Въпроси&Отговори

Какво представлява Техниката за Емоционална Свобода (ТЕС).
Как се изпълнява.
Често Задавани Въпроси.
ivangp
Site Admin
Мнения: 4564
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Въпроси&Отговори

Мнение от ivangp »

1. Може ли ТЕС да ми помогне за .................. проблем.
Отговор: ТЕС може да помогне за всякакви проблеми.
Дали ще помогне конкретно на теб зависи от самия теб. От твоето желание за личностна промяна и упоритост.
Няма нелечими болести и нерешими проблеми. Има обаче нелечими хора и хора които не желаят просто да си решат проблема, а искат да го решат по точно определен начин, който те са решили, че е най-добрият. И в двата случая говорим за хора които не желаят да се променят. На тях не само ТЕС, а нищо не може да им помогне. Те не желаят помощ, а искат контрол над нещата. И парадоксът е точно в това, че за да получат контрол те трябва първо да се откажат от него и да ПРИЕМАТ нещата такива каквито са.

Много често хората не желаят да си решат проблема, а искат някой друг да им го реши. Т.е. те не желаят да положат необходимите усилия за промяната или да поемат отговорност за собственото си състояние.
На тях винаги някой друг им е виновен и съответно някой друг трябва да направи нещо и да се промени за да се оправят те самите.
Ако си готов да поемеш отговорност и да работиш упорито за промяната, ТЕС ще ти помогне.

2. Само книгата достатъчна ли е за да си реша проблема.
Отговор:
За над 80% от проблемите информацията дадена в книгата е достатъчна за решаването им. С помоща на информацията дадена тук в този форум могат да се решат над 95% от проблемите на средния човек. За хронични заболявания и сериозни животозастрашаващи състояния може да се наложи да се търси помоща на специалист.

3. Ако се ползва само книгата, без показване от ТЕС специалист - има ли опасност от грешки и вредни последствия?
По принцип с ТЕС не можеш да си навредиш, дори да я правиш неправилно.
Всяко правило си има изключения, обаче. Изключението в случая не е причинено от ТЕС, но би могло да е свързано с приложението й.
Изключението се състои в следното:
ако човек срада от сериозно психическо или животозастрашаващо заболяване за което са му предписани медикаменти и реши в резултат на постигнатите с ТЕС добри резултати да спре лекарствата самостоятелно, без наблюдение и съгласие на лекар специалист, той би могъл да си навреди.
Повтарям, негативния ефект ще е резултат от неправилно (твърде рано или твърде рязко) спиране на лекарства, а не от неправилно приложение на ТЕС. Затова в такива случаи се препоръчва лечението с ТЕС да се извършва под наблюдение на лекар специалист по даденото заболяване и лекарствата да се намаляват и евентуално напълно да бъдат спрени по предписание на лекаря.

4. При приложение на ТЕС нивото на проблема/емоцията се повишава вместо да намалява. Къде греша?
Не грешиш. Не се плаши, а продължавай да прилaгаш ТЕС! Промяната на нивото, дори да е в нежелана посока, е показател, че ТЕС работи.

5. Четох, четох и не знам откъде да започна.
Отговор:
Започни от някъде. По-добре да правиш нещо отколкото да не правиш нищо. По-добре да почнеш отнякъде, отколкото да не почнеш от никъде.
От където и да започнеш все на едно място ще стигнеш, а именно до изчезване на проблема/ите. Представи си сегашното си състояние като едно заплетено кълбо от конци в което всеки отделен конец представлява отделен проблем. От където и да започнеш да разплиташ кълбото накрая все ще го разплетеш. Ако обаче седиш и го гледаш и се чудиш откъде да започнеш, или пък си казваш- "О-о-о-о това кълбо е толкова голямо и толкова заплетено, че аз вероятно никога няма да мога да го разплета/няма да мога да се справя сам." и т.н., и нищо не правиш, познай дали някога кълбото ще бъде разплетено!
Справка - първи въпрос и коментара за мързела и нежеланието за поемане на отговорност.
Като правиш ТЕС, процесът ще те води и отговорите на въпросите ти сами ще се появяват, спонтанно и в точно необходимото време и на точно необходимото място. Но трябва да работиш.
Както е казал народът - За лудо работи, за лудо не стой!

Най-често се започва от СИМПТОМИТЕ на заболяването и от ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО.

6. Колко време трябва да прилагам ТЕС за да си реша проблема?
Отговор:
Никой не може да каже. В някои случаи проблеми се решават буквално за секунди, за други е нужно повече време. Аз препоръчвам на всички начинаещи да се подготвят за 3 месеца до 1 година редовна работа с ТЕС за пълна личностна и здравна промяна.
Резултати обаче, в смисъл на облекчаване на състоянието, би трябвало да видите не по-късно от месец ежедневно приложение на ТЕС. Ако нямате никакви резултати след месец приложение, потърсете помоща на ТЕС терапевт. Нещо явно не правите правилно.

