Какво е ТЕС

Какво представлява Техниката за Емоционална Свобода (ТЕС).
Как се изпълнява.
Често Задавани Въпроси.
ivangp
Site Admin
Мнения: 4564
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Какво е ТЕС

Мнение от ivangp »

Първоначално публикувана от Femme.
Публикувам я тук, редактирана от мен, за да се виждат точките, които се потупват на аватара ми (снимката вляво)
Femme написа:"Какво е ТЕC

Tехниката за Емоционална Свобода = ТЕC (EFT= Emotional Freedom Technique) е създадена от американеца Гари Крейг инженер от университета Станфорд, Калифорния .

TЕC е ново и вече признато направление в енергийната психология, популярен успешен метод за освобождаване от излишен негативен емоционален товар, който се основава на концепцията, че "причината за всички негативни емоции са прекъсвания в енергийната система на човешкото тяло".
ТЕC e психологическа форма на акупунктура, но без използване на игли, за безболезнено, бързо и лесно балансиране на енергийната система, с цел оптимизиране на емоционалното и физическо здраве, както и за постигане на по-високи цели в живота.
ТЕC няма странични ефекти, няма хирургическа интервенция, препарати, натиск или опъване на тялото.
ТЕC е приятна, дори забавна процедура, която се усвоява много бързо и лесно. Състои се в стимулиране на определени акупунктурни точки на енергийните меридиани чрез енергичното им потупване (барабанене) с върха или възглавничките на пръстите на ръцете.
ТЕC e конфиденциална - не е необходимо да споделяте своите проблеми.
ТЕC е с изключително бърз ефект.

Основна рецепта на TEC

Като всяка рецепта и тази има отделни съставки, които следва да се прибавят в точно определено количество и порядък. Независимо от това, че процедурата е много лесна, тук тя ще бъде обяснена подробно. Веднъж запомнена, тя се изпълнява за не повече от минута. Естествено ще трябва известно време да се практикува, но след няколко опита целият процес може да се повтаря, както се казва и насън.

Цялата процедура се състои от четири части, две от които са идентични

1. Настройка.
2. Обиколка на точките: последователно барабанене по началните акупунктурни точки на тялото в посока от горе надолу.
3. Процедура 9 гами
4. Обиколка на точките: последователно барабанене по началните акупунктурни точки на тялото в посока от горе надолу.

Настройката

Тази кратка процедура в началото на изпълнение на ТЕС е особено важна за целия процес, тъй като подготвя енергийната система за следващите действия. Системата ви трябва да е правилно ориентирана преди да започне манипулацията по възстановяване на баланса й. Трябва да се има предвид, че енергийната система е обект на нещо като електрически смущения, които могат да блокират балансиращия ефект на последващата манипулация. Ако има такива смущения те трябва да се премахнат, в противен случай основната рецепта няма да сработи. Това е един вид профилактика и се извършва във фазата подготовка. Ако се опитаме да обясним явлението с технически език, при тези смущения ние говорим за обърнат поляритет на енергийната система.
Обърнатият поляритет се нарича “Психологически Обрат (ПО)” и представлява едно много интересно откритие с изключително широко приложение във всички области на лечение и лична изява. С него се обяснява защо някои заболявания са хронични и не се поддават на лечение с конвенционални средства, както и защо някои хора трудно намаляват теглото си или се отказват от разни зависимости. То буквално може да се интерпретира като автосаботаж.
Психологическото блокиране се причинява от негативното ни мислене, което често става подсъзнателно извън нашия контрол. Това явление съществува при всички хора в някаква степен и не създава някакви определени чувства, тъй че човек не може да знае дали със сигурност присъства. То е валидно и за най-позитивно мислещите и когато е налице ще попречи на всякакъв опит за лечение. Ето защо трябва да се коригира, за да се гарантира положителния резултат от процедурата. Това отнема не повече от 8-10 сек. и става по следния начин:

1. Повтаря се на висок глас с необходимата емоция определена, предварително подготвена декларация 3 пъти, като едновременно с това,
2. непрекъснато потупвате с върха на пръстите на едната ръка дланта на другата ръка в точката, с която се нанася саблен удар в карате, наречена условно “КС”

Декларацията

След като причината за “психологическото блокиране” е негативното мислене, не би трябвало да е изненада, че за да се коригира трябва да се използва неутрализираща фраза, а именно:
Въпреки че изпитвам (имам)…………………………………,
аз напълно и безрезервно приемам себе си!

