любимци. Алтернативен метод за "заглаждане" на косъма е пулверизирането на четириногия ви приятел със смес от една чаша дестилиран ябълков оцет и четвърт чаша вода. В допълнение този трик оказва и умерено репелентно действие.

21. Поддържа чиста котешката тоалетна
Накиснете за 20-ина минути в оцет котешката тоалетна, за да отстраните специфичната миризма. Повярвайте, дори вие да сте престанали да я усещате, тя прави незабравимо впечатление на гостите ви. След "ваната" изплакнете съда със студена вода.

22. Безпощаден към бактерии в месото
Оцетът е традиционна съставка в повечето маринати за месо. Причината е, че създаването на киселинна среда е начин да се ликвидират бактериите в месото. Най-елементарната марината е от 1/4 чаша балсамов оцет и букет от предпочитани подправки за всеки половин килограм сурово месо. Достатъчни са няколко часа. Маринатата не се отмива, но и не се добавя при готвенето отцедилата се на дъното на съда течност.

23. Не дава на яйцата да се пукат
Варенето на яйца по класическия начин е изпитание за здравината на черупките, което в повечето случаи завършва безславно. Ако искате да се подсигурите, просто добавете 2 с.л. ябълков оцет към водата. Освен че ще защити черупките от напукване, оцетът ще спомогне за по-лесното белене после.

24. "Самопочиства" микровълновата фурна
Напълнете купа с равни части топла вода и оцет и я поставете в микровълновата печка на най-високата степен за 5 минути. Не препълвайте обаче съда - максимумът е половината му обем, за да не изври. Киселата пара ще размекне полепналата видимите или дискретни налепи и ще можете да ги забършете с едно движение, без търкане.

25. Ремонтира старите DVD-та
Можете да почистите замърсени или леко издраскани DVD-та с мека кърпа, напоена с дестилиран оцет. След като повърхността изсъхне, можете да пуснете диска - ще върви по-безпроблемно.

26. Облизва бурканчето с майонеза
В търсене на по-примамливи опаковки производителите на повечето кремообразни храни измислят такива форми, че голяма част от съдържанието не може да излезе от бурканчето. Ако се ядосвате по този повод на майонезата, капнете малко оцет и разклатете при затворена капачка. Съдържанието моментално се отлепя от стените.

27. Обезврежда пестицидите по плодове и зеленчуци
Оцетният разтвор елиминира пестицидите по-добре от чистата вода. За целта добавете 2 с.л. дестилиран оцет на 500 мл вода и старателно изплакнете плодовете и зеленчуците. Особено подходящо е за трудни за почистване зелени салати. На финала ги минете и през чешмата.

28. Засилва цветовете на великденските бои
Неслучайно на повечето етикети с инструкции за боите за великденски яйца пише да се сложи малко оцет. Той дава на цветовете наситеност и плътност и предпазва от неравномерно разпределение на багрилото в течността.

29. "Отвива" лесно ръждясалите винтове
Развиването на ръждясал винт може да се окаже истинско приключение, ако не се сетите за стария трик с оцета. Напоете обилно памуче и го обвийте около проблемната зона и оставете да действа, докато "спойката" видимо се разхлаби.

30. Маха дъвка от косата, без да сваля скалпа
Много хора смятат, че единственото решение за залепената върху косата дъвка е ножицата. Дъвката ще се разтвори, като я третирате със загрят оцет. После чистите. Същата е технологията при отстраняване на дъвка от дрехи.

31. Пази кашкавала от мухлясване
Увийте кашкавала в кухненска хартия, леко напръскана с оцет, и съхранявайте в добре затворен съд или в плик с "цип", от които сте изкарали максимално старателно въздуха, в хладилника.

32. Вдъхва втори живот на луфата
Естествената "гъба" за баня с времето натрупва всевъзможни частички. Напоете луфата с равни части оцет и вода за 24 часа, за да се разтворят всички остатъци от сапун и други хигиенни препарати. После изплакнете със студена вода.

33. Трие без остатък капки от свещи
Покапалото от свещи върху мебелите или пода може да бъде кошмарно за чистене. Ако търкате с вода, само се замазва. Затова добавете оцет и почистете внимателно с кърпа.

34. Освежава тялото като солите за вана
Наследете се на релаксираща вана, при това евтино. Добавете половин чаша оцет към хладката вана. Киселината отстранява мъртвите клетки и придава на кожата свежест, мекота и еластичност.