7. Кои са най-често допусканите грешки от новаците в ТЕС.
Първо - Обобщаване на проблема в Настройката, като в нея не се концентрира вниманието върху чувство/емоция и мястото в тялото където тя/то е изразено.
Пример: Проблем - артрит.
Неправилна Настройка: Въпреки че имам артрит..............
Правилна настройка: Въпреки че изпитвам ужасни пробождащи артритни болки в дясното коляно/кокалчетата на лявата ръка/и т.н................

Второ: Наличие на много проблеми и обобщаването им в една Настройка.
Пример: Проблеми - главоболие, световъртеж, високо кръвно налягане, диабет.
Неправилна настройка: Въпреки че страдам от главоболие, световъртеж, високо кръвно налягане и диабет................
Правилна настройка: Въпреки че ужасно ме боли главата в областта на слепоочията.........
Въпреки че кръвното ми налягане е 180/90 при нормални граници 120/80 и това води до световъртеж...............

Т.е. работи се за всеки проблем по отделно като се концентрираме върху емоцията и израза й в тялото.

Трето: Не се определя ниво преди и след ТЕС и не се прилага ТЕС до сваляне на нивото под 1.

Четвърто: Поради наличието на много проблеми начинаещия се чуди от къде да започне и накрая зарязва всичко и не започва от никъде.

Пето: Начинаещи се стреми по пътя на логиката и размишленията да открие емоционалния корен на проблема си за да го изкорени с едно приложение на ТЕС.
Това е грешен подход. Всички проблеми са свързани и като изкореним един обикновено въздействаме върху няколко други, които може в момента да ни се струват незначителни. Също така е невъзможно чрез логическо мислене да проникнем в дълбините на подсъзнанието и да разкрием всички връзки и асоциации скрити там и подхранващи проблемите ни. При приложение на ТЕС, тези връзки и асоциации биват естествено и безболезнено разрушавани и нови по-полезни и позитивни връзки и асоциации биват създавани на мястото на негативните.
Образно казано - не търсете конеца който с едно дръпване ще разплете кълбото от проблеми! Просто разплитайте конец по конец, започвайки от тези които най-силно стърчат или ви се набиват в очите.
Последно промяна от ivangp на 01 Ное 2011 10:10, променено общо 1 път.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
Bastet
Напреднал
Мнения: 338
Регистриран на: 19 Юни 2008 01:17

симптоми

Мнение от Bastet »

Могат ли да се тесват едновременно по време на една сесия няколко симптома по различните точки?да речем,върха на главата-''коляното ми е отекло'',а под очите-''не си чувствам кожата на коляното''?
ivangp
Site Admin
Мнения: 4564
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Мнение от ivangp »

Всичко може стига да дава резултат.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
барба
Участник
Мнения: 16
Регистриран на: 02 Апр 2010 15:44

Мнение от барба »

Дотук прочетеното от книгата на Иван и от форума разбрах, че:
- не са абсолютно ясни къде са меридианите и какво точно представляват;
- не са известни механизмите на действие на ТЕС, на ключовото дишане и на прокси.
Въпросът ми е как тогава са избрани определените точки за стимулиране? На каква база? На какво основание като всичко друго е неизвестно?
ivangp
Site Admin
Мнения: 4564
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Мнение от ivangp »

И това не е ясно. :)
Това, че всичко е неясно е толкова ужасно........................................... и
толкова прекрасно (когато спреш да се притесняваш колко е ужасно). :idea:
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
барба
Участник
Мнения: 16
Регистриран на: 02 Апр 2010 15:44

Мнение от барба »

Чудесно е, че е прекрасно :) , но как хората, упражняващи сериозни професии, свързани с непрекъснатото търсене на отговори, вкл. и лекарите, които имат желание и за друг поглед, ще погледнат сериозно на тази неяснота и тези неизвестни?
барба
Участник
Мнения: 16
Регистриран на: 02 Апр 2010 15:44

Мнение от барба »

Иване, защо не зададете тези въпроси на Гари Крейг? Нали сте колеги? Той няма как да не знае отговорите, нали той е измислил ТЕС. Със сигурност отговорите ще бъдат полезни за хората тук, които четат и пишат, които са около хиляда. А ще стават и много повече - значи още повече полезност :) !
ivangp
Site Admin
Мнения: 4564
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Мнение от ivangp »