Многоточието се запълва с много кратко и конкретно описание на проблема, обект на терапия.

Ето някои примери:

Въпреки че изпитвам този страх от височина,
аз напълно и безрезервно приемам себе си!

Въпреки че имам това главоболие,
аз напълно и безрезервно приемам себе си

Въпреки че изпитвам този глад за шоколад,
аз напълно и безрезервно приемам себе си!


И т.н., този списък може да бъде безкраен. Това е правилният начин да се съставят декларации. В тях от една страна се признава проблема и в същото време се подчертава, че независимо от този факт изцяло и безусловно приемаме себе си. Това трябва да съдържат фразите за да бъдат ефективни. Така се запомнят по-лесно и вече са се доказали в практиката.

Точка “КС”

“КС” се намира в центъра на дланта от външната й страна, между китката и основата на малкия пръст на която и да е ръка. Или иначе казано, точката е там, където се нанася саблен удар при карате


При този вариант, вместо да разтривате енергично барабаните по точката с върха (или възглавничките) на показалеца и средния пръст на другата ръка. Ако по принцип си служите с дясната ръка, за предпочитане е да нанасяте ударите по лявата ръка с пръстите на дясната.

След като вече сте запознати с фазата “настройка”, провеждането й е лесно. Попълвате празното място на утвърждаващата фраза, като максимално конкретно и в сегашно време дефинирате проблема. Повтаряте фразата 3 пъти, като същевременно разтривате гърдите или барабаните дланта на една от ръцете в точка “КС”. С малко тренировки ще бъдете в състояние да извършвате подготовката за около 10 сек. и може да преминете към следващата втора фаза на “рецептата” – манипулацията.

Обиколка по точките

Концепцията на манипулацията е много проста. Състои се в “тапинг” - потупване на крайните точки на основните енергийни меридиани. Това е същността на процедурата, при която чрез изпращане на импулси се балансира енергийната система.
“Тапингът” - (барабаненето или потупването) се извършва с върховете или (възглавничките при маникюр) на два пръста (показалец и среден) на една от ръцете. Ако си служите с дясна ръка, препоръчва се да извършвате манипулацията с пръстите на тази ръка. Двата пръста са гаранция да се покрие по-голяма повърхност на точката. Барабаненето е солидно, но не чак толкова че да се нараните. Прави се поне 7 пъти на всяка точка. Около, защото едновременно с това отново на висок глас се повтаря част от утвърждаващата фраза, т.н. напомняща фраза (за нея подробности по-надолу). Ясно е, че като правите едновременно две неща (барабаните и същевременно произнасяте напомнящата фраза) нямате възможност да отброите точно 7 удара. Те ще бъдат по-малко или повече (между 5 и 9), което не е проблем и дава възможност да се изпратят достатъчно импулси по веригата.
Тъй като повечето от точките са разположени симетрично и от двете страни на тялото, няма значение от коя страна и в какъв ред се нанасят ударите. Може да барабаните по лявата вежда, а след това под дясното око или по-късно под лявата мишница и т.н.

Кои са точките - Виж снимката на аватара горе вляво!

Всеки енергиен меридиан има две крайни точки. За да даде резултат процедурата и да се балансира веригата е достатъчно да се подават импулси само в една от точките. Крайните точки са близо до повърхността на тялото и са по-лесно достъпни от други точки на меридианите, които се намират по-дълбоко. Това което следва да се знае е как да се установят тези начални точки, които са особено важни за основната рецепта. Всички те взети заедно и обработвани по препоръчвания ред представляват т.н. манипулация .