35. Изсветлява косата, прави я жизнена
Изплакването на косата веднъж месечно с оцетен разтвор отстранява отлично остатъци от стилизанти и шампоан. Освен това прави косъма по-светъл, лъскав и жизнен.

36. Бърза помощ срещу дъх на застояло вкъщи
Ако се е понатрупала прах, но трябва да отложите основното почистване, ябълковият оцет може да се окаже спешната помощ в ситуацията. Освежава дома и най-лесният начин временно да решите проблема е да налеете слаб оцет в пулверизатор и да напръскате килимите, завесите, пердетата. Но ако имате съмнение, че тъканите са по-деликатни, първо пробвайте от вътрешната страна на подгъвите.

37. Маха пастелите от паркета и плочките
Ако детето ви е в период на неуморно рисуване - по стените, по пода, по дървената маса, напоете четка за зъби с ябълков оцет и четкайте внимателно в една посока по дължината на линиите.

38. Дезинфекцира съдомиялнята
Вместо със скъпите препарати може да направите задължителното месечно дезинфекциране на съдомиялнята, като изсипете 1 чаша оцет в празната машина и я пуснете на пълен цикъл.

39. Чисти петната от локвичката на палето
Когато домашните любимци са още малки и нямат изградени хигиенни навици, тичането с парцала е неизбежно. Примирете се. Простото подсушаване обаче няма необходимия санитарен ефект, затова е добре да се почисти със смес от 1/2 чаша оцет и чаша вода - предотвратява образуването на трайни петна.

40. Отваря запушените дупчици на душа
Накиснете слушалката и модерната "пита" на душа за 15 минути в една чаша вода с половин чаша оцет и изплакнете на силна течаща вода.

41. Мие ножицата без ръжда
За разлика от измиването с вода и сапун, при което ножиците лесно може да ръждясат, ябълковият оцет не застрашава повърхността. Изтъркайте с напоена мека кърпа. Дори няма нужда от изплакване.

42. Отпушва тръби и канали
Изсипете 1 чаша сода за хляб и веднага след това една чаша ябълков оцет в канала. Ще стане реакция, която ще предизвика кипене и образуване на мехурчета и пяна. След като сместа се укроти, изсипете залпово голямо количество вряла вода.

43. Помага при пърхот и лющеща се кожа
Оцетът може да действа и като достъпно домашно средство за премахване на пърхота и успокояване на лющещ се скалп. Веднъж седмично изсипете 1 чаша нископроцентен ябълков оцет върху скалпа и оставете да престои 15 минути, след което измийте обилно с хладка вода.

44. Лекува напукани пети и мазоли
Оцетът омекотява кожата, включително действа благотворно на мазоли и леко напукани пети през лятото. Накиснете стъпалата за 20 минути в смес от 1 част вода и 2 части затоплен оцет. Прилагайте ежедневно за по-добър ефект.

45. Решение за следите от строителните материали
Ако току-що сте завършили ремонта вкъщи, със сигурност имате много за чистене. След пробиването на дупки в стените, след боядисване, циклене на паркет чистенето е особено предизвикателство, защото колкото и пъти да минавате с мокър парцал, бялата "пепел" само се замазва. Спасението е да напръскате пода с пулверизатор с вода, в който са сипани няколко супени лъжици оцет. Забърсва се със суха микрофибърна кърпа. Подходящо е за теракота, фаянс, лакиран естествен паркет и ламиниран с уплътнени фуги против пропускане. Не се препоръчва за мраморни настилки, необработени дървени повърхности и деликатни покрития.
mayadob
Яка ТЕСла
Мнения: 1398
Регистриран на: 29 Мар 2008 18:32

Мнение от mayadob »

Ето и едни производители - http://www.myfarm.bg/shop/%D0%BA%D0%BE% ... %BB%D0%B5/
mis_val
Участник
Мнения: 10
Регистриран на: 30 Сеп 2013 11:01

Мнение от mis_val »

малко инфо и от мен http://lidiq.com/
vqra
Майстор
Мнения: 640
Регистриран на: 18 Яну 2010 15:20

Мнение от vqra »

Мая, не бих ползвала за чистене моят домашно приготвен оцет, тъй като ми е доста ценен. Не знам какво бих правила без него.