барба написа:Чудесно е, че е прекрасно :) , но как хората, упражняващи сериозни професии, свързани с непрекъснатото търсене на отговори, вкл. и лекарите, които имат желание и за друг поглед, ще погледнат сериозно на тази неяснота и тези неизвестни?
Това също е неясно.
Понеже си говорим за "точни" науки и професии - я питай един лекар как зараства една рана, какъв е точният механизъм и кое го причинява и ако не зараства раната защо не зараства?
Науката няма отговор, но това изобщо не пречи на процеса да тече и раната да зараства или не въпреки усилията, годините обучение и томовете изчетена литература от лекарите.
Спри да си блъскаш главата над въпроси без отговори и се хващай на работа. Един личен успех ще те убеди в това, че ТЕС работи, повече от томове убеждения.
Иване, защо не зададете тези въпроси на Гари Крейг?
Защото и той не знае. :)
Никой не знае и не е важно.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
Femme
Напреднал
Мнения: 393
Регистриран на: 16 Фев 2010 22:47
Местоположение: София

Мнение от Femme »

барба написа:Чудесно е, че е прекрасно :) , но как хората, упражняващи сериозни професии, свързани с непрекъснатото търсене на отговори, вкл. и лекарите, които имат желание и за друг поглед, ще погледнат сериозно на тази неяснота и тези неизвестни?
Ами тук някъде има тема от кардиолог, излекувал сериозен проблем с ТЕС, без да иска научни доказателства и обяснения за действието му.
Ето го:
http://emozdrave.info/forum/viewtopic.php?t=547
alex_JI
Участник
Мнения: 69
Регистриран на: 23 Ное 2009 12:21

Мнение от alex_JI »

барба написа:Иване, защо не зададете тези въпроси на Гари Крейг? Нали сте колеги? Той няма как да не знае отговорите, нали той е измислил ТЕС. Със сигурност отговорите ще бъдат полезни за хората тук, които четат и пишат, които са около хиляда. А ще стават и много повече - значи още повече полезност :) !
Каква по-голяма полезност от един резултатен ТЕС, който ще даде веднага отговор на всеки въпрос/проблем?!?
Както казва Иван, пробвай и ще останеш приятно изненадан! :lol:
Запазих много от детското в себе си! Аз вярвам в чудеса!
След "идването" на децата ми, ТЕС е другото голямо чудо, което ми се случи!
барба
Участник
Мнения: 16
Регистриран на: 02 Апр 2010 15:44

Мнение от барба »

Иване, защо не зададете тези въпроси на Гари Крейг?
"Защото и той не знае. :) "
:) Гари Крейг е търсещ човек, благодарение на което е измислил и ТЕС! От стотиците точки по тялото е избрал само няколко и точно тези - да не знае защо самият той е избрал точно тези.........как ви звучи?! ........
ivangp
Site Admin
Мнения: 4564
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Мнение от ivangp »

В книгата ми пише как е създадена ТЕС.
Който иска да чете?
И ТЕС и предшевственика й ТМП са създадени експериментално(те.е по метод проба и грешка), а не в следствие на научни изследвания, логика и умозаключения.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
Orange
Участник
Мнения: 15
Регистриран на: 03 Май 2010 14:41
Местоположение: София

Мнение от Orange »

Моля за коментар на
"4. При приложение на ТЕС нивото на проблема/емоцията се повишава вместо да намалява. Къде греша?
Не грешиш. Не се плаши, а продължавай да прилaгаш ТЕС! Промяната на нивото, дори да е в нежелана посока, е показател, че ТЕС работи."
От 3 май (т. е. 10 дни) активно всеки ден тесам - кога повече, кога по-малко. И наистина се чувствах прекрасно! Обаче! Тази сутрин се събудих в толкова подтиснато и депресивно настроение, че не ми се живее :twisted: :twisted: Въпросът ми е дали това е в рамките на оздравителния процес или нещо се прецака моя ТЕС? :roll:
Rally
Участник
Мнения: 43
Регистриран на: 20 Юли 2010 17:26

Мнение от Rally »

Не знам дали им е тук мястото на моите две въпросчета, но това не е най-важното! :)

Първо да попитам горе-долу какъв интервал трябва да се спазва межу две ТЕС -15 мин;30 мин;60 мин; или?!?

И вторият- трябва ли докато се прави ТЕС човек да е изправен, или може и седнал, (задавам този въпрос неслучайно) защото запалих и майка ми, а тя има болки в краката и й е трудно да стои изправена докато си прави упражненията, иначе е редовна минимум 10 пъти на ден :)
ivangp
Site Admin
Мнения: 4564
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Мнение от ivangp »

Orange написа:От 3 май (т. е. 10 дни) активно всеки ден тесам - кога повече, кога по-малко. И наистина се чувствах прекрасно! Обаче! Тази сутрин се събудих в толкова подтиснато и депресивно настроение, че не ми се живее :twisted: :twisted: Въпросът ми е дали това е в рамките на оздравителния процес или нещо се прецака моя ТЕС? :roll:
В рамките на оздравителния процес е.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
Публикувай отговор