Съкращенията на точките са резюмирани по-долу в реда, в който следва да се извърши потупването:

ТГ – в средата на темето на главата
НВ – в началото на веждата - меридиан на пикочния мехур
СО – страничната кост, граничеща с ъгъла на окото - на жлъчка
ПО – под окото - стомах
НГ – между носа и горната устна - управляващ канал
ДБ – между долната устна и брадата - зачатъчен канал
ЯК – под ямичката на врата, точката в която се събират ключицата, гръдната кост и първото ребро - бъбреци
ПМ – на около 11 см. под мишниците - далак
ПГ – под гърдите - черен дроб
ПЛ – в основата на нокътя на палеца на ръката - бял дроб
ПК – в основата на нокътя на показалеца на ръката - дебело черво
СП – в основата на нокътя на средния пръст на ръката - кръвообращение/сексуалност
МП – в основата на нокътя на малкия пръст на ръката - сърце
ГМ – точката "гамут" - троен нагревател
КС – в точката за удара при карате - тънко черво

Принципът е потупването да се извършва в ред от горе надолу - по главата, лицето и тялото. Не би следвало да е трудно запаметяването й в тази последователност и след няколко опита ще бъде вечно ваша. Както бе отбелязано вече, не е проблем този ред да не се спазва, стига да се обработят всички точки.

Бележка от ivangp: Точките на пръстите на ръцете, както и процедурата 9 Гами, могат да бъдат пропуснати и техниката пак дава същите резултати.

Процедура 9-те Гами

Този елемент на основната рецепта изглежда доста странно, но според Крейг, тази фаза е необходима за да се направи т.н. фина настройка на мозъка. Състои се от въртене на очите, тананикане и броене. Твърди се, че някои части на мозъка се стимулират чрез свързващи нерви при движение на очите. Дясната половина на мозъка – “съзидателната” се ангажира, когато тананикате някаква мелодия, а лявата “цифровата” – когато броите.
"9-те Гами" отнема около 10 сек. и се състои от 9 стимулиращи мозъка действия при непрекъснато барабанене по определена точка на една от ръцете. Въпросната точка се намира от външната страна на ръката между основата на безименния и малкия пръст и на около 1.5 см. от свивката на пръстите, когато са в юмрук. Точно там се образува малка вдлъбнатинка, където е самата точка.

Следват 9-те действия:

1. Затвори очи
2. Отвори очи
3. Главата е изправена погледни надолу и вдясно
4. Главата изправена погледни надолу и вляво
5. Очите се въртят в кръг по часовниковата стрелка
6. Очите се въртят в кръг обратно на часовниковата стрелка
7. 2 сек. тананикане на любима мелодия
8. Бързо броене на глас от 1 до 5
9. Отново 2 сек. тананикане на същата мелодия.

Добре е да се спазва този ред на действие, но не е фатално да се обърка, стига 7,8 и 9 да се изпълняват в тази последователност. Според Гари Крейг, позовавайки се на дългогодишен опит, изпълнението на тази фаза е от значение, като тананикането, броенето на числа и отново тананикане, трябва да присъства в посочения ред. След процедурата “9 Гами”, отново се провежда манипулацията по началните точки на меридианите от горе на долу, като пак при всяко барабанене се повтаря напомнящата фраза.

Напомняща фраза

Веднъж запомнена, основната рецепта е постоянен ваш приятел. Може да се прилага, както бе споменато по-горе върху безкраен списък от емоционални и физически проблеми, с доказан положителен резултат. Преди да се започне нейното приложение обаче е необходимо да се овладее още един елемент – т.н. напомняща фраза. Спомнете си принципа “причината за всички отрицателни емоции са прекъсванията в енергийната система на човешкото тяло”.
Напомнящата фраза трябва да държи подсъзнанието настроено към проблема, обект на терапия. Вие знаете, че дори само мисълта за даден проблем предизвиква негативни емоции. Но на практика е трудно да се извършва потупването, като едновременно с това съзнателно се насочва и мисълта към проблема. Затова се препоръчва и произнасянето на напомнящата фраза. Тя се състои от една дума или съвсем кратка фраза, с която се характеризира проблема. Изговаря се на глас (както декларацията, колкото се може по-силно и емоционално), докато се потупвате. По този начин непрекъснато се напомня на системата върху какъв проблем се работи. Най-добре е за напомняща фраза да се ползва онази част от утвърждаващата, която е адресирана към проблема. Например, ако декларацията ви е:

Въпреки че изпитвам този страх от височина,
аз напълно и безрезервно приемам себе си!


Тук подчертаното “страх от височина” може да се използва като напомняща фраза. Вие може да я съкратите още, като маркирате само “височина”. Това ще бъде достатъчно да държи подсъзнанието ви ангажирано. Напомнящата фраза е една допълнителна гаранция за успеха на манипулацията. Разбира се тя може и да се пропусне. Понякога е напълно достатъчно произнасянето само на декларацията по време на настройката, за да напомня на подсъзнанието за проблема по време на цялата процедура. Това може да се прави от специалист по ТЕС. Що се касае до самостоятелното ежедневно прилагане на техниката, препоръчително е винаги да се произнася и напомнящата фраза. Ето няколко примера за напомняща фраза:

“главоболие”
“кошмари”
“депресия”
“гняв към…”
“глад за шоколад”

И още един допълнителен елемент, с който следва да сте наясно преди да започнете самостоятелно да прилагате техниката. Касае се за следното. Провели сте веднъж цялата процедура (основната рецепта) за отстраняване на даден проблем (страх, фобия, главоболие, гняв и т.н.), но резултатът е частичен. Т.е. чувствате известно, но не пълно облекчение. В този случай ще се наложи провеждането на допълнителни опити. При последващите процедури ще бъде необходима нова фина настройка за да се получи по-добър резултат. Това е неизбежно защото една от основните причини да не се получи 100% облекчение при първия опит е отново появяването на онова смущение, което нарекохме “психологическо блокиране” или “обърнат поляритет” в енергийната система и което се старахме да елеминираме профилактично по време на подготовката. В дадения случай това паразитно явление се явява в малко по-различна форма. Вместо да блокира изцяло положителния резултат, то пречи частично. Вие имате значителен напредък до момента, но тези смущения се появяват и препятстват окончателното премахване на проблема. Тъй като подсъзнанието възприема нещата буквално, при последващите опити основната рецепта трябва да фокусира върху факта, че вие ще работите за отстраняването на остатъчния проблем. Затова утвърждаващата и напомняща фрази също следва да бъдат съответно коригирани. Ето как трябва да се състави утвърждаващата фраза:

Въпреки че все още изпитвам остатъчен страх от височина,
аз напълно и безрезервно приемам себе си!


Отбележете, че ударението пада върху подчертаните все още и остатъчен и как те променят фразата за да напомня за наличието на проблема. Това би трябвало да не ви затрудни и след няколко опита да го приемете за естествено. Следват примери как да се коригира утвърждаващата фраза:

Въпреки че все още имам остатъчно главоболие,
аз дълбоко и напълно приемам себе си!

Въпреки че все още изпитвам остатъчна депресия,
аз напълно и безрезервно приемам себе си!

Въпреки че все още изпитвам остатъчен глад за шоколад,
аз напълно и безрезервно приемам себе си!


Напомнящата фраза е също лесно да се промени. Просто пред вече формулираната фраза поставете само остатъчен/а, о... Например:

Остатъчно главоболие;
Остатъчен гняв към…;
Остатъчен глад за шоколад или алкохол…
Остатъчна депресия и т.н.


С това завършва описанието на основната рецепта.
Необходими са още две неща за да бъдете ефективни при прилагането й.
Да я запомните и да имате предвид някои допълнителни препоръки:
Оценка за степента на постигнатия ефект
Както вече неведнъж бе подчертано, ТЕС е изключително лесна за изпълнение. Необходимо е да се овладее основната рецепта със съответните утвърждаваща и напомняща фрази насочени към вашия проблем. След това се правят толкова опита, колкото са необходими, докато проблемът изчезне напълно. Така този лесен процес може да се използва, разбира се с упорство и последователност, за да се пренастрои вашата система. Това ще ви разтовари от страхове, гняв, депресия и други отрицателни емоции, които с години са ви държали в плен. И успоредно с това може да ви облекчи от безкраен списък физически симптоми, главоболие, астма и редица други.
За да можете относително точно да прецените ефекта от процедурата, Гари Крейг препоръчва да си съставите една оценъчна скала, по която маркирате интезивността на проблема преди и след процедурата. Например, по скалата от 0 до 10 поставяте проблема на 6 или 7 преди да започнете терапията. След първия опит по ваша преценка постигате 100% резултат и проблемът вече е на 0. Но има вероятност той да не изчезне напълно, а да бъде намален на 5, или 3. Впоследствие правите нови опити до тогава, докато не го елиминирате изцяло.