Ползвам го като пия по 2 с.л., разреден с малко вода, 3 пъти на ден повреме на хранене.
За коса: 1/3 от чашата с ябълков оцет и 2/3 - вода. Заливам косата след като съм отмила балсама и не изплаквам с вода след това.
Има миризма на оцет, но тя след изсъхване на косата изчезва.
За кожа: 1/3 от шише с пулвелизатор със зехтин, 2/3 чист ябълков оцет. Миксираш, пръскаш от главата до петите и втриваш. Това всеки ден след баня. За лицето - също. Даже и зоната около очите. Половин час след нанасяне на тоника, си слагам нощния крем. Аз съм със суха кожа по принцип. За мазна не е добре да има зехтин.
Ноктите и м/ду пръстите на кр. мажа с чист оцет.


Не бих купувала ябълков оцет от където и да е, тъй като няма да знам какво има вътре, а това е най-лесното нещо, което човек може да си направи сам. Всъщност бих пробвала с този от магазина онези рецепти за чистене, за които Мая пише. Ще ви напиша как го правя аз по-късно, поради липса на време сега.
Per aspera ad astra!
ivangp
Site Admin
Мнения: 4567
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Мнение от ivangp »

Защо оцет?
Какви са предимствата на оцета пред виното или пред ябълковия сок или пред суровите ябълки?

Защо ябълков, а не гроздов или от някакъв друг плод?
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
vqra
Майстор
Мнения: 640
Регистриран на: 18 Яну 2010 15:20

Мнение от vqra »

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1153926


http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2338497


Eто заради подобни злоупотреби, не вярвам на какъвто и да е производител, освен на себе си. :)
Per aspera ad astra!
vqra
Майстор
Мнения: 640
Регистриран на: 18 Яну 2010 15:20

Мнение от vqra »

ivangp написа:Защо оцет?
Какви са предимствата на оцета пред виното или пред ябълковия сок или пред суровите ябълки?

Защо ябълков, а не гроздов или от някакъв друг плод?
Не знам отговорите, тъй като не съм запозната подробно със съдържанието на винения и др. оцети. В статията, която цитирам по-долу се споменава, че все още не е изяснено защо ябълковият оцет лекува на клетъчно ниво, а само се констатира този факт.




" Всички полезни вещества на ябълката практически без загуби преминават и в ябълковия оцет.

Ябълковият оцет съдържа 20 особено важни минерални вещества и микроелементи, освен това оцетна, пропионова, млечна и лимонена киселини, цял ред ферменти и аминокиселини, ценни баластни вещесества като поташ, пектин. Жизнено важните вещества, влизащи в съставана ябълковия оцет: минералните вещества и микроелементите са: калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, хлор, сяра, мед, желязо, силиций, флуор. Витамини C, E, A, В1, В2 В6. про-витами бета каротин, рутин или витамин Р.

Голяма роля за оздравяването на организма играе пектинът — баластно вещество, което подпомага храносмилането и изпълнява редица полезни за организма функции: например намалява нивото на холестерина в кръвта, влизащ в състава на липопротеините с ниска плътност, свързва образуващите се от холестерина жлъчни киселини. Но тъй като тези киселини участват в обработката на мазнините, те трябва да постъпват и по някои други пътища. За тази цел организмът отнема холестерина от кръвта и го превръща в жлъчни киселини. Това действие на пектина непосредствено се отразява върху състоянието на кръвоносните съдове: колкото е по-ниско нивото на холестерина, толкова са по-малко отлаганията по стените на кръвоносните съдове и от там се намаляват препятствията по пътя на кръвта. А доброто кръвообращение е необходимо условие за профилактиката на хипертонията.
Бета каротин - витамин, който се рекламира и се препоръчва да се купи от аптеките. Но колкото и да са пречистени изкуствените витамини, едва ли биха принесли такава полза, каквато естествените витамини в ябълковия оцет. Това, което говорят за бета-каротина в рекламите, е абсолютно вярно — той е удивителен витамин. Счита се за един от най-силните антиоксиданти, т.е. противник на свободните радикали. Свободните радикали — това са опасни вещества, атакуващи нашити клетки.Те се образуват в организма преди всичко под действието на отровните вещества от околната среда, попаднали в него с вдишания въздух и храната. Свободните радикали притежават изключително висок окислителен потенциал. Имайки във външната си орбита свободен електрон, те лесно отнемат недостигащия им електрон от другите съединения, които на свой ред се превръщат във високоактивни свободни радикали и целият процес на окисление придобива неуправляем характер. Към окислителното действие на свободните радикали са силно чувствителни всички вещества й структури на организма. Особено опасни са атаките на свободните радикали за ненаситените липиди, влизащи в състава на клетъчните обвивки и вътреклетъчните прегради, чиито повреди са фатални за клетките. Продължителното увреждане на клетките и структурите на организма може да стане причина за преждевременно стареене, нарушения в имунната система, сър-дечно-съдови и онкологични заболявания, катаракта. В много научни изследвания се посочва, че способност лесно да взимодействат със свободните радикали, лишавайки ги от тяхната опасна активност, притежават т.нар. антиоксиданти, към които се отнася и бета-каротинът.

