Витамин B 12

Информация за здравословен начин на живот.
jiven
Участник
Мнения: 18
Регистриран на: 22 Авг 2012 14:24

Витамин B 12

Мнение от jiven »

Привет на всички,

Без въобще да омаловажавам резултатите постигнати с ТЕС или която и да е от хубавите практики, коментирани в този форум, бих посъветвала всички, които имат автоимунни заболявания да си направят тест за витамин Б 12. Като чиста физиологическа причина, дефицитът на този витамин може да причини или окаже много голямо влияние на редица автоимунни заболявания (и не само автоимунни, но ми се наби в очи пряката връзка между тези две наглед несвързани неща). Ето една много кратка статия по въпроса: http://home.kpn.nl/hindrikdejong/pa-artikel-eng.pdf
В момента съм по средата на едно по-мащабно изследване, което правя сама за себе си и веднага щом събера цялата нужна информация, ще напиша статия. Кое точно отключва дефицита на Б12, предполагам че всеки ще трябва да открие. Причината както винаги е лична и не се знае кое завърта порочния кръг. Но тази липса е факт при огромна част от хората и със сигурност е свързана с високи нива на психо-емоционален стрес. Преди да стане явна Б12 дефицитната анемия, тя може да причини големи поразии, тъй като се развива изключително бавно във времето, хората се адаптират към понижените енергийни нива и причината остава скрита в течение на дълги години. Към момента този дефицит е направо със застрашителни епидемични размери, особено при хората в градовете. Около мен моите близки всичките са с този дефицит, даже си мисля да тествам и детето, че и то е нервно често-често, макар че не боледува от други болести. :)
Връзката с храненето е по-скоро несъществена (с изключение на строгите дългогодишни вегани). Все пак е важно да се знае, че няма доказани растителни източници! Най-добрите източници са: миди, хайвер, риба и въобще всякакви морски; месо и най-вече черен дроб; яйца; мляко и млечни. Дневната нужда е доста малка. Ключът в случая е недостатъчната или изцяло липсваща абсорбция на Б12, понякога при автоимунните заболявания е свързана с дефицит на т. нар. вътрешен фактор (intrinsic factor). Между другото ако някой приема от така модерните водорасли и най-вече спирулина, моят съвет е да ги спре, защото те прикриват истинската липса и също така блокират усвояването на активния за човека Б 12.

Ето първоначална информация, нарочно я подбирам на български и да е свързана със споделяне на личен опит, от форума за множествена склероза, попадна ми случайно като браузвах и ми прикова вниманието: http://msobg.org/forums/viewtopic.php?t=1870

Материята е доста сложна и се опитвам да стигна до най-доброто решение, като чета главно в чуждоезични форуми, напоследък най-вече http://forums.phoenixrising.me/index.php. Тук има супер много информация, която трудно филтрирам, но прочетох покъртителни истории за драстично подобрение на „нелечими“ болести.
Самата аз нямам автоимунно заболяване, по българските стандарти съм в норма с кръвен серум 190 pg/mL, но имах доста особени симптоми напоследък: нарушения в съня, крампи на прасците, силна нервност и раздразнителност, неспособност за концентрация, нетипична за мене тежка нервна и мускулна умора, сърцебиене и след като научих една много неприятна новина за близък човек – ужасяващ косопад. По щастлива случайност обърнах внимание на световните стандарти и алтернативния поглед. След приема на един специфичен вид Б 12 добавка, за 1 седмица възвърнах здраве и енергийни нива от преди поне 17-18 години, преди един сериозен шок, който преживях горе-долу тогава. :D Както и да е, и при приемането на синтетични добавки има уловки, затова не препоръчвам все още приемането на добавки на други хора, преди да си изясня всичко. Все пак смятам, че всеки със симптоми и най-вече хората с автоимунни заболявания , както и тези които преживяват аборти или са неспособни да забременеят, трябва да знаят за вероятността за този дефицит, да си направят изследвания и да почнат да правят ТЕС например. :)
Относно изследванията: освен кръвен серум,който е най- ненадеждното, има още 2 изследвания които гарантират коректен резултат. Аз съм правила само кръвен серум, защото избързах с добавката, а това щеше да компрометира резултатите. За метилмалоновата кисленина не знам дали има в Бг тестове, за хомоцистeин със сигурност има.
• Blood Serum B-12 test: според много от източниците едва нива над 500 pg/ml гарантират добро състояние, в Бг референтните граници са: 211 - 911 pg/ml (или 156 - 672 pmol/l). В Япония се целят в 550. И ето тук аз за малко да се заблудя и да пропусна този факт...
• Urinary MMA/Creatine Ratio: (urinary methylmalonic acid: Уринарен тест на метилмалонова киселина) –тук най-ясно се откриват дефиците още преди да има падане в кръвния серум
• Plasma Homocysteine test: изследвания за нивата на хомоцистеин – също доста по-надеждно от кръвния серум
Ето още малко за симптоматиката: отпадналост, умора при изпълняване на нормални ежедневни дейности, главоболие, сърцебиене, задух, бледа кожа, липса на апетит, диарии, мускулна слабост, психични и неврологични прояви, като нарушения на съня, развитие на неврози, раздразнителност, емоционална лабилност, нарушена повърхностна и дълбока сетивност. По-сериозните симптоми за свързани с тежки неврологични увреждания.
Взето оттук: http://medpedia.framar.bg/%D0%B7%D0%B0% ... 0%B8%D1%8F .