Как да определите интензивността на проблема в началото? Да речем, че имате страх от височина. Затворете очи и си представете, че трябва да преминете по висок и много тесен висящ мост без парапети. Постарайте се да прецените колко ви е страх по скалата от 0 до 10. Ако го оцените на 7, вече имате база за преценка по която ще се ориентирате за постигнатия прогрес. Естествено, ситуацията е хипотетична. Въпреки това, вие следва да измервате интензитета на проблема такъв, какъвто съществува в мисълта ви в момента, а не в действителната ситуация. Запомнете, че основната рецепта балансира прекъсванията в енергийната ви система, докато сте настроени мисловно към проблема.

10 - ужас
8 - страх
6 - опасение/нервност
4 - несигурност
2 - антипатия/неприязън
0 - безразличие


Аспекти

Може би ще ви се стори чудно, как е възможно да прецените резултата от терапията, само като мислите за проблема без да попаднете в истинската ситуация. В повечето от случаите прекъсванията в енергийната система са едни и същи, когато мислите за проблема и когато наистина се сблъсквате с него. Ето защо, балансираната система издържа и при действителна ситуация. Изключения има при появата на някои нови аспекти на проблема, които не са присъствали когато сте мислили за него в процеса на провеждане на процедурата. Например, вие сте мислили за високия, много тесен висящ мост без парапети, но не и за това, че той е над буйна придошла река. Ако този допълнителен аспект е от значение за вашия страх, но е отсъствал когато сте мислили за проблема провеждайки основната рецепта, при подобни обстоятелства тази част от страха ще се появи отново. Това е нормално явление и съвсем не значи, че ТЕС не дава резултат. Означава, че има още работа. Просто приложете основната рецепта с новия аспект (буйна придошла река…) докато не сведете проблема до 0. Имайте предвид, че всеки нов аспект се третира като отделен проблем. В случая страх от висок мост и страх от висок мост над придошла река са два отделни проблема.

Различни аспекти са възможни при всеки проблем, предмет на терапия с ТЕС. Понякога те приемат формата на поредица от травмиращи спомени. Всеки от тези спомени може да е отделен проблем или аспект и трябва да се третира индивидуално, преди да се постигне едно пълно облекчение. И когато един емоционален проблем има няколко аспекта, ще забележите, че не получавате облекчение, докато всички тези аспекти по отделно не се сведат до нула от основната рецепта.
Постоянството и упорството неизбежно се увенчават с положителни резултати
Ако се срещате за първи път с ТЕС, вие нямате необходимия опит да идентифицирате отделните аспекти на един проблем и да ги третирате индивидуално с основната рецепта. В такива случаи може да определите проблема, например като: това чувство или този проблем и тогава утвърждаващата фраза може да се формулира така:

”Въпреки че изпитвам (имам) това чувство (този проблем),
аз напълно и безрезервно приемам себе си”!

А напомнящата фраза съответно:
“това чувство” или “този проблем”

Имайте предвид, че болшинството от проблемите които се третират с основната рецепта не са многоаспектни. Лесно е да се формулират и също толкова лесно е да се премахнат. Но за всеки случай, ако не сте в състояние да дефинирате проблема точно, Гари Крейг съветва да се правят по 3 опита всеки ден в продължение на 30 дни като се използва формулата “това чувство” или “този проблем”.Подсъзнанието ви има свой начин да се ориентира какво точно имате предвид под “това чувство” и “този проблем”, тъй че много преди да минат 30-те дни трябва да получите дългоочакваното облекчение. EFT. е гъвкав процес и много често дава резултати по проблеми, чието съществуване не усещате.

Бъдете колкото е възможно по-конкретни

Разбира се най-добре е да не обобщавате, а да бъдете възможно най-конкретни при дефинирането на проблема. По този начин ще гарантирате по-лесно свеждането му до нула. Понякога обаче има тенденция да събираме няколко специфични проблема под един общ знаменател (генерализираме го), което ограничава възможностите на ТЕС. Например, много често искаме да подобрим по някакъв начин своето самочувствие и имиджа си пред околните. Ако прибегнем до услугите на ТЕС с такъв обобщаващ формат на проблема, няма да се получи желания резултат, тъй като обикновено зад липсата на самочувствие и лош имидж се крият много специфични проблеми, като различни фобии, страхове, спомени от насилие, провали и т.н. Например, някой който е бил обект на малтретиране като дете, е много възможно да се чувства неадекватен в различни области на своя живот. Това допринася за ниско самочувствие и води до нарушаване баланса на енергийната система – съответно до отрицателни емоции.
Ако изпитвате по принцип гняв към някого защото ви е малтретирал като дете, по-добре е да се конкретизирате с определенa случка, например:

“Когато бях наказан на 7 -ия ми рожден ................”

Една от най-често срещаните грешки при начинаещи е да използват ТЕС за твърде глобални проблеми. Независимо от постоянството си, те не постигат видим резултат и поради тази причина може бързо да се откажат от тази терапия. Ето защо, даден проблем трябва да се раздели на отделни аспекти - конкретни случки. То е по ефикасно, защото обект на терапия е действителната причина за проблема. И ако например, някой е имал десетки травмиращи спомени в резултат на малтретиране, след като се обработят с основната рецепта само няколко конкретни случки, всички останали симптоми на проблема изчезват от само себе си."

За повече информация вижте:
http://www.garythink.com
Бележка от ivangp
TЕС е универсално и изключително адаптивно средство за подобряване на всеки аспект от живота ти. Аз преподавам моя собствена версия на оригинала, с която много хора са постигнали забележителни резултати. Препоръчвам ти да се запознаеш подробно с информацията в този форум. Тя е напълно достатъчна за да започнеш успешно да прилагаш ТЕС за решаване на проблеми от здравословно и всякакво друго естество.

ТEC e Простa, Лесноусвоимa, и Ефективна.
Чрез нея можеш да постигнеш изключително бързи и трайни резултати.
Тя често работи там където всичко друго се е провалило.


Оригиналната версия на ТЕС (EFT), както и тренировъчни материали по нея могат да бъдат намерени на http://www.garythink.com
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
Начинаеща
Участник
Мнения: 4
Регистриран на: 12 Фев 2018 15:09

Re: Какво е ТЕС

Мнение от Начинаеща »

Здравейте!
Бих искала да попитам следното:
Когато човек има много проблеми, и физически, и емоционални, по-големи и по-малки итн., как да подходи? Като работи само по един от тях, като започне от най-наболелия, или по някой, който има най-голяма вероятност да се разреши по-бързо? Дали може да се работи по няколко проблема едновременно?
Ще ви дам пример: В момента още се възстановявам от грип и неговото последствие под формата на възпаление в носните кухини и спаднал имунитет. Но най-много физически ме мъчат болки в ставите и сухожилията, които са резултат както на многогодишни артрозни промени, така и на още някакъв незнаен по-нов, а може и досега неизявявал се, възпалителен процес. Всички те допълнително се усилват преди сериозна промяна на времето. В момента с ревматолог се опитваме да разберем, какво точно става в тялото ми.
Освен тези неща имам много стари емоционални травми, като повечето от нас, главно от детството, които предполагам подклаждат огъня както на по-скорошните страхове, ограничителни мисли и неспособност за промяна, така и имат пръст във всички физически наблагополучия, да не кажа болести.
Най-логично ми изглежда да се заема с най-старите и основополагащи емоционални дисбаланси. Но те пък няма да се оправят нито бързо, нито лесно. Това скоро може да доведе до отчаяние, особено, когато на човек и без друго не му е останала много надежда. Ако започна с по-дребните (грипа), то пък намаленият имунитет със сигурност няма да се оправи напълно, преди да съм се справила с емоционалните травми. Не знам, доколко съм права...
Та какво ще препоръчате, по какъв план е най-добре да се движа?
ivangp
Site Admin
Мнения: 4564
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Re: Какво е ТЕС

Мнение от ivangp »

Аз ще ти отговоря, но първо ти ми отговори на 3 въпроса:
1. Колко чете в този форум преди да задаваш въпроси?
2. Използва ли търсачката преди да задаваш въпроси?
3. Изобщо видя ли темите и подфорумите на този форум?
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
Alisa
Майстор
Мнения: 2098
Регистриран на: 12 Май 2010 21:17
Местоположение: София
Обратна връзка:

Re: Какво е ТЕС

Мнение от Alisa »

Отворете собствен дневник и започнете да пишете в него, всичките тези въпроси. После започнете да правите ТЕС именно с "Не знам, по какъв план е най-добре да се движа?" Отговорът сам ще дойде и ще е най-добрият за Вас.
Успех!
КОЙ, АКО НЕ ТИ?! КОГА, АКО НЕ СЕГА?!
Начинаеща
Участник
Мнения: 4
Регистриран на: 12 Фев 2018 15:09

Re: Какво е ТЕС

Мнение от Начинаеща »

ivangp написа:Аз ще ти отговоря, но първо ти ми отговори на 3 въпроса:
1. Колко чете в този форум преди да задаваш въпроси?
2. Използва ли търсачката преди да задаваш въпроси?
3. Изобщо видя ли темите и подфорумите на този форум?
1. В този форум четох около час преди да се регистрирам и да попитам конкретно. Но съм чела книгата с черните корици. Е, едва ли съм я научила наизуст...
2. Използвах я, но явно не съм попаднала на нужните отговори сред над 20 000-те мнения, които има тук.
3. Видях ги.

Вижте, не сте длъжен да отговаряте на моите въпроси, ако Ви дразнят.
Начинаеща
Участник
Мнения: 4
Регистриран на: 12 Фев 2018 15:09

Re: Какво е ТЕС

Мнение от Начинаеща »

Alisa написа:Отворете собствен дневник и започнете да пишете в него, всичките тези въпроси. После започнете да правите ТЕС именно с "Не знам, по какъв план е най-добре да се движа?" Отговорът сам ще дойде и ще е най-добрият за Вас.
Успех!
Благодаря за съвета.
ivangp
Site Admin
Мнения: 4564
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Re: Какво е ТЕС

Мнение от ivangp »

Двата подфорума под този в който си задала въпросите си са:
ПРЕДИ ДА ПИТАШ за ТЕС
и НАЙ-ДОБРИЯТ ТЕС ПОДХОД
Ако ги бе отворила и бе прочела само първат тема във всеки от тях, според мен нямаше да има нужда да задаваш въпросите си. Защото на тях вече е отговорено там.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
Начинаеща
Участник
Мнения: 4
Регистриран на: 12 Фев 2018 15:09

Re: Какво е ТЕС

Мнение от Начинаеща »

Естествено, че съм прегледала и горепосочените подфоруми. Но там няма отговор на въпроса, откъде е най-добре да започваме при много проблеми.
Освен това, когато напишете в търсачката "много проблеми" или "план за действие", не излизат търсените отговори.
Много съжалявам, че навлязох в този безмислен спор. Не е нужно да ми отговаряте. Желая успех на всички, които добронамерено вървят напред за собственото си и това на околните благо!
ivangp
Site Admin
Мнения: 4564
Регистриран на: 01 Яну 1970 02:00

Re: Какво е ТЕС

Мнение от ivangp »

За много проблеми и за всякакви единични и хронични проблеми е най-добре да се прави процедурата - В Мир Със Себе си.
Това е многократно обяснено в този форум и в книгата ми.
Постоянство, Дисциплина и Упоритост
са ключовете за успех във всяко начинание.
Публикувай отговор