Енергийната медицина на Дона Идън

Информация за здравословен начин на живот.
mayadob
Яка ТЕСла
Мнения: 1398
Регистриран на: 29 Мар 2008 18:32

Енергийната медицина на Дона Идън

Мнение от mayadob »

Най-сетне намерих време и повод за тази тема, каня се от няколко месеца.

Енергийната медицина на Дона Идън е книга, скоро излезе второто й издание на български. Разликата във второто издание е, че има два DVD диска с упражнеията.
Изображение

Информацията е от китайците, минала през американците, класика :)

Дона Идън е жена, която вижда фините енергии. Освен това работи с тях и има много клиенти, които лекува успешно. Мъжът й казва, че има хора, при които ТЕС не работи, но няма хора, при които методите на Дона Идън да са пробвани и да не са работили. Това за мен е много окуражаващо. Значи, че, ако нящо не стане с ТЕС, ще стане по друг начин. (Например с много ТЕС :lol:)

Дона Идън описва енергийните структури, които вижда. Чакри, аура, меридиани и някои по-неизвестни. За всяка структура дава упражнения. Показва как с мускулен тест да се намират нередностите по различните структури.
Упражненията, които дава, са много. Затова е избрала няколко, които вършат чудна работа при повечето хора и ги дава като ежедневен комплекс. Ето видео с този комплекс - http://video.google.com/videoplay?docid ... 2421318472 В нета се намират филмите, които са към книгата. Но в книгата са преведени на български.
Когато правя упражненията й, се чувствам супер. Когато се чувствам супер, нямам нужда от упражнеия. И така правя периоди на действие и на застой.

Прави ми впечатление, че при нейните упражнения не се обръща внимание на това какво мислиш по време на изпълнението им. Има някои малки изключения.

При ТЕС се работи върху конкретен проблем. Докато при тази енергийна медицина се работи за цялостно творчество. Пак с малки изключения. За да работиш по-конкретно, трябва доста да задълбаеш.

Искам да обърна специално внимание на това, че в книгата се говори и за зъбите. Навсякъде другаде имам чувството, че кариесът не се счита за болест и не се споменава. Тук е даден алгоритъм как да се лекува кариес или как поне да се успокои болката на зъб.

За мен и за няколко приятелки книгата беше изключително интересна. Предполагам, че и на доста хора тук ще се хареса.

Днес имах интересна случка и това ме подсети, че имам да пускам тази тема.
Сутринта бързах с децата. Синът ми (4,5 г) се оплакваше, че го болят краката и не може да ходи. Много го боляха. Посочи, че болката е на колената отзад. Дона Идън опсва едни енергии, които минават точно около колената и от филмите много добре помня кое упражнение е за тях. Накарах Кирчо да направи упражнението в адаптиран детски вариант. Болките в краката му минаха и продължихме. Аз лично се учудих.
Ако не бяха филмите, нямаше да запомня така добре кое упражнение за какво служи.
Just_a_man
Участник
Мнения: 24
Регистриран на: 27 Апр 2009 23:23

Мнение от Just_a_man »

Здравейте! Виждам, че темата е потънала, така че нека я извадим. ;) Интересно ми е колко от посетителите на форума работят с техниките на Дона Идън и какви са резултатите ви?
ivangp
Site Admin
Мнения: 4567
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Мнение от ivangp »

Аз лично много трудно прочетох предишното издание на книгата й. За мен лично е непоследователно, сложно и неподредено написана. А и трудна за приложение - трябва да се помнят много неща, различни техники за различни проблеми и т.н.
(Пример: Говори се за техника за изчистване на чакри в дадена глава, на няколко страници и после изведнъж се дава упражнение за изчистване на главоболие. )

Не съм чел последното издание и не съм гледал диска. Но без диск наистина бе много сложно и трудно да се запомни и прилага описаното в книгата й. Надявам се новото издание да е избегнало проблемите на старото.
Има ценна информация в книгата й. Но според мен тази книга по-скоро надгражда използването на ТЕС.
Ако бях новак бих започнал с ТЕС,а не с Дона Идън (старото издание).
Не съм работил с техниките й, но ми бе полезна част от информацията изложена в книгата й.
А може и просто да не й дошло времето за мен.
:)
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
mayadob
Яка ТЕСла
Мнения: 1398
Регистриран на: 29 Мар 2008 18:32

Мнение от mayadob »

Новото издание е същото като старото. Книжното тяло не е редактирано, само са добавени дискове и по-красива корица.
Наистина има тези недостатъци - говори се за едно нещо и изведнъж дава съвсем различно, изнесено в каре.
Тук бих искала да оправдая самата Дона. Предполагам, че мъжът й е оплескал нещата. Той е правил оформлението и редакцията на книгата. Или поне така пише в предговора.

Познавам други хора, които не са правили упражненията от първото издание и такива, които са много доволни от второто. Дисковете променят коренно информацията.

Упражненията са супер.

Иване, въпросът не е ТЕС или Дона Идън. Ти все едно скачаш да защитаваш ТЕС. Спокойно, ТЕС е скала, която не може да бъде помръдната.
Истина е, че понякога упражненията на Дона ме зареждат по-бързо от ТЕС.
ivangp
Site Admin
Мнения: 4567
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Мнение от ivangp »

Не скачам да защитавам ТЕС и въпросът не или/или , исках само да уточня с кое да се започне за новаците. Все пак тук четат и хора които не са правили ТЕС и все още се колебаят, търсят, събират информация. :)
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
mayadob
Яка ТЕСла
Мнения: 1398
Регистриран на: 29 Мар 2008 18:32

Мнение от mayadob »

ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ ХРОНИЧНОТО ГЛАВОБОЛИЕ ЧРЕЗ ИЗОМЕТРИЧЕН НАТИСК
http://v.youku.com/v_playlist/f2532755o1p55.html

Следващият изометричен натиск помага за преодоляването на главоболието, както и за предпазването от него (време - около 2 минути):
1. Както седите, отпуснете рамене. Наклонете глава надясно, доближавайки ухото си до дясното рамо.
2. Поставете дясната си длан върху дясната страна на главата (фиг. 31). Поемете дълбоко въздух и притиснете ръката към главата. Натиснете силно и задръжте въздуха.
3. Бавно издишайте напълно, извадете ръката си и наклонете глава още по-близо към дясното рамо. Повторете още 2 пъти.
4. Повторете към лявата страна 3 пъти.
5. Изправете глава и поставете възглавничките на пръстите си върху костите в основата на главата. Поемете дълбоко въздух и изометрично притиснете пръсти и глава едни към други.
6. Отпуснете ръце в скута и отворете долната челюст, като издишате през устата. Поемете дълбоко въздух и изтеглете долната челюст навън, като издърпате долните зъби към горната челюст. Издишайте, отворете уста и отпуснете челюстта.
7. Стегнете още веднъж челюстта. Издишайки, освободете главата и я оставете да падне напред към гърдите.
8. Поемете дълбоко въздух, обхванете главата с длани, като с върховете на пръстите изтегляйте главата нагоре и едновременно с това съзнателно я натискайте надолу. Докато издишате, отпуснете натиска на пръстите и позволете на главата си да пада още по-надолу. Повторете 2 пъти. При последния път, издишайки, сключете пръсти на тила и с лакти притиснете главата надолу.

Това упражнение може да се прави както по време на главоболие, така и по друго време. Дона казва, че когато се направи без да боли глава, след това няма да има главоболие.
На мен лично ми помага по време на главоболие.
Essence
Участник
Мнения: 94
Регистриран на: 17 Ное 2008 12:32

Мнение от Essence »

mayadob написа:Дона Идън е жена, която вижда фините енергии. Освен това работи с тях и има много клиенти, които лекува успешно. Мъжът й казва, че има хора, при които ТЕС не работи, но няма хора, при които методите на Дона Идън да са пробвани и да не са работили. Това за мен е много окуражаващо. Значи, че, ако нящо не стане с ТЕС, ще стане по друг начин. (Например с много ТЕС)
Прав е мъжът й. И не защото имам нещо против ТЕС.
Енергийните меридиани са вторични потоци - преди тях са чакрите и двата първични централни потока (низходящ/възходящ).
Това не е мое мнение, а факт. Всички енергийни системи в тялото са взаимно свързани, и никоя система не е сама за себе си.
"Представете си ствола на едно дърво, от което излизат клони." - Стволът са двата преплетени централни потока заедно с чакрите, а клоните са вторичните потоци (меридианите).
Сложих го в кавички, защото сравнението е на Д. Верещагин, и е много точно и на място.

Aко даден проблем е на дълбоко ниво, то въздействието върху меридианите/точките ("подръпване на клоните") може да подобри състоянието ни, но старите симптоми много често се завръщат - защото проблемът не е изкоренен (за съжаление)...

Коригирането на енергиите в чакрите обаче, коригира автоматично и енергиите на меридианите.
Напълно права е и Дона Идън, че балансирането на чакрите задейства и цялостен лечебен процес в тялото :)

(Например, аз в началото когато третирах невролимфатичните точки често получавах моментни световъртежи, но след като известно време чистих и балансирах чакрите си, изчезнаха...
А пък точките К-27 (акупунктурни) ми причиняваха (на моменти) болки в слепоочията, които също изчезнаха след като работих с чакрите си).
mayadob написа:При ТЕС се работи върху конкретен проблем. Докато при тази енергийна медицина се работи за цялостно творчество. Пак с малки изключения. За да работиш по-конкретно, трябва доста да задълбаеш.
Вярно е. Смея да твърдя, че на мен след работа с чакрите ми се махнаха няколко неприятни проблема - вече година и половина главата не ме боли както преди, сутрешното ми дразнене+сълзене на очите изчезна, не се изморявам така лесно, силите ми се връщат много по-бързо от преди, от 2-3 кафета на ден преминах на 1 кафе...
mayadob написа:Прави ми впечатление, че при нейните упражнения не се обръща внимание на това какво мислиш по време на изпълнението им. Има някои малки изключения.
Изключенията са в програмирането на мисли, поведение, навици... ;) Там задължително трябва да си съсредоточен в/у проблема. Защото ако утвърждаваш на глас едно, а пък иначе си мислиш за друго - то ще влезе в психиката ти... :)
ivangp
Site Admin
Мнения: 4567
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Мнение от ivangp »

Това не е мое мнение, а факт.
:) :) :)
И откъде точно можем да сме сигурни, че е факт :?:
Освен от "факта", че си го прочела в няколко различни книжки, евентуално.

Не се заяждам и не протипопоставям методите на Дона Идън, с ТЕС, а просто насочвам вниманието ти ( а и на другите четящи тук) към изрази от рода на цитирания по-горе.

Аз лично не съм сигурен дали има чакри, меридиани и дали ТЕС въздейства върху тях, дори да ги има, по начина по който се смята, че въздейства. Т.е. по начина описан в множество книги по въпроса.

Една лъжа повторена хиляди пъти става истина само за тези, които изберат да й повярват, понеже са я чели хиляди пъти.

Като например "истината", че лекарствата лекуват. В колко книжки я пише? И колко хора вярват в нея?

Няма такова животно - факт. Което да е валидно за всички. Факт ЗА ВСЕКИ ОТ НАС е само това, което сме изпитали /почувствали / усетили лично.
Последно промяна от ivangp на 29 Май 2011 22:32, променено общо 1 път.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
sneji63

Дона Идън

Мнение от sneji63 »

Няма придобита болест, която да не зависи от емоциите. Емоциите са тези които правят енергийните блокажи. Ако човек изчисти енергийния блокаж, без да изчисти емоционалния, болестта се връща отново. Така че, за да има ефект от терапията на Дона Идън, пак трябва да започнете от ТЕС. Иначе облекчението е временно.
Essence
Участник
Мнения: 94
Регистриран на: 17 Ное 2008 12:32

Re: Дона Идън

Мнение от Essence »

sneji63 написа:Така че, за да има ефект от терапията на Дона Идън, пак трябва да започнете от ТЕС. Иначе облекчението е временно.
Е, моя опит показва друго. При доста мои проблеми (като главоболие и изтощение например), с които съм се мъчила като грешен дявол с ТЕС, методите на Дона Идън се оказаха много по-бързо действащи.
Човешката енергийната система не се изчерпва само с меридианите и точките им :)
mayadob
Яка ТЕСла
Мнения: 1398
Регистриран на: 29 Мар 2008 18:32

Мнение от mayadob »

Копирам от темата в бг-мама:
[quote author=krem-karamel link=topic=368288.msg18835405#msg18835405 date=1306820835]
Отново за всички, които обичат Дона :bouquet:

Двучасово видео - представяне на системата на Дона Идън:
Въведение в Енергийната медицина

Трите "потупвания" - Част І
Трите "потупвания" - Част ІІ
Трите "потупвания" - Част ІІІ

Кръстосано "пълзене"
Позиция "Уейн Кук"
Коронно издърпване

Представяне на магнитите и използването им в енергийната терапия:
Основни неща за магнитите

(Using magnets, Donna Eden demonstrates the electromagnetic aspect of the human body, how to reduce pain, and how to release vivaxin syndrome - a condition developed during difficult births in which the body has an electro-magnetic vulnerability in certain directions).
[/quote]
nikimm
Майстор
Мнения: 804
Регистриран на: 29 Мар 2009 15:24

Мнение от nikimm »

Днес докато парвих КС изведнъж ми дойде да правя ТЕС, прекъснах КС и започнах ТЕС , после пак минах на КС, изобщо нещо май много ми станаха техниките :lol: :lol: :lol: :lol: Пробвах през тези дни и дона идън , не съм се задълбавал, ама да не стане като с много женството :lol: :lol: :lol: :lol: . Пиша поста си защото ме напуши на смях :lol:
"Същността на "философията" е в това, човек да живее така, че щастието да зависи колкото се може по-малко от външни фактори"
Епиктет
Essence
Участник
Мнения: 94
Регистриран на: 17 Ное 2008 12:32

Мнение от Essence »

Lady Frost написа:От 2-3 дни лявата ми ръка е непрекъснато изтръпнала от лакътя до пръстите.
ЕТЕРНОТО ТЯЛО
Един от първите ми курсове беше в старчески дом. Възрастен мъж, успял да прехвърли 80 години беше с парализирана дясна страна вследствие мозъчен удар и страдаше от силна депресия. Питаше се защо още е жив, съжаляваше, че бе оцелял след удара. Без никакви усещания или контрол върху дясната си страна, той не можеше да извършва упражненията, целящи да подобрят енергийния поток. Опитах се да му помогна, като го помолих да седне пред огледало и да си представи как прави упражненията, които кръстосваха енергията и я прехвърляха от едното мозъчно полукълбо към противоположната страна на тялото. Окуражих го, като го насърчих да "вижда" енергията, излъчваща светлина, цветове и сила към парализираната част от тялото му. Той се упражнява в продължение на няколко дни.
И неочаквано чувствителността на парализираната страна започна да се възвръща. Лекарите му бяха казали, че никога повече няма да може да движи десните си крайници. До края на курса, 12 седмици по-късно, дясната му ръка и крак бяха достатъчно раздвижени, за да може да прави, а не само да си представя, необходимите упражнения. Той беше толкова въодушевен как мозъкът беше реактивирал функциите на тялото, че бе изпълнен с ново самочувствие. Не беше загубил тялото и ума си, а мозъкът му дори подсилваше тялото. Визуализираното извършване на упражненията беше подобрило физическото му състояние, което надхвърляше всички очаквания, както неговите, така и на медиците. Ползата обаче е малка, докато не разберем, че фините енергии наистина се влияят от съзнанието.
Яна
Опитен
Мнения: 475
Регистриран на: 26 Май 2009 15:16
Местоположение: Варна
Обратна връзка:

Мнение от Яна »

Благодаря! (hug)
"Не се отказвай от една мечта заради времето, което ще отнеме осъществяването ѝ. Времето така или иначе си минава."

Изображение
Аватар
гената
Майстор
Мнения: 1805
Регистриран на: 22 Яну 2011 16:28

Мнение от гената »

nikimm написа:Днес докато парвих КС изведнъж ми дойде да правя ТЕС, прекъснах КС и започнах ТЕС , после пак минах на КС, изобщо нещо май много ми станаха техниките :lol: :lol: :lol: :lol: Пробвах през тези дни и дона идън , не съм се задълбавал, ама да не стане като с много женството :lol: :lol: :lol: :lol: . Пиша поста си защото ме напуши на смях :lol:

И мен ме напушва на смях като те чета! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Както се казва,от два стола на земята! :wink:
Някои успяват,защото такава е съдбата им.Повечето успяват,защото такова е решението им.
Анатол Франс
Публикувай отговор