Тук има супер дълг лист със симптоми както и съвети за подходящите активни за човека добавки:
http://forums.bettermedicine.com/showth ... ive+basics
ivangp
Site Admin
Мнения: 4564
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Мнение от ivangp »

Това, което си написала за този витамин и приемането му е интересно и полезно. Но сама пишеш, че недостигът му или по-точно неусвояването му са свързани с психо-емоционален стрес. Дори си успяла да забележиш появата на определени симптоми при теб след конкретни случки свързани със силни негативни емоции.

Чудя се защо избра да се ровиш в интернет и да търсиш перфектната добавка, вместо да използваш ТЕС за да си премахнеш симптомите и да елиминираш неусвояването на витамина?

Ако причината е стреса, а следствието е неусвояване на витамин Б-12, защо не лекуваш причината, а тушираш следствието?
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
jiven
Участник
Мнения: 18
Регистриран на: 22 Авг 2012 14:24

Мнение от jiven »

ivangp написа:Това, което си написала за този витамин и приемането му е интересно и полезно. Но сама пишеш, че недостигът му или по-точно неусвояването му са свързани с психо-емоционален стрес. Дори си успяла да забележиш появата на определени симптоми при теб след конкретни случки свързани със силни негативни емоции.

Чудя се защо избра да се ровиш в интернет и да търсиш перфектната добавка, вместо да използваш ТЕС за да си премахнеш симптомите и да елиминираш неусвояването на витамина?

Ако причината е стреса, а следствието е неусвояване на витамин Б-12, защо не лекуваш причината, а тушираш следствието?
Е как защо?! Защото е по-лесно и по-бързо. ;) Това е шега с известна доза истина в нея. Освен това, концентрацията ми супер много се подобри и изпитвам интелектуално наслаждение да чета и да правя логически връзки, нещо което малко ми се изплъзваше напоследък.

Сега сериозно: защото работя на всички фронтове- и вътрешен и външен и знам че няма разлика между тях, а синергия. :) Не търся перфектната добавка естествено, просто защото такава няма. :lol: (Разбира се от време на време, изкушена от архетипа за панацеята, пробвам някой нов набеден за чудо лек, както явно правя и към момента. ;) Все пак пиша за това, защото от всичко, което съм правила през годините, от това видях най-голяма файда. (последното беше MMS, няма кой знае с какво да се похваля по въпроса) ;)

Неусвояването на б 12 не е само следствие, а е и причина, т.е. най-вероятно паралелно протичат процесите. Освен това в момента съдържанието му в храната е силно занижено, понеже храните се произвеждат по доста неестествен начин. От месото, млякото, яйцата, рибата,които са произведени индустриално, не може да се разчита да се получи пълноценен прием. Самата аз последните години се хранех не особено както би трябвало…
Между другото тази информация стана актуална, когато се опитах да помогна на друг, и малко по-късно ми влезе в полза на мен. Има страшно много хора, които не са склонни да правят каквито и да е "вътрешни" практики. Освен всички останали съпротиви, много често просто енергията им е твърде занижена, не са мързеливи или нещо такова. За такива хора информация като тази би могла да бъде супер полезна. Например почти всички хора над 50-60 години по естествен начин започват да развиват малабсорбция... не си правя илюзии, че моите родители ще се потупват по меридианите, ама могат да си взимат витамина. :) Или пък вече дементен старец, дете с аутизъм или човек, който вече е пострадал неврологично от липсата на б12...

Сега имам и друга гледна точка за определени мои състояния - чисто физиологичната. Какво точно ще направя с тази нова информация оттук-нататък, как ще се развият нещата, предстои да разбера, но със сигурност помагам на много други хора да се диагностицират поне, както вече и се случи.
Специално на хората в този форум - всички могат само да тесат дефицита, вместо да взимат добавка и да си коригират хранителния режим в дългосрочен план, това е избор. :lol: Ще бъде изключително полезно, ако някой със вече по-сериозен дефицит (под 200), успее да се възстанови.
Ето още малко инфо:
Една от книгите, които хвърлят светлина по-конкретно: Sally Pacholok: Could it Be B12?
Нормите в кръвния серум оттам:
1. Нормално: когато няма симптоми, 500-550 pg/ml или по-високо
2. 300-450 pg/ml–лек дефицит
3. 200-300 pg/ml–среден дефицит
4. <200 pg/ml–сериозен дефицит
Само да вметна, че при определени състояния, като алкохолизъм и заболявания на черния дроб, също се получават високи нива на кръвния серум, затова при всички положения е по-добре да се направят и другите тестове. При веганите също е усложнена ситуацията, защото повечето от тях иначе се хранят много здравословно, съответно имат добър метаболизъм, приемат храни с високо съдържание на фолати и желязо, което може да прикрие симптомите с години. Освен това приемат и храни с неактивен за човека Б12 (част от т.нар. супер храни) и резултатите от кръвния серум също могат да бъдат силно подвеждащи. При всички положения, най-новите изследвания, показват че независимо от режима на хранене, неусвояването на Б12 е най-големият проблем към момента. Авторката на книгата Could it Be B12? е била предимно месоядна.
Относно формата, която се използва за лечение: дълги години се използва най-вече цианокобаламин, което е синтетичният и най-лесно достъпен за производство вариант. Именно тази форма се бие инжекционно в болниците и се влага в мултивитамините, като Милгама. Той е стабилен и евтин, но супер трудно усвоим (освен това има твърдения, че блокира биоактивните форми). Това, което е биоактивно за човека са коензимните форми на Б12: метилкобаламин и аденозилкобаламин. Тяхната орална усвоимост е доста по-висока, като най-добре е да се оставят за възможно най-дълго време да се разтворят в устната кухина, за да влязат направо в кръвния поток: поне 10 минути под езика или на венците между зъбите и устните.
Аз си взех единствения за България метилкобаламин от Nowfoods (от 1000 мкг). Има и още една фирма Solgar, която по принцип го внася, но преди 3 седмици не можах да го открия. Все още не съм си изяснила кой производител е най-добър, но като разбера, ще си поръчам онлайн, понеже не можах да намеря другата форма аденозилкобаламин тук. Най-просто казано, ако има някаква симптоматика свързана с мускулите, аденозилкобаламинът би могъл да бъде по-ефективен от метилкобаламина. Аз ще го поръчам най-вече за баща ми, който получава схващания на мускулите на краката и има сърдечни проблеми. По принцип приемът на метилкобаламин би трябвало да е достатъчен, но ако дефицитите са твърде големи, трансформацията от метил- към аденозилкобаламин може да е затруднена. Ето една хубава спретната статия с кратко описание на 2-те форми и то на български:
http://www.bb-team.org/articles/4526_me ... lkobalamin
Относно правилните дози, това е един спорен момент, още не съм си формирала мнение. ;)
Един много важен въпрос, който ме вълнува напоследък и привидно няма връзка с нарушената метилация е отстраняването на живачните амалгами. Ще съм много благодарна, ако някой ми препоръча зъболекар, опитен в подмяната.
ivangp
Site Admin
Мнения: 4564
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Мнение от ivangp »

Въпросът бе лично към теб и бе не защо пишеш тази информация, която повтарям е полезна, а защо ти при положение, че си направила връзките с емоциите и събитията, тръгна в посока добавки, а не ТЕС.

Отговорът - че си го направила защото е по-лесно смятам, че е пълен с истина и му липсва шегата, макар и да го поднасяш с усмивка.

Това не е упрек. Просто констатация.
Човешко е да се търси пътят на най-ниско съпротивление.

И аз съм пил Б12, без да се диагностицирам , да правя тестове и т.н.
Не забелязах никакви промени. Но може и да не съм имал дефицит. Няма как да знам понеже не съм си правил тест.
Най-добрата форма за приемането му е оралната. И аз пих този на NOWFOODS.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
jiven
Участник
Мнения: 18
Регистриран на: 22 Авг 2012 14:24

Мнение от jiven »

Спорно е дали най-добрата форма за прием е оралната. Но тъй като в България няма инжекционен метилкобаламин, най-добрият начин остава подезичните таблетки, ако човек иска да засили действието може да задържи таблетката в устната кухина по-дълго време. Nowfoods имат различни форми на б12, важно е да се внимава коя точно форма се купува. Цианокобаламина и на мен не ми действа.

Относно другото, имаш право донякъде и все пак донякъде, просто защото няма как да знаеш колко време и по какъв начин съм работила за моите психо-емоционални състояния и как точно се е променило рязко състоянието ми от едно в друго, а в случая с този витамин става въпрос и за хранене. ;)
А и нещо друго: много по-лесно ми е да си правя всички останали практики сега, защото нивото ми на спокойствие е доста високо, независимо от стреса, пътуванията и останалите фактори, които внасят напрежение в ежедневието ми. :) Така че едното не изключва другото, както казах и преди. :)
optimeon
Участник
Мнения: 82
Регистриран на: 27 Юни 2020 19:11

Re: Витамин B 12

Мнение от optimeon »

много полезна информация научих, благодаря ви, че я споделихте
оперативен лизинг,хартиени торби,дамаски,луксозни коли под наем
Публикувай отговор