Искам да съм здрав, май

Истинското пътуване на откривателя не се състои в намиране на нови територии, а в придобиване на нов поглед върху нещата.
Този форум е за всички дръзнали да поемат по трънливия път на разкриване на истинската си същност, себеосъзнаване и разкрепостяване на ума.
mayadob
Яка ТЕСла
Мнения: 1398
Регистриран на: 29 Мар 2008 18:32

Искам да съм здрав, май

Мнение от mayadob »

Въртяха ми се разни мисли за психологическия обрат и за спънките покрай едно лечение. Стигнах до това.

Когато някой каже "Искам да съм здрав" това може да означава две неща:
1. Искам да съм здрав
2. Съжалявам, че съм болен
Във втория случай има як ПО.

В първия случай "Искам да съм здрав" може да води след себе си "Вярвам, че мога да се оправя". Което пък може да означава три неща:
1. Вярвам, че за моя проблем има лек
2. Вярвам, че друг човек с моя проблем може да се излекува
3. Вярвам, че точно аз мога да се излекувам

Ако човек е стигнал до третия случай, значи е готов и почти няма значение кой лечебен метод ще използва. Поне така мисля сега.

В частност "Искам да ме харесват" може да е "Съжалявам, че не ме харесват". И всякакви подобни. Като най-обобщаващо взех за пример "Искам да съм здрав".

Имах още едно разсъждение за записване, което не се сещам в момента. И затова не мога да измисля как да озаглавя темата. Може после да сменя заглавието.
Hris
Участник
Мнения: 66
Регистриран на: 24 Фев 2010 18:24

Мнение от Hris »

"Отговорноста не е чувство.Не е позиция.Тя не е нищо друго,освен да бъдеш причинител вместо жертва на живота си."Л.Бурбо
Само че докато стигнеш до това да си напълно осъзнат и да поемеш отговорноста за собствения си живот,някой от нас трябва да изминат определен път и да положат известни усилия в посока себеопознаване.Но има и други ,които до известна степен се раждат със знанието за тази си отговорност и успяват да живеят живота си осъзнато от самото начало.
Та моята мисъл беше,че няма значение,през колко уроци-било то техники,знания,лични драми и катаклизми минава живота ти.По-важното е в един момент наистина да осъзнаеш че можеш да избираш,какво да направиш от него... :)
adel
Участник
Мнения: 24
Регистриран на: 27 Фев 2009 13:50

Мнение от adel »

mayadob, здравей
в продължение на твоите разсъждения,
- "имам здравословен проблем, защото не ме харесват" - искам да го разреша, да бъда здрав, за да бъда харесван
- "съжалявам, че съм болен" - изпитвам чуство на вина от здравословния си проблем, от това, че не ме харесват ...
- "вярвам, че точно аз, мога да се излекувам" - вярвам, че мога да започна да се харесвам, без да изпитвам чуство на вина, че не ме харесват.
morena
Участник
Мнения: 1
Регистриран на: 11 Мар 2010 11:20
Местоположение: София

Мнение от morena »

Привет!
Като чета написаното до сега, а и в другите теми, май всички пътуваме към себе си. Ама не е като на туристическа обиколка, а като в търсенето на кивота :D
Яка борба през джунглата на събития и чувства.....
Всъщнос си давам сметка, че доста години са минали в тоталното отдалечаване и пренебрегване на себе си. В повечето случаи не съвсем съзнателно - просто така по течениетооо ..., като всички други ... така някак си. Друг път поради ЗАДЪЛЖЕНИЯ или очакванията на другите към нас. Много е страшно да не си перфектен и да не можеш да дадеш и да оправдаеш очакванията на родители, приятели, семейната ти половинка... Направо си съсипваш живота.
И "изведнъж" ти идва на главата нещо ужасно притеснително - винаги е здравословен проблем, според мен. Ииииии започваш да търсиш начини да се справиш с проблема, сам, с чужда помощ ....
И какво се оказва сега - айде пак обратно към нас си! Трябва да си се намерим наистина. Аз мисля, че съм изминала доста път обратно, навътре, към прекрасната ми душичка. Сигурно има още - така е, знам си го!
Надявам се с ТЕС да е по-щадящ, лек, по-бърз и успешен.
:D Вече съм започнала да си формулирам Декларацията.
Леко и успешно пътуване на всички.
Абе това откровение направо май не много на място тук, обаче вие ще ме извините - просто ми дойде отвътре :idea:
Публикувай отговор