Съвременните изследвания на ябълковия оцет са подредили системно сведенията за съдържащите се в него полезни вещества. И все пак науката така и не е отговорила на основния въпрос: защо ябълковият оцет има целебни свойства? Взаимодействието на влизащите в състава на ябълковия оцет компоненти все още не е разгадано. Удивително е, че в литературата, разказваща за използването на ябълковия оцет в практиката, няма и намек за някакви хипотези относно въздействието му върху организма. Всички просто констатират факта — помага, лекува, разнася. И вероятно само един учен — академик Б. В. Болотов е разработил оригинална теория за влиянието на оцета на клетъчно ниво в човешкия организъм.

Хипотезата на Борис Василевич Болотов за механизма на действие на оцета върху човешкия организъм е много проста и затова ясна: в организма се натрупват много соли — не само в бъбреците и пикочния мехур, но и в съединителната тъкан и костите. Особено опасни за жизнената дейност са шлаките, които възникват в резултат на окислителните процеси. Действително на контакт с кислорода се подлагат без изключение всички клетки на организма и всички участъци на съединителната тъкан. В тази връзка полезните процеси на окисление винаги се съпровождат и с вредни окислителни процеси. Именно това води до окисляване на съединителната тъкан.

За да се освободи организмът от шлаките, които правят съединителната тъкан крехка (от най-малките травми се появяват кръвоизливи), е необходимо да се въздейства върху шлаките с безопасни за организма киселини, способни дати разтворят и превърнат в соли, като палмитиновата, аскорбиновата, никотиновата, лимонената, млечната киселини.

Плодовият оцет съдържа практически всички тези киселини, поради което е особено полезен в борбата с шлаките. Тези киселини, счита Болотов, е добре да се използват с прокиснало мляко. За тази цел в чаша с прокиснало мляко се добавя чаена или супена лъжица плодов оцет и чаена лъжичка мед. Оцетът, съветва академикът, трябва да се добавя и в чая, кафето, супите и бульоните.


При употреба на кисели хранителни продукти — оцет, квас, ферменти, не е желателно да се използват растителни масла, които имат силни жлъчкогонни свойства, тъй като това много забавя процесите на превръщане на шлаките в соли."
Per aspera ad astra!
vqra
Майстор
Мнения: 640
Регистриран на: 18 Яну 2010 15:20

Мнение от vqra »

Не мога да кажа точна рецепта за получаване на ябълков оцет, защото той винаги се получава и не са толкова важни съотношенията на съставките. Естествената ферментация е сигурно, че ще протече, независимо от точното съотношение ябълки, вода, мед.

Настъргвам на ренде 10-15 кг ябълки в голям съд. И 2 кг. да настържеш пак ще стане оцет. Добавям преварена вода, изстинала до 30-40 градуса. В смисъл да не е вряла, за да се запазят полезните вещества. Водата може да е колкото да покрие ябълките, но може да е и 2 пъти повече. Добавих половин буркан мед (защото нямах повече). Ползвах сладки ябълки, но и с кисели ще се получи с малко повече мед. Добавих един литър натурален ябълков оцет и оцетната гъба, която се беше получила при направата на предишния ябълков оцет. Това нещо се разбърква сутрин и вечер с помощта на дървена лъжица. Сместта започва да кипи. Нужно е да има достъп до въздух. Т.е. тенджерата покривам с тензух и завързвам с ластик. Капака оставям полупохлупен. Трябва да е на топло. През лятото тенджерата стои на терасата. Сега, когато е студено я държа в една неизползваема стая (тъй като по някое време започва да мирише на оцет. Миризмата не е чак толкова силна. Трябва да се наведеш над тенджерата, за да я усетиш.) На топло се държи, за да протече процеса по-бързо. Ако съда е навън и ферментацията се прекъсне, поради студено време, тя ще продължи чак пролетта, когато се стопли. Но пак ще стане оцет. :)
След 10-15 дни сместа спира да кипи и плода не е съвсем на повърхността. Започва да мирише на оцет, но е нужно и на вкус да прилича малко на оцет. Тогава ябълките се изстискват през марля и към получената течност добавям още половин буркан мед. Насипвам я в буркани (3 литрови например) с широко гърло. И отново ги покривам с марля и ластик. Т.е. не се затварят, за да има достъп до въздух. Започва вторична ферментация. Целият процес е завършил след около 2 месеца. Гаранция, че оцета е готов е образуването на оцетна гъба на повърхността на бурканите. Това е нещо като медуза, което заема формата на съда в който е оцета. Махам гъбата и наливам оцета в бутилки с тясно гърло, които запечатвам, за да спре ферментацията. И да си стои с гъбата няма проблем. Ще става все по-силен, но гъбата с течение на времето се увеличава и "изяжда" от количеството. Отстранените оцетни гъби се съхраняват в буркан с оцет в хладилник за следващия оцет. Такава гъба, добавена при направата на следващ оцет - ускорява ферментацията и оцета става по-бързо, но първия път когато го правих нямах такава и пак стана оцета. Така, че точна рецепта няма. Иска се само време - около 2 месеца, температура - не по-малко от 15 - 20 градуса, достъп до въздух и някаква захарност - мед или захар или поне ябълките да са сладки. Действайте! :)
Per aspera ad astra!
vqra
Майстор
Мнения: 640
Регистриран на: 18 Яну 2010 15:20

Мнение от vqra »

Може да прецедите ябълките, чак след 2 месеца, когато оцета е напълно готов. Това не е съществено.
Per aspera ad astra!
ivangp
Site Admin
Мнения: 4567
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Мнение от ivangp »

OK. Ще го пробвам. Има ли значение дали е правен с мед или със захар?
Какви са предимствата на направеният с мед оцет пред тези на направеният със захар?
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
vqra
Майстор
Мнения: 640
Регистриран на: 18 Яну 2010 15:20

Мнение от vqra »

ivangp написа:OK. Ще го пробвам. Има ли значение дали е правен с мед или със захар?
Какви са предимствата на направеният с мед оцет пред тези на направеният със захар?
Не знам.

Мисля, че няма разлика. Медът и захарта се явяват храна за онези микроорганизми, които участват при ферментацията. Щото гъбите се хранят със сладко. А ако не се получи гъба, не става и оцета или става много бавно. Нещо като стръв за хващане на гъбата са. Това си е мое мнение и едва ли е меродавно.

Иначе готовия ябълков оцет с добавен мед и топла (не вряла) вода са мн. добра комбинация. Особено сутрин на гладно.
Per aspera ad astra!
mis_val
Участник
Мнения: 10
Регистриран на: 30 Сеп 2013 11:01

Мнение от mis_val »

това,което аз знам по въпросите на Иван за оцета са следните:
1.оцет може да стене и без захар или мед
2.разликата между оцета и суровите ябълки е ферментацията:
т.е. Ензим+Пробиотик,каквито са и продуктите от кефирна и камбуча гъба

И се надявам да не е спам,но тъй като Иван виждам сте наясно с много теми относно здравето,вие знаете ли нещо за протеолитичните ензими?
ivangp
Site Admin
Мнения: 4567
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Мнение от ivangp »

Знам, но не е за тази тема. Накратко аз съм против всичко, което е в бутилка, в която не съм го сипал аз. Т.е., в която не знам какво има.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
lucky64

ябълков оцет

Мнение от lucky64 »

Аз приготвям Камбуча напитката по горе-долу същия начин, само че вместо само вода, слагам зелен чай. Това е единственната напитка, ковто ползвам по време на ядене от дълго време.Пак така се образува гъба с формата на съда,и колкото повече се държи , толкова напитката става по-кисела.Понякога смесвам камбуча с натрошена на прах коприва, или други изсушени и смлени до прах билки (маточина, здравец, глухарче и т.н. )
mis_val
Участник
Мнения: 10
Регистриран на: 30 Сеп 2013 11:01

Мнение от mis_val »

Иван,благодаря ви за отговора!
Lucky64,от къде се сдобихте с Камбуча?
Публикувай